Silné bouře zastavily dálnici D1 či trať do Mnichova a rozvodnily některé toky

Do Česka dorazilo pásmo bouřek, které do středečního rána hrozí krupobitím a silným nárazovým větrem. Nad české území vstoupilo po dvacáté hodině v širokém pruhu od Chebu po Dolní Dvořiště. Následky komplikují dopravu. Po intenzivních deštích se rozvodily některé řeky, krátkodobě mohou vystoupat na druhý, případně i třetí povodňový stupeň.

Kvůli následkům silné bouřky byl k třiadvacáté hodině zastaven provoz na zhruba dvaatřiceti železničních tratích, převážně kvůli spadaným stromům v kolejišti či poruchám zabezpečovacích zařízení. Většinou šlo o úseky s regionálním provozem, vlaky se ale zastavily také na trati mezi Plzní a Mnichovem v úseku mezi Domažlicemi a bavorským městečkem Furth im Wald.

„Věříme, že postupně, jak bude slábnout doprava, bude dopad menší a podaří se nám v průběhu noci obnovit provoz,“ řekla ČT mluvčí Správy železnic Kateřina Šubová.

Popadané stromy zastavily podle policie v deset hodin večer také provoz na dálnici D1, a to mezi 128. a 129. kilometrem v obou směrech. Policisté nabádali ke zvýšené opatrnosti při jízdě Vysočinou.

Dvě stovky zásahů měli jihočeští hasiči mezi dvacátou a třiadvacátou hodinou. „Nejvíce zásahů jsme měli nejdříve na Českokrumlovsku a Prachaticku. Pak se postupně přidalo Českobudějovicko, Písecko a Strakonicko,“ popisuje mluvčí Vendula Matějů.

Silný vítr polámal stromy, které popadaly na železnici. Kvůli tomu nejezdí vlaky mezi Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi, Protivínem a Putimí, Kamenným Újezdem a Horním Dvořištěm, nebo Rybníkem a Lipnem nad Vltavou.

Hasiči měli v Plzeňském kraji za tři hodiny stovky výjezdů, zejména k popadaným stromům. „Na mnoha místech je na komunikacích velké množství vody, řidičům tedy doporučujeme zvýšenou opatrnost,“ upozornila policie. Zhruba třicet tisíc odběratelů je v regionu bez proudu.

Bouřky dorazily do Čech. Kamery zachycují blesky křižující oblohu (zdroj: ČT24)

Hasiči ve Středočeském kraji k půlnoci z úterý na středu řešili na sto padesát událostí, především spadlých stromů, zejména na Příbramsku, Rakovnicku a Berounsku. Pražští hasiči do půl jedenácté večerní zasahovali u tří desítek případů kvůli silnému dešti. „Jedná se o popadané stromy, v některých případech jsme čerpali vodu ze sklepů,“ přibližují.

Krátkodobě rozvodněné toky

Kvůli dešti dočasně vystoupaly hladiny některých toků. Na třetí povodňový stupeň stoupla v Českých Budějovicích Dobrovodská stoka a vytopila některé blízké garáže, reportovala redaktorka ČT Nikol Coufalová. Klabava na Rokycansku vystoupala večer na druhý stupeň povodňové aktivity, před půlnocí se vrátila na první. Toho dosáhla také Úslava na jižním Plzeňsku nebo pražský Botič, který už rovněž klesl zpět pod první stupeň.

„Déšť by měl postupně slábnout, ustávat. Aktuálně neregistrujeme nikde zvednutou hladinu, nicméně přívalové srážky byly opravdu extrémní, takže se zřejmě na některých místech vyskytují, zejména v níže položených místech, zatopené oblasti,“ řekl před třiadvacátou hodinou meteorolog ČT Pavel Karas. V druhé polovině noci by se podle něj měla situace uklidňovat, přičemž řeky by zpravidla neměly opustit koryta.

Události: Meteorologové varují před silnými bouřkami (zdroj: ČT24)

Varování z Německa

Bouřky přecházejí přes Česko od jihozápadu. Například západočeští meteorologové už v podvečer varovali, že v Bavorsku byla bouře velmi rychlá a s mnoha blesky. Doporučovali proto zabezpečit okna, skleníky či volně ležící věci.

V Německu bouřky na řadě míst působily bleskové povodně a několik lidí se v důsledku nepřízně počasí zranilo. Nejpostiženější spolkovou zemí bylo Bádensko-Württembersko. Hasiči vyjížděli ke stovkám událostí – zatopeným sklepům, obchodům i popadaným stromům na silnicích a sesuvům půdy. Například ve Stuttgartu hnal prudký vítr vodu do podzemních stanic MHD, tamní opera přišla o část střechy a zřítilo se také několik soch.

Poničená střecha stuttgartské opery
Zdroj: Christoph Schmidt/ČTK/AP

Bouřky souvisí s brázdou nízkého tlaku vzduchu a s teplotním rozhraním, které odděluje teplý vzduch na východě od chladného na západě od něj. To na cestě k východu ovlivňuje i počasí v Česku a vznikají podmínky pro vznik silných bouří. K tomu je potřeba abnormálně velká nestabilita atmosféry.

„To znamená, že teplota musí s výškou rychle klesat, vzduch musí být dostatečně vlhký a dochází taky k výraznému střihu větru, kdy se překříží teplý vzduch při zemi se studeným vzduchem ve výšce,“ vysvětluje meteorolog ČT Pavel Karas.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Předpověď bouřek se tento týden podle Karase významně liší od minulého týdne, kdy na jižní Moravě udeřilo ničivé tornádo. „Minulý týden byla předpovídána síla bouřek až na nejvyšším třetím stupni. V nadcházejících hodinách by bouřky podle aktuální předpovědi neměly být tak silné jako minulý týden ve čtvrtek. I tak je ale doplní přívalový déšť, krupobití, silné nárazy větru a ve výjimečných případech nemůžeme vyloučit ani tornádo,“ vysvětluje meteorolog.

Po bouřkách se ochladí

Už úterní ráno od Šumavy postupovala k severovýchodu organizovaná linie bouřek, na jejímž čele se vyskytovaly nárazy větru kolem devadesáti kilometrů v hodině, přívalové srážky a kroupy kolem dvou centimetrů. 

Během úterý odpoledne v Česku panovalo horké počasí, zejména na Moravě a ve Slezsku odpolední teploty vystoupaly k třiceti stupňům Celsia. Kvůli těmto vysokým teplotám začala v poledne také platit výstraha s nízkým stupněm nebezpečí, a to pro Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a velkou část Zlínského kraje, kde na třech místech padly teplotní rekordy.

Po přechodu bouřek se ve středu ochladí, v Čechách bude 19 až 24 stupňů, na Moravě a ve Slezsku ukáže teploměr 23 až 28 stupňů Celsia.

Minulý čtvrtek zasáhla několik vesnic na jihu Moravy extrémně silná bouřka s tornádem, která napáchala škody na veřejném i soukromém majetku za miliardy korun, šest lidí následky přírodní pohromy nepřežilo. Pro oblast Hodonínska a Břeclavska platí v úterý také varování před vedry a od večera výstraha na silné bouřky.