V komunálních volbách ve Zlíně zvítězilo ANO, druhý je Zlín 21

Komunální volby ve Zlíně vyhrálo stejně jako v minulých volbách hnutí ANO, získalo 14 mandátů v zastupitelstvu, které má 41 členů, získalo téměř 32 procent hlasů. Druhý skončil Zlín 21 se sedmi křesly. Třetí ODS bude mít sedm zastupitelů. Vyplývá to z výsledků komunálních voleb na www.volby.cz. Voleb se zúčastnilo 42,99 procenta voličů.

Čtvrtá SPD má čtyři mandáty, tři zastupitele bude mít na pátém místě KDU-ČSL a TOP 09. Šestý je STAN se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadí Piráti se třemi křesly.

Hnutí ANO navštívili ještě večer ve volebním štábu zástupci ODS, KDU-ČSL a Pirátů. „V současné chvíli to vnímáme jako zdvořilostní návštěvu. My jsme od začátku říkali, že si dokážeme představit spolupráci na bázi současné koalice. Tento trojblok byl uskupený i po minulých volbách, zatím ale není nic dohodnuto, jsme u zdvořilostní schůzky,“ řekl primátor Zlína a lídr ANO Jiří Korec. ANO chce jednat se všemi včetně SPD, podle Korce je pravděpodobnost spolupráce s touto stranou ale téměř nulová.

Volební výsledek ANO byl pro současného primátora Zlína překvapením. „Byl jsem hodně nohama na zemi. Říkal jsem si, že když budeme mít 20, 25 procent, tak to bude úspěch. Dělali jsme svou práci čtyři roky, snažili jsme se jí prodávat a jsme rádi, že to lidé ocenili,“ poznamenal.

ANO zvítězilo ve Zlíně i před čtyřmi lety

Před čtyřmi lety vyhrálo komunální volby ve Zlíně hnutí ANO, získalo 18,81 procenta hlasů a devět mandátů. Těsně druhé bylo hnutí STAN se ziskem devíti mandátů a 18,58 procenta hlasů. Na třetím místě skončilo hnutí Zlín 21, které dostalo 15,05 procenta hlasů a má sedm křesel v zastupitelstvu.

Primátorem je Jiří Korec (ANO). Koalici vytvořilo ANO se STAN, lidovci, Piráty a ODS. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu měla koalice 29 křesel z celkových 41, později přešel zastupitel Ivo Mitáček, který byl coby nestraník na kandidátce uskupení Rozhýbejme Zlín, do zastupitelského klubu STAN. V opozici je hnutí Zlín 21, uskupení Rozhýbejme Zlín, které tvoří Soukromníci, Svobodní a Nezávislí, a SPD. K volbám ve městě přišlo před čtyřmi lety 38,93 procenta voličů.