Vláda vyhlásila nouzový stav, omezila hromadné akce či otevírací dobu restaurací

Události: Vláda vyhlásila nouzový stav (zdroj: ČT24)

V Česku bude kvůli epidemii covidu-19 znovu platit nouzový stav. Vláda v demisi ho na čtvrtečním jednání vyhlásila na 30 dní s platností od půlnoci ze čtvrtka na pátek, sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet se ještě v úterý shodl s hejtmany na tom, že nouzový stav zatím není nutný. Některá plošná opatření by bez nouzového stavu ale nebylo možné vyhlásit. Vláda upravila otevírací dobu restaurací či barů či kapacitu kulturních nebo sportovních událostí.

Restaurace, bary či kluby budou muset mít od pátku podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) zavřeno mezi 22:00 a 04:59. Na veřejnosti nebudou lidé moci konzumovat alkohol. V obchodních centrech bude možné si od pátku vzít jen jídlo s sebou. V jídelních zónách bude konzumace na místě zakázána.

Vláda také od pátečních 18 hodin zakázala konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) doplnil, že zákaz se týká trhů speciálně zřízených pro předvánoční období. Celoroční tržiště budou moci zůstat otevřené, nebude se tam moci jíst a pít, upřesnil. Proti zavírání vánočních trhů se už ozvaly asociace i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), podle nehož jde o nehorázné rozhodnutí a vláda musí nabádnout kompenzace.

Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce bude moci od pátku maximálně 1000 sedících osob, a to očkovaných nebo po covidu. Na další hromadné akce typu oslav, večírků či plesů bude moci od pátku maximálně sto lidí. Pohřby budou bez omezení.

Pro návštěvníky všech hromadných akcí bude nadále platit povinnost prokázat se kompletním očkováním proti covidu nebo dokladem o prodělání nemoci v posledních šesti měsících.

Vojtěch řekl, že přijatá opatření cílí na oblasti, kde je největší riziko přenosu a současně se tam dosud pravidla tolik nedodržovala. „Nebo se tam dalo složitě kontrolovat, jestli byl člověk očkovaný či prodělal nemoc,“ řekl. Vyhodnotit opatření chce kabinet za deset dní až dva týdny. „Počkejme na vývoj té situace, pak případně můžeme ta opatření nějakým způsobem upravit,“ dodal.

Babiš: Povinné očkování některých profesí je nevyhnutelné

Babiš na tiskové konferenci k vyhlášení nouzového stavu sdělil, že povinné očkování některých profesí a věkových skupin je podle něj nevyhnutelné. Pravděpodobně od 60 let, diskutovat se bude i o věku nad 50 let. Rozhodnout chce příští týden, povinné očkování by mohlo platit od 1. února 2022. Z profesí, kterých by se to mohlo týkat, se podle něj uvažuje o pracovnících ve zdravotnictví a sociálních službách, policistech, vojácích a hasičích.

Zopakoval, že očkování je jediné řešení epidemie, apeloval, aby lidé nevěřili dezinformacím, že jde o experimentální vakcínu. Chce také navýšit očkovací kapacity a nová očkovací centra v Praze a v Brně. Evropská komise podle Babiše doporučila, aby certifikát o očkování platil devět měsíců po podání druhé dávky. Očekává, že to upraví i ministerstvo zdravotnictví.

Vláda rovněž schválila pracovní povinnost pro zdravotníky ze zařízení, kde se neléčí covid, od 26. listopadu. Předpokládá, že ve většině případů půjde o dobrovolnou pomoc. Nebude platit pro praktické lékaře pro dospělé a pro děti a dorost, zubaře a gynekology, tedy registrující lékaře, a pracovníky v hospicové péči.

Vláda vyhlásila nouzový stav (zdroj: ČT24)

Vojtěch: Na JIP může být na začátku prosince až 1100 lidí

Vojtěch na tiskové konferenci také sdělil, že epidemie covidu se bude v dalších týdnech zhoršovat, kulminace se očekává kolem Vánoc. Na začátku prosince může být podle něj v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče v jeden den až 1100 lidí. Nyní je v těžkém stavu hospitalizováno asi 850 pacientů.

Podle podkladů k jednání vlády odpovídá současná epidemiologická situace vysoce rizikovému scénáři vývoje, protože epidemie významně roste ve všech klíčových parametrech. Rostou i nákazy v populaci nad 65 let. Testování ukazuje na vysokou virovou nálož v populaci. „A tento indikátor společně s vysokým počtem případů, u nichž není znám zdroj nákazy, ukazuje na masivní komunitní šíření onemocnění v populaci,“ uvádí se v podkladu.

Sedmidenní klouzavý průměr je nyní téměř 17 tisíc nových případů denně, predikce ukazují, že tento denní průměr bude v blízké době atakovat hranici 20 tisíc nových případů. Tyto hodnoty a také incidenční číslo podle materiálu trojnásobně překračují hodnoty pozorované ve stejném období loňského roku.

Havlíček: Podnikatelům by se mohla přiznat podpora

Havlíček řekl, že podnikatelé, kterým v důsledku protiepidemických opatření klesnou tržby o 50 procent a více, by mohli mít nárok na vyšší kompenzace. Pokud se na tom shodne vláda, mohla by být stejná jako u předchozích výzev programů podpory.

Ministři v pondělí rozhodli, že v souvislosti se zpřísněním protiepidemických opatření začnou znovu fungovat některé dříve zavedené kompenzační tituly. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravuje nové výzvy programů COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady. Ministerstvo financí zavede kompenzační bonus pro živnostníky, kteří budou mít nárok na 1000 korun za den omezení. Ministerstvo práce pracuje na obnovení programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, konkrétně příspěvku B.

AntiCovid tým: Budoucí vláda bude opatření respektovat

Budoucí vláda Petra Fialy (ODS) bude respektovat nová opatření, podle AntiCovid týmu koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a STAN jsou ale opatření přijímaná ve zmatku a nečekaně. 

„Teď bohužel sklízíme dopady toho, že vláda neudělala nutné a námi doporučované kroky na začátku podzimu. Vláda znovu přijímá opatření ve zmatku a nečekaně. Doufáme jen, že nouzový stav není cesta, jak opět rozjet nekontrolované nákupy mimo zákonný rámec,“ uvedl AntiCovid tým. Kroky končící vlády chce bedlivě sledovat.

Zástupci budoucí vlády ve středu představili svůj plán opatření proti šíření covidu. Uskutečnit je chtějí ve chvíli, kdy novou vládu jmenuje prezident.

Nouzový stav se v Česku vyhlašuje potřetí

Kabinet původně zvažoval, že nouzový stav bude spolu s opatřeními platit od nedělní půlnoci, aktuální epidemická situace ale odůvodňuje okamžité vyhlášení, řekl Babiš. „Podle našeho názoru byly naplněny podmínky pro vyhlášení nouzového stavu,“ uvedl.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni 12. března, podruhé loni 5. října. Ve druhém případě po několika prodlouženích platil do 11. dubna. Podle zákona o bezpečnosti ČR musí vláda o vyhlášení nouzového stavu neprodleně informovat sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.

Kabinet může vyhlásit nouzový stav v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které značně ohrožuje životy, zdraví či majetek. Vyhlašuje se pro určité území a na dobu určitou, maximálně 30 dní. S případným prodloužením musí souhlasit poslanci. Kabinet už současně s vyhlášením nouzového stavu musí uvést, která práva zakotvená v předpisech či Listině základních práv a svobod se omezují a jaké se ukládají povinnosti.

Vláda v předchozích případech nouzový stav využívala při epidemii především k omezením pohybu lidí, uzavírání obchodů či škol. Využilo ho také ministerstvo vnitra k centrálním nákupům ochranných pomůcek, umožňuje i jednodušší nasazení armády. Dosud úřady o opatřeních rozhodovaly podle pandemického zákona.