TÉMA

Večírky

Soud osvobodil Berlusconiho v případu korupce svědků ohledně sexuálních večírků

Soud zprostil bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho obvinění, že podplácel svědky v případu sexuálních večírků známých jako bunga-bunga. Berlusconimu hrozilo až šest let vězení, píše agentura AFP. V případu byly obviněny z křivého svědectví zhruba dvě desítky společnic, které podle obžaloby upravily své výpovědi ve prospěch bývalého premiéra. I je soud osvobodil. Státní zástupci zváží odvolání.
15. 2. 2023|

Sunak získal sto podpisů pro kandidaturu do čela toryů. Podporu poslanců dostal i Johnson, informují média

Britský exministr financí Rishi Sunak si jako první zajistil podporu sta zákonodárců, nutnou pro kandidaturu do čela Konzervativní strany. Sto konzervativních poslanců zřejmě podpořilo také bývalého premiéra Borise Johnsona, který se v sobotu vrátil z dovolené zpátky do Británie, informovala britská média. Toryové hledají nového lídra, jenž se posléze stane i britským premiérem poté, co ve čtvrtek oznámila svou rezignaci Liz Trussová.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 21:27|

Britští ministři financí a zdravotnictví rezignovali, odmítají pracovat v Johnsonově kabinetu

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid a ministr financí Rishi Sunak oznámili, že rezignují na své vládní posty. Uvedli, že nechtějí pokračovat ve vládě premiéra Borise Johnsona, kterou v posledních měsících zmítalo několik skandálů. Javid oznámil rezignaci v prohlášení, v němž uvedl, že už nemůže s čistým svědomím pokračovat. O chvíli později oznámil odchod z vlády i Sunak. Johnson oběma napsal dopis, v němž vyjádřil nad jejich rozhodnutím lítost. Novým ministrem zdravotnictví byl následně jmenován Steve Barclay, ministrem financí se stal Nadhim Zahawi.
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 23:04|

Johnson přestál hlasování o nedůvěře kvůli večírkům během lockdownu

Poslanci britské vládnoucí konzervativní strany v pondělí večer hlasovali o vyslovení nedůvěry premiérovi Borisi Johnsonovi. Předseda vlády hlasování přestál. Zákonodárci hlasováním reagovali na pobouření veřejnosti ohledně skandálů premiéra v souvislosti s konáním večírků v jeho sídle v době přísných opatření proti šíření covidu-19. Johnson před hlasováním o důvěře slíbil konzervativním poslancům, že pokud zůstane ve funkci, sníží daně.
6. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 00:07|

Čtyři Johnsonovi poradci dali výpověď, tři kvůli kauze lockdownových večírků

Čtyři blízcí spolupracovníci britského premiéra Borise Johnsona odstoupili ze svých funkcí. Tři z nich podali výpověď kvůli kauze večírků pořádaných v úřadu premiéra v Downing Street během koronavirových uzávěr. Kritiku Johnson, který čelí stále většímu tlaku i z vlastní Konzervativní strany, sklidil i od ministra financí Rishiho Sunaka.
3. 2. 2022|

Silvestrovské oslavy omezila vládní opatření. Na Václavském náměstí vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou

Silvestrovské oslavy již podruhé zastínila pokračující pandemie covidu-19. Vláda s ohledem na ni schválila pravidla, která limitují počet účastníků hromadných akcí na padesát. Přesto se oslavy a různé další akce konaly. Na Václavském náměstí v Praze vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou, a to navzdory zákazu. Některá města – zejména ta menší – připravila ohňostroje, k tradičnímu silvestrovskému plavání v řekách se navzdory teplému počasí sešli otužilci.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 07:04|

Johnson musí vysvětlovat další údajné vládní večírky v lockdownu. Tisk jich napočítal už sedm

Britský premiér Boris Johnson prosadil v parlamentu přísnější opatření na boj s novou variantou koronaviru omikron pouze díky levicové opozici. Stovka jeho vlastních konzervativních poslanců se vzepřela proti zavedení očkovacích pasů do klubů a povinnému očkování pro zdravotníky. Johnson navíc musí vysvětlovat další případy údajného porušení protikoronavirových pravidel v samém srdci britské vlády.
15. 12. 2021|

Ministerstvo vydalo seznam protiepidemických doporučení na Vánoce

Vyhněte se větším skupinám lidí, dodržujte rozestupy, odložte večírky a setkávejte se raději venku, radí mimo jiné v protiepidemických doporučeních k Vánocům ministerstvo zdravotnictví. Nabádá k posilující dávce očkování a k přesvědčování neočkovaných během rodinných setkání. Lidé by také měli využít možnost nechat se otestovat na covid-19, necítí-li se dobře.
9. 12. 2021|

Vláda vyhlásila nouzový stav, omezila hromadné akce či otevírací dobu restaurací

V Česku bude kvůli epidemii covidu-19 znovu platit nouzový stav. Vláda v demisi ho na čtvrtečním jednání vyhlásila na 30 dní s platností od půlnoci ze čtvrtka na pátek, sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet se ještě v úterý shodl s hejtmany na tom, že nouzový stav zatím není nutný. Některá plošná opatření by bez nouzového stavu ale nebylo možné vyhlásit. Vláda upravila otevírací dobu restaurací či barů či kapacitu kulturních nebo sportovních událostí.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 20:31|