Na německých letištích pokračují stávky, linky ruší Berlín nebo Hamburk

Provoz na německých letištích komplikuje stávka, kvůli které musely být v pondělí odřeknuty desítky letů. K původně ohlášené akci kontrolního personálu na Letišti Willyho Brandta na pomezí Berlína a Braniborska se ráno přidali jejich kolegové z letiště v severoněmeckém Hamburku. Přímý dopad na cestující z Česka by stávka mít neměla.

Berlínské letiště kvůli stávce odborů Verdi odřeklo všechny pondělní odlety. „I přílety mohou kvůli stávce postihnout výpadky a změny oproti letovému plánu,“ uvedlo letiště. Cestující vyzvalo, aby se ještě před příchodem na letiště informovali o změnách u svých leteckých společností či cestovních kanceláří.

Hamburské letiště, kde se ke stávce na poslední chvíli přidali bezpečnostní zaměstnanci společnosti AHS, zrušilo 31 z plánovaných 84 odletů odbavovaných touto firmou. „Kvůli stávce Verdi ale mohou být zrušeny další lety odbavované AHS, nelze vyloučit ani výrazná zpoždění,“ sdělilo letiště. Na pondělí bylo podle sdělení hamburského letiště plánováno z přístavního města 160 odletů, zhruba polovinu z nich zajišťují jiné servisní společnosti. Příletů se problémy podle letiště zřejmě nedotknou.

Výstražné stávky bezpečnostního personálu začaly před týdnem ve čtvrtek na letištích v Hamburku, Kolíně nad Rýnem / Bonnu a Düsseldorfu. V pátek se k protestům přidala letiště ve Stuttgartu a Karlsruhe / Baden-Badenu. Problémy kvůli tomu byly na linkách z Prahy do Düsseldorfu a Kolína nad Rýnem / Bonnu, se nimiž má česká metropole přímé spojení. Pondělní stávka by leteckou dopravu v Praze ovlivnit neměla, s Berlínem a Hamburkem českou metropoli žádná linka nespojuje.

Důvodem stávek je spor odborů Verdi se svazem společností, které zajišťují letištní kontroly (BDLS). Odbory žádají zvýšení příplatků za práci o víkendech, o svátcích a v noci a chtějí také upravit tarifní pravidla o odměnách za přesčasy. Další kolo zatím neúspěšného vyjednání bude ve čtvrtek a v pátek.