Stávky postihly letiště v Berlíně, Hamburku a Hannoveru

Na letištích v Berlíně, Hamburku a Hannoveru začaly jednodenní výstražné stávky, kvůli kterým musely být zrušeny stovky letů. Informuje o tom agentura DPA, podle níž se protest jen v německé metropoli dotkne kolem sedmadvaceti tisíc cestujících. Odbory Verdi vyzvaly ke stávce i zaměstnance na letišti v Brémách.

Na letištích v Hamburku a Hannoveru přestali zaměstnanci pracovat v neděli pozdě večer a v pondělí brzy ráno se k nim přidal i bezpečnostní personál berlínského letiště Willyho Brandta, kde přes den vypadne asi dvě stě odletů a zhruba třetina z dvou set plánovaných příletů.

Letiště Hamburk informuje na svých stránkách, že nebudou možné žádné pravidelné odlety od neděle 22:00 do pondělí 23:00. „Příjezdy budou stále možné. Může však také dojít ke zrušení letů a zpoždění příletů,“ předeslalo letiště. Na pondělí bylo naplánováno přibližně 123 odletů a 121 příletů, které měly přepravit více než 30 tisíc cestujících, dodalo.  

„Prosíme cestující, aby se u svých leteckých společností informovali na stav spojů,“ uvedlo berlínské letiště. Stejnou výzvu zveřejnily i další vzdušné přístavy.

Lufthansa v pondělí v Německu očekávala „masivní narušení letového provozu a značný počet zrušení letů“, píše The Washington Post. Podle listu společnost nabízela zákazníkům alternativní trasy, a pokud to bylo možné, přerezervovala je ve vlacích.

Odborový svaz Verdi uvedl, že stávky svolává kvůli sporům o odměny za práci v noci, o víkendech a o svátcích, které se táhnou už několik let. Odbory navíc v posledních týdnech stupňují tlak na lepší mzdové ohodnocení zaměstnanců. Dosavadní kola vyjednávání zatím žádný kompromis nepřinesla.

Zaměstnavatelé naposledy na konci února nabídli postupné zvýšení platů ve dvou krocích o pět procent a jednorázový příplatek 2500 eur (59 000 korun), což odbory označily za nedostatečnou nabídku. Další kolo jednání se uskuteční koncem března, do té doby chtějí odboráři ze svazu Verdi ve varovných stávkách pokračovat.

Na tento týden už odboráři ohlásili další sérii protestů. V úterý se budou konat výstražné stávky na braniborských a berlínských klinikách, v Berlíně pak budou pokračovat i ve středu.