Zákaz vánočních trhů je diskriminační, tvrdí Hřib. Vláda má opatření vyhlašovat v předstihu

Interview ČT24 se Zdeňkem Hřibem (zdroj: ČT24)

Vláda v demisi ve čtvrtek zakázala konání vánočních trhů. Skončit musely v pátek po osmnácté hodině. Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) v pořadu Interview ČT24 řekl, že opatření považuje za diskriminační a nesmyslné. Zároveň oznámil, že souhlasí s povinným očkováním zdravotníků. Rozhovor vedla moderátorka Zuzana Tvarůžková.

„Opatření přišlo velice náhle. Provozovatelé trhů a stánkaři se dostávají do bezvýchodné situace, protože měli nakoupené zboží, které se rychle kazí. Vzali si na něj třeba úvěr,“ vysvětluje Hřib, proč může být situace pro některé trhovce likvidační. Tvrdí také, že vláda v demisi měla lépe sledovat predikce expertů a své kroky ohlásit v předstihu.

Nová pravidla pražský primátor navíc považuje za diskriminační. „Protože ostatní typy trhů jako farmářské a podobně zůstávají otevřené,“ argumentuje. Pokud vláda chtěla omezit mobilitu a zajistit bezpečí, měla podle něj jednat jinak. Upozornil také na to, že některá města vánoční trhy pouze přejmenovala a stále je organizují.

Primátor si na vánočních trzích umí lépe představit zákaz prodeje nápojů a potravin, jejich konzumaci a povinné nošení respirátorů. „Nedokážu pochopit, proč se tam nemůžou prodávat vánoční ozdoby, které si lidé pochopitelně půjdou koupit do obchodních domů a tam bude narváno.“

„Snažíme se zjistit, jestli to rychle se kazící zboží by nebylo možné od trhovců vykoupit a potraviny použít třeba ve školách, domovech pro seniory nebo z nich udělat dárkové balíčky pro zdravotníky,“ navrhuje Hřib. Pražský magistrát ale zasáhne až podle toho, s jakými kompenzacemi pro stánkaře přijde vláda v demisi.

Hřib souhlasí s povinným očkováním zdravotníků

Jako sporné hodnotí Hřib také vyhlášení nouzového stavu, které podle něj umožnilo pouze zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti a případné vyhlášení pracovní povinnosti studentům zdravotnických oborů. Zastává názor, že ostatní opatření bylo možné vyhlásit na základě pandemického zákona.

Podle primátora vláda v demisi situaci neřeší dostatečně. „Zažíváme déjà vu z minulého roku,“ připomíná období před loňskými krajskými volbami. Kritizuje také, že ministři špatně motivují lidi k očkování.

Sám si přitom umí představit povinné očkování některých profesních skupin. „Tohle je věc, se kterou náš právní řád u profesních skupin konkrétně ve zdravotnictví normálně pracuje,“ připomíná. Rozsah povinného očkování přitom stačí změnit pouhou vyhláškou.