TÉMA

Stuttgart

Sníh v Evropě stále komplikuje dopravu. V Rakousku pod lavinou zahynul český lyžař

Jednapadesátiletý český lyžař v neděli odpoledne zahynul pod lavinou v rakouském lyžařském středisku Mölltaler Gletscher. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na policii ve spolkové zemi Korutany. Kromě této tragické události sníh komplikuje i dopravu. Cestující z mnichovského hlavního nádraží musí až do pondělí počítat s rozsáhlými omezeními, upozornila mluvčí Deutsche Bahn (DB). Mnichovské mezinárodní letiště v neděli již obnovilo provoz, nadále však budou trvat omezení. Například spoje mezi Mnichovem a Prahou jsou zrušené i v neděli. Nelétá se ani mezi Prahou a Amsterdamem. Tamní letiště Schiphol zrušilo desítky příletů a odletů.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 21:29|

Při vojenském cvičení nad Středozemním mořem zahynulo pět amerických vojáků

Při vojenském cvičení nad Středozemním mořem v pátek večer zahynulo pět amerických vojáků. S letounem neupřesněného typu tankovali ve vzduchu a jejich stroj se při incidentu zřítil do vody. Na svém webu to oznámilo velení evropského okruhu americké armády.
12. 11. 2023|

V Německu našli výjimečně zachovalý bronzový meč, „blýská se jako nový“

V Německu se povedlo najít bronzový meč vyrobený před více než třemi tisíci lety. Je ale tak zachovalý, že se „leskne jako nový“, tvrdí úředníci.
19. 6. 2023|

Na německých letištích pokračují stávky, linky ruší Berlín nebo Hamburk

Provoz na německých letištích komplikuje stávka, kvůli které musely být v pondělí odřeknuty desítky letů. K původně ohlášené akci kontrolního personálu na Letišti Willyho Brandta na pomezí Berlína a Braniborska se ráno přidali jejich kolegové z letiště v severoněmeckém Hamburku. Přímý dopad na cestující z Česka by stávka mít neměla.
24. 4. 2023|

Velká stávka paralyzuje německá letiště, ovlivní statisíce cestujících

Páteční stávky výrazně omezuje provoz na sedmi německých letištích – v Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Stuttgartu, Dortmundu, Hannoveru a Brémách. Odborová organizace Verdi akci svolala po neúspěšném jednání o zvýšení mezd.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 12:18|

Němce čekají vyšší výdaje za energie. A to navzdory masivní pomoci ze strany spolkové vlády

Německo od nového roku zastropovalo ceny elektřiny i plynu. A to jak pro domácnosti, tak pro průmysl. Spolková vláda chce ochránit firmy i vlastní občany před vysokými cenami záchranným balíčkem ve výši 200 miliard eur. Přesto musejí koncoví zákazníci letos počítat s výrazně vyššími výdaji za energie, uvedl zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.
4. 1. 2023|

V bavorském Legolandu se srazily soupravy horské dráhy

V Legolandu v německém městě Günzburg se ve čtvrtek srazily dvě soupravy horské dráhy. Podle médií při nehodě utrpělo zranění nejméně 34 lidí. V zábavním parku při rozsáhlé operaci zasahovali hasiči a záchranáři se třemi vrtulníky. Podle listu Süddeutsche Zeitung mohla nehodu způsobit závada elektronického systému.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 21:19|

Čína může být prostředníkem mezi Západem a Ruskem, tvrdí Borrell. Jako zprostředkovatel se nabízí i Turecko

Prostředníkem v jednáních mezi Západem a Ruskem by mohla být Čína, řekl španělskému deníku El Mundo šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Evropská unie Peking o asistenci v jednání ale zatím nepožádala. Nabídku zprostředkovat setkání s ukrajinskými představiteli chce v neděli ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi zopakovat zase turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. V sobotu proběhla schůzka izraelského premiéra Naftaliho Bennetta s šéfem Kremlu, další kolo jednání Ukrajiny a Ruska by mělo proběhnout v pondělí. Putin prohlásil, že rozhodnutí napadnout sousední zemi bylo správné a Západem vyhlášenou bezletovou zónu by považoval za útok.
5. 3. 2022Aktualizováno6. 3. 2022, 01:33|

Paleontologové objevili neznámého ichtyosaura, který lovil velkou kořist

Mezinárodní tým vědců objevil v centrální Kolumbii fosilii zatím neznámého pravěkého mořského plaza. Tento exemplář je jedním z posledních dochovaných ichtyosaurů – dávných živočichů, kteří se nápadně podobají dnešním mečounům nebo delfínům. Paleontologové jeho podobu rekonstruovali podle zachovalé metrové lebky.
1. 12. 2021|

Silné bouře zastavily dálnici D1 či trať do Mnichova a rozvodnily některé toky

Do Česka dorazilo pásmo bouřek, které do středečního rána hrozí krupobitím a silným nárazovým větrem. Nad české území vstoupilo po dvacáté hodině v širokém pruhu od Chebu po Dolní Dvořiště. Následky komplikují dopravu. Po intenzivních deštích se rozvodily některé řeky, krátkodobě mohou vystoupat na druhý, případně i třetí povodňový stupeň.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 23:59|

Tornádo zuřilo i v Polsku. Následky extrémních bouří pociťuje celá střední Evropa

Extrémní počasí působí problémy v řadě evropských zemí. Silné bouřky, které doprovázejí lijáky a místy krupobití, zasáhly Polsko. V Malopolském vojvodství tornádo poškodilo desítky budov, jeden člověk je zraněný. Jihozápad Německa postihly už ve středu večer silné bouřky spojené s lijáky a krupobitím. Voda zaplavila očkovací centrum v německém Tübingenu, v nedalekém Reutlingenu zranily kroupy o velikosti tenisových míčků pět lidí.
25. 6. 2021|

Bílé rychlovlaky ICE vozí cestující Německem 30 let. Po kolejích se pohybuje už čtvrtá generace

Byl 2. červen 1991 a na železnici v Evropě začal platit nový jízdní řád. Na první pohled nic výjimečného – to se děje každý rok. Ale v Hamburku a také v Hannoveru, Frankfurtu, Mannheimu, Stuttgartu a Mnichově se něco výjimečného dělo. Tehdy jeli první cestující rychlovlakem ICE. Díky kombinaci modernizovaných a zcela nových tratí, po kterých mohl vlak jet přinejmenším dvousetkilometrovou rychlostí, se výrazně zkrátilo spojení severu, západu a jihu Německa. Nový vlak přinesl i další novinky jako světelné informační panely nebo automatické posuvné dveře v interiéru. ICE bylo zkrátka zjevení – a to i na tehdejší (západo)německé poměry.
2. 6. 2021|

Vědci objevili druhohorní „matrjošku smrti“. Zvířata zůstala sevřená v boji o život

Unikátní objev popsal mezinárodní vědecký tým v odborném časopise Swiss Journal of Palaeontology. Paleontologové našli zkamenělinu několika prehistorických zvířat, která se navzájem požírala. Vědcům detailně přibližuje, jaké panovaly ekologické vztahy v pravěkých oceánech.
11. 5. 2021|

V Německu začal proces se členy teroristické skupiny. Žalobci je viní z přípravy útoků na mešity

Před soudem ve Stuttgartu v úterý stanulo 12 údajných členů a podporovatelů krajně pravicového teroristického uskupení Gruppe S. (Skupina S.). Podle obžaloby chtěli zabíjet muslimy a osnovat občanskou válku, informovala agentura DPA.
13. 4. 2021Aktualizováno13. 4. 2021, 20:56|

USA jsou připraveny spolupracovat s Čínou, řekl Biden. Pozastaví stahování americké armády z Německa

Administrativa nového amerického prezidenta Joea Bidena pozastaví stahování amerických vojáků z Německa. O něm během loňského roku rozhodla vláda minulého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Oznámil to Bidenův bezpečnostní poradce Jake Sullivan. Podle prezidenta se Spojené státy už nebudou podrobovat Rusku a jsou připraveny spolupracovat s Čínou, bude-li to v jejich zájmu.
4. 2. 2021Aktualizováno4. 2. 2021, 22:10|

Berlín chce chránit občany před diskriminací. Mezi policisty ale zákon budí rozpaky

Do Německa se přenesla kritika tvrdých zásahů policie inspirovaná americkým hnutím Black Lives Matter. Stěžují si ale také samotní policisté. Fyzických útoků proti nim údajně přibývá. Na pokraj politické krize pak zemi přivedl přísný zákon, který přijalo hlavní město Berlín. Občany má chránit před diskriminací právě ze strany policie.
24. 8. 2020|

Berlín pomáhá zachraňovat hudební kluby. Pandemie je srazila na kolena

Legendární klubová scéna německého hlavního města bojuje o přežití. Berlínské hudební kluby uzavřela pandemie koronaviru už v polovině března a dodnes fungují jen velmi omezeně. Na záchranu ohrožené kulturní scény, která tvoří podstatnou část ekonomiky města, už Berlín vynaložil v přepočtu skoro miliardu korun, dodává zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.
19. 8. 2020|
Události komentáře

Takový nepolitický výbuch násilí je v Německu výjimečný, komentuje expert nepokoje ve Stuttgartu

Rozsáhlé nepokoje bez zjevného politického motivu, které se odehrály o víkendu ve Stuttgartu, nejsou v Německu běžné. V Událostech, komentářích to řekl Vladimír Handl z Katedry německých a rakouských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Dodal také, že zřejmě nešlo o systematicky organizovanou akci, ale o emoční záležitost.
23. 6. 2020|

Násilnosti ve Stuttgartu. Stovky lidí se v noci střetly s policií a rabovaly obchody

Policejní kontrola provedená kvůli držení drog vyvolala v německém Stuttgartu v noci na neděli rozsáhlé nepokoje spojené s rabováním. Výtržností se zúčastnilo kolem pěti set lidí, z nichž 24 bylo zadrženo. Při potyčkách bylo zraněno přes deset policistů.
21. 6. 2020|

Rusko poslalo do Libye stíhačky, tvrdí USA. Mají údajně podpořit Haftarovy síly

Rusko rozmístilo v Libyi stíhačky na podporu maršála Chalífy Haftara, který ovládá východ této severoafrické země. V úterý to oznámilo velitelství amerických sil v Africe (AFRICOM), které sídlí v německém Stuttgartu. Haftar soupeří o moc s vládou premiéra Fáize Sarrádže, která se nachází v Tripolisu a kterou uznává OSN.
26. 5. 2020|

Doprava je kvůli pandemii poloviční, emise ale zůstaly, diví se ve Stuttgartu

V Německu má koronakrize nečekaný dopad. Znovu rozproudila debatu o zákazu starších naftových aut v centrech některých měst. Měření v minulých dnech prokázalo setrvale vysokou úroveň znečištění. A to i v situaci, kdy pandemie omezila dopravu na polovinu.
23. 4. 2020|

Pražská Baba a brněnský Nový dům. Funkcionalistické vilové kolonie jsou Evropským dědictvím

České vilové kolonie získaly označení Evropské dědictví. Osada Baba v Praze a brněnská kolonie Nový dům spolu s dalšími vilovými komplexy v Evropě vznikly po první světové válce a jsou ukázkou funkcionalistické architektury. Návrh tří desítek pražských a šestnácti brněnských vil byl součástí mezinárodního projektu, do kterého se zapojili světoví architekti.
11. 4. 2020|

Po nákaze koronavirem získá člověk možná až dvouletou imunitu

Člověk po prodělané nemoci COVID-19 získá dočasnou imunitu proti koronaviru, který onemocnění způsobuje. Podle imunologů, na které se odvolává agentura DPA, imunita přetrvá možná i několik let.
3. 4. 2020|

Po Stuttgartu nově jezdí „šalina“ pojmenovaná Brno

Po kolejích v německém Stuttgartu jezdí od středy tramvaj s názvem Brünn, tedy Brno. Obě města totiž slaví v letošním roce třicáté výročí vzájemné spolupráce. Podle brněnského radního pro oblast kultury Marka Fišera (Piráti) je to jedna z nejintenzivnějších spoluprací, které město má.
23. 10. 2019|