Nemáme signály, že by teď Česku hrozilo zastavení dodávek plynu z Ruska, ubezpečil Fiala

Petr Fiala o ruském plynu (zdroj: ČT24)

Vláda v tuto chvíli nemá informace ani signály, že by Česku hrozilo zastavení dodávek plynu z Ruska, jako se to stalo Polsku a Bulharsku, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Je však nutné s takovou možností počítat, kabinet podle Fialy dělá kroky k tomu, aby zajistil dostatek plynu pro domácnosti i firmy. Ministerstvo průmyslu uvedlo, že při vážném nedostatku by se dodávky zachovaly jen domácnostem a kritické infrastruktuře, například nemocnicím. Podle plynárenské společnosti Net4Gas jsou ale dodávky plynu do Česka stabilní a soustava funguje bez omezení. Většina plynu se do Česka nyní dostává z východní části Německa.

Po určitou dobu by podle Fialy Česko zvládalo situaci, pokud by Rusko zastavilo dodávky plynu. Poté by ale byla nutná pomoc Evropské unie. „Jsme schopni kombinací zásob a jiných dodavatelů si s tím určitě po nějakou dobu poradit. Dlouhodobě ale musíme hledat jiná řešení,“ uvedl. Zmínil alternativní zdroje a dodavatele plynu, zkapalněný plyn či terminály.

Ruská plynárenská společnost Gazprom ve středu ráno zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje. EU oznámila, že chystá společnou reakci. Podle polské i bulharské strany Gazprom porušil uzavřené smlouvy.

Fiala krok Gazpromu odsoudil jako nepřijatelné jednání a porušování smluv. „Ukazuje to, že Rusko je naprosto nespolehlivý dodavatel energií. Proto je zcela správná cesta, kterou půjde Česká republika i EU, což je zbavení se závislosti na ruských surovinách,“ poznamenal předseda vlády.

Na posledním summitu lídrů zemí EU se státy shodly na tom, že do roku 2027 se Evropa zbaví závislosti na ruských fosilních zdrojích. „Cest je několik – jiní dodavatelé plynu do EU, posilování terminálů a zařízení, které umožní dodávání zkapalněného plynu, což je velmi reálná cesta. Spojené státy slíbily navýšení dodávek zkapalněného plynu do Evropy už na tento a příští rok. Jsou i další dodavatelé,“ doplnil premiér.

Na společném postupu EU při zajišťování a nákupu plynu je podle Fialy výhodné, že lze dosáhnout nižších cen a lepší garance dodávek, než kdyby to řešily jednotlivé země samostatně. Česko musí pracovat na způsobu, jak plyn do země dostat a jak mít dostatečnou kapacitu v terminálech. Společně například s Rakouskem, Slovenskem či Maďarskem je Česko vzhledem ke geografické poloze na konci plynovodů, neboť nemá přímo terminály na zkapalněný plyn, uvedl premiér.

Jurečka: Využijeme alternativní dodavatele či tepelné úspory v budovách

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ubezpečil, že české úřady nepozorují žádné výpadky v dodávkách plynu. „V tuzemských zásobnících je k dnešku přibližně 900 milionů metrů krychlových zemního plynu, od 1. dubna tedy jeho množství narostlo o více než devadesát procent,“ napsal ministr ve středu na Twitteru.

Vicepremiér české vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL) zdůraznil, že Česko ani další evropské země si nenechají vyhrožovat. „Urychlení energetické nezávislosti na Rusku je jediná cesta. Využijeme alternativní dodavatele, tepelné úspory v budovách či obnovitelné zdroje,“ předesílá ministr práce a sociálních věcí.

Snížit závislost na ruském plynu hodlá například Praha. „Zvýšení energetické bezpečnosti důrazem na energetickou soběstačnost se ve světle počínání Ruska na Ukrajině stává pro nás absolutní politickou prioritou. Proto jsem zadal pracovní skupině pro klimatickou změnu, aby připravila aktualizaci klimatického plánu hlavního města Prahy,“ prohlásil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Aktualizaci chce předložit radě města do začátku léta.

Hospodářská komora žádá vládu o srozumitelné informace k dodávkám plynu

Podnikatelé podle zástupců Hospodářské komory potřebují, aby vláda Petra Fialy (ODS) srozumitelně a urychleně informovala o dopadech případného zastavení dodávek plynu z Ruska. Na středečním jednání představenstva komory zaznělo, že hrozí zavírání podniků a velký nárůst nezaměstnanosti.

Kvůli zdrženlivému postoji vlády svolá komora jednání reprezentantů podnikatelských a zaměstnavatelských organizací. „Společné jednání bude svoláno s cílem předložit společné návrhy vůči vládě, oslovíme Svaz průmyslu a dopravy, Konfederaci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Agrární komoru České republiky a další relevantní podnikatelské organizace,“ řekl mluvčí komory Miroslav Diro. 

„Vláda nepřichází ani se svými návrhy na řešení této krize. Situace s rostoucími cenami plynu a rizikem, že české domácnosti a podniky budou odstřižené od dodávek plynu, je podle Hospodářské komory už neudržitelná, a proto je potřeba ji urychleně začít řešit,“ dodal. 

Při kritickém nedostatku by se plyn dodával jen domácnostem a nemocnicím

Při kritickém nedostatku plynu by se dodávky zachovaly jen domácnostem a kritické infrastruktuře, například nemocnicím, informovalo ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Existuje deset takzvaných odběrových stupňů pro omezování spotřeby. V prvním stupni by se omezily dodávky zákazníkům, kteří mají možnost přejít na jiné palivo. 

„Pokud by se situace dlouhodobě a prudce zhoršila, postupovalo by se dle platné energetické legislativy – případným vyhlašovatelem stavu nouze je v takovém případě provozovatel přepravní soustavy, společnost Net4Gas, která by za stavu nouze tuzemskou plynárenskou soustavu řídila,“ uvedl Marek Vošahlík z tiskového oddělení ministerstva.

Naprostá většina plynu se do české sítě dostává z východní části Německa, uvedla společnost Net4Gas, která je provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn v Česku. Přerušení dodávek ruského plynu do Polska a Bulharska by podle mluvčího společnosti Vojtěcha Meravého nemělo mít vliv na dodávky plynu do České republiky.  

„Net4Gas je dobře propojen s německou a slovenskou sítí a může exportovat plyn do Polska. Jsme schopni a připraveni plyn přepravovat různými směry a z různých zdrojů na základě kapacit a nominací, objednaných našimi klienty, a v souladu s evropskou a českou legislativou,“ uvedl Meravý.

Topolánek: Česko by výpadek ruského plynu rychle nenahradilo

O tom, že by Česko v případě zastavení dodávek plynu zvládlo rychle nahradit výpadek z jiných zdrojů, pochybuje předseda Teplárenského sdružení ČR a bývalý premiér Mirek Topolánek.

Podle něj by nedostatek plynu ohrozil výrobu tepla a dodávky plynu do domácností a firem, protože Česko je téměř ze sta procent závislé na ruském plynu. Prohlásil to ve středu na konferenci Dny teplárenství a energetiky v Olomouci.

„Už dnes víme, že pokud se odpojí ruský plyn, tak budeme krátkodobě, okamžitě totálně závislí na případných dodávkách z Německa, které má plynu samo málo,“ upozornil Topolánek. V případě zastavení dodávek ruského plynu do Evropské unie by středoevropské země podle něj zůstaly prakticky bez plynu, což by podle něj mělo ničivé důsledky pro jejich obyvatelstvo. „Když někdo říká, ať rychle uzavřeme kohouty s ruským plynem, tak vůbec netuší, o čem mluví. Návrat do středověku nepřeji vůbec nikomu,“ řekl Topolánek.

Spoléhat podle něj nelze ani na zdroje plynu z jihu Evropy. Itálie by totiž sama čelila nedostatku plynu a terminál LNG v chorvatském Krku nestačí pokrýt vlastní spotřebu Chorvatska a Slovinska. Plyn by navíc nemělo ani Polsko.

Topolánek také upozornil na problém se zásobníky plynu, které mají různé vlastníky. „Vidíme problémy poloprázdných zásobníků v Evropě vlastněných ruským Gazpromem a nikdo to neumí vyřešit,“ řekl Topolánek, podle kterého by v případě zastavení dodávek ruského plynu mohlo přijít na řadu „znárodnění zásobníků“.

Tuzemské teplárny se podle Topolánka budou muset už v příští topné sezoně vyrovnat s rychle rostoucími cenami plynu. „Víme, že plyn bude dražší. Pokud vůbec bude,“ dodal.