Vítězem voleb v Jihlavě je opět hnutí ANO, posílilo o čtyři mandáty

Komunální volby v Jihlavě opět vyhrálo hnutí ANO a posílilo o čtyři mandáty. V zastupitelstvu obsadí 14 míst z 37. Podle lídra Radka Popelky začíná tvrdá práce na tom, aby hnutí domluvilo koalici. Volební výsledek podle něj umožňuje víc variant. Primátorka Karolína Koubová předpokládá, že jednání o podobě nového vedení města bude záviset hlavně na ANO a druhém nejsilnějším subjektu, jímž se stala společná kandidátka ODS a lidovců. Její kandidátka Pirátů a Fóra Jihlava skončila až pátá.

„Výsledek je to úžasný,“ řekl Popelka k nynějšímu zisku hlasů hnutí ANO. Možný výstup koaličních jednání nechtěl předjímat. „Volební matematika je poměrně širší,“ dodal.

Druhá skončila ODS a KDU-ČSL s 11 mandáty. Třetí SPD bude mít čtyři zastupitele. Čtvrtý STAN má čtyři mandáty, čtyři zastupitele budou mít na pátém místě i Piráti a Fórum Jihlava.

Voleb se zúčastnilo 44,19 procenta voličů.

Před čtyřmi roky se do městského zastupitelstva v padesátitisícové Jihlavě dostalo osm z deseti kandidujících stran a uskupení. Volby vyhrálo hnutí ANO, které v zastupitelstvu obsadilo deset z 37 míst, druhé Fórum Jihlava sedm. Třetí skončila ODS se šesti mandáty. Trojkoalice Žijeme Jihlavou (TOP 09, Zelení a Piráti) měla čtyři zastupitele. Lidovci a komunisté získali shodně tři mandáty a ČSSD a SPD po dvou mandátech.

Koalici sestavilo Fórum Jihlava s ODS, lidovci a s koalicí Žijeme Jihlavou, primátorkou se stala Karolína Koubová z Fóra.