Mrtvý hasič a protržené hráze. Jih Německa nadále sužují záplavy

Události: Záplavy na jihu Německa (zdroj: ČT24)

Záplavy na jihu Německa způsobují vlivem silných dešťů komplikace v železniční, silniční i říční dopravě. Na některých místech během jednoho dne spadlo takové množství srážek, kolik běžně naprší během celého měsíce. Lidem v postižených regionech pomáhají záchranné složky. Zásah v zatopené oblasti si ovšem vyžádal jeden život – na jihu Bavorska zemřel při zásahu dobrovolný hasič. Silné deště a bouřky jsou od pátku také na severu Itálie, kde rozvodněná řeka strhla do vody dvě ženy. Nehodu nepřežily.

Podle policejního prohlášení 42letý dobrovolný hasič spolu s dalšími třemi záchranáři v městečku Pfaffenhofen ve člunu vyrazili na pomoc lidem, kteří kvůli povodni uvázli v bungalovu. Člun se ale převrátil. Tři hasiči se zachránili, jeden byl v neděli nad ránem nalezen mrtvý. O události informoval Bavorský rozhlas.

„Musíme děkovat záchranářům a vážit si všech, kteří bojují s následky povodní. Zasáhla mě smrt hasiče v Pfaffenhofenu,“ napsal na síti X spolkový kancléř Olaf Scholz.

Pro jižní části Německa meteorologové předpovídají trvalý déšť i na neděli, jeho intenzita už ale poněkud polevila. I tak by ale lidé měli počítat s tím, že přechodně se může situace znovu zhoršit. Počasí se dle předpovědi začne zlepšovat od úterka.

Nejvyšší stupeň varování před povodní platí v neděli na mnoha místech v Bavorsku. Týká se to zejména jižních přítoků Dunaje. Velká voda postupuje po této řece a přesouvá se ze Švábska do Horní Falce a Dolního Bavorska. Na mnoha místech na jihu Německa povodeň zaplavila celé vesnice. Kde už nemohou pomáhat záchranné čluny, tam míří vrtulníky.

V akci je na čtyřicet tisíc hasičů

Mnoho bavorských okresů od pátečního večera vyhlásilo stav katastrofy, aby úřady mohly dobře koordinovat záchranné akce. Na řadě míst se řeky dostaly na úroveň stoleté vody. V Kissleggu na východě Bádenska-Württemberska napršelo za pátek 130 litrů vody na metr čtvereční, běžně tam je měsíční úhrn srážek 118 litrů na metr čtvereční.

Jenom v Bavorsku s povodní bojuje čtyřicet tisíc hasičů a záchranářů. Na pomoc dorazili i vojáci. Lidé se snaží čerpat vodu ze sklepů nebo aspoň odnášet cenné věci a dostat se do bezpečí. „Neměli jsme šanci. Museli jsme ze sklepa utéct, protože se během třiceti nebo čtyřiceti vteřin naplnil vodou,“ popsal obyvatel města Babenhausen Herbert Sauter.

Lidé na jihu Německa musejí počítat s rušením spojů na železnici a zpožděními. Týká se to například trati z Mnichova přes Norimberk do Berlína nebo z Mnichova do švýcarského Curychu.

Deště způsobují i sesuvy půdy. Jeden takový zasáhl v sobotu večer vysokorychlostní vlak, který vykolejil. Nikomu ze 185 cestujících se nic nestalo. Vedle železnic jsou neprůjezdné i silnice.

Evakuace obyvatel i protržené hráze

V okolí Pfaffenhofenu v noci na neděli musely své domovy opustit stovky lidí, mezi nimi asi 140 seniorů ze dvou domů s pečovatelskou službou, protože v nich byly problémy s dodávkami proudu. Záchranáři je rozvezli do nemocnic. Pro ostatní evakuované zřídili nouzové ubytování v tělocvičnách.

V hornobavorském Schrobenhausenu se podle Bavorského rozhlasu pohřešovala žena, která byla ve sklepě svého domu. Kvůli velké vodě se k ní nemohli dostat záchranáři.

Na řadě míst se řeky dostaly na úroveň stoleté vody. Ve městě Reichertshofen obyvatele evakuovali po tom, co během deseti minut hladina stoupla o dvacet centimetrů. „Zafungovala tu včasná varování. Už včera jezdili po vesnici v dodávkách vybavených tlampači a dnes (v neděli) ráno znovu. Teď říkají, že se máme evakuovat,“ popsal jeden z místních obyvatel Gerhard Bayerl.

V oblasti městečka Baar-Ebenhausen se protrhly hráze dvou nádrží na řece Paar, která z jihu teče do Dunaje. Úřady vyzvaly lidi, aby okamžitě opustili přízemí svých domů a vyšli do vyšších pater.

Ve městě Schwäbisch Gmünd ležícím asi 50 kilometrů východně od Stuttgartu v sobotu večer vykolejil rychlík ICE s 185 lidmi kvůli sesuvu půdy. Nikomu z cestujících se nic nestalo a v noci na neděli byli z vlaku evakuováni.

Policie v oblasti Freisingu zřejmě v obou směrech uzavře dálnici A9 mezi Mnichovem a Norimberkem. Nyní je zaplavený směr na jih a je jen otázkou času, než voda zatopí i směr na Norimberk, napsal Bavorský rozhlas.

Úřady v Bádensku-Württembersku kvůli vysoké hladině vody zastavily lodní dopravu na horním toku Rýna. Nedaleko Karlsruhe hladina řeky přesáhla kritickou úroveň 7,5 metru, píše DPA.

Pád do rozbouřené řeky v Itálii nepřežily dvě ženy

Kvůli rozvodnění řeky Natisone na severu Itálie zahynuly dvě ženy. V pátek je strhnul proud vody, jejich těla byla nalezena v neděli. Po muži, který ženy doprovázel, se stále pátrá, informovala agentura DPA.

Těla dvou mladých žen, Italky a Rumunky ve věku 20 a 23 let, byla nalezena jen několik stovek metrů od místa, kde trojici strhl silný proud rozbouřené řeky ve vesnici Premariacco. Stále se pohřešuje pětadvacetiletý rumunský mladík, který ženy doprovázel. Skupina se přiblížila příliš blízko k řece, když se snažila pořídit fotografie. Svědkové nehody okamžitě zavolali záchranáře, na pátrací akci se podílel i vrtulník.

Celý region Furlansko-Julské Benátky sužují od pátku silné deště a bouřky. V několika místech se vylily řeky z břehů, mimo jiné i v hlavním městě regionu v Terstu. Kromě silných přeháněk a bouřek se vyskytly i lokální bleskové povodně a krupobití.