Několik bavorských okresů vyhlásilo kvůli silným dešťům stav katastrofy. Zasahoval i vrtulník

Německo se potýká se silnými přívalovými dešti. Kvůli stoupajícím hladinám toků úřady v několika okresech v regionu Švábsko na jihozápadě Bavorska vyhlásily stav katastrofy. Informovala o tom agentura DPA. V oblasti kolem města Augsburg musel lidi z domů, které voda odřízla od světa, zachraňovat vrtulník.

Na některých tocích v regionu velká voda dosahuje podle vodohospodářů stoleté i vyšší úrovně. Očekává se, že v nejbližších hodinách budou hladiny potoků a řek dále stoupat. Kulminace se v některých okresech – například v Günzburgu – očekává až v noci na neděli.

Kvůli lijákům a záplavám na jihu Německa je narušený provoz na železnici. Mezi Mnichovem, rakouským Bregenzem a švýcarským Curychem v sobotu nejezdí žádné vlaky ICE. Dálkové spoje mezi Stuttgartem a Mnichovem jezdí objížďkou, na trati mezi Ulmem a Augsburgem byl totiž provoz zastaven.

Zasahovaly vrtulníky i čluny

Ve vesnici Fischach na jihozápad od Augsburgu se říčka Schmutter natolik rozvodnila, že se lidé už sami nedokázali evakuovat. Kromě vrtulníku na místo vyrazili i záchranáři se čluny.

Zaplavená je část městečka Ochsenhausen v Bádensku-Württembersku. Voda zatopila jeho centrum. Starosta Philipp Bürkle uvedl, že záchranáři dělají vše, aby „zabránili nejhoršímu“.

V Babenhausenu v okrese Unterallgäu už se ulice nedají projíždět auty a záchranáři evakuují obyvatele zaplavených domů, na pomoc jim vyrazili ve člunech. Evakuováni budou lidé ze sta až dvou set domácností.

Z věznice v bavorském Memmingenu evakuovali sto trestanců, včetně 20 žen a umístili je do tří jiných zařízení. Voda pronikla do společných prostor, ale nikoliv do jednotlivých cel. Kvůli stoupající vodě hrozily výpadky elektřiny. Jako největší problém se ale podle vedení věznice ukázala přetížená kanalizace, kvůli čemuž nemohly odtékat splašky. Návrat vězňů se očekává v řádu týdnů, píše DPA.

Do zasažených oblastí ve Švábsku vyjeli bavorský ministerský předseda Markus Söder a ministr vnitra Joachim Herrmann.

Vydatné srážky zasáhly také hory na německo-rakouském pomezí. Na vrcholu Zugspitze napadlo během několika hodin přes 60 centimetrů sněhu, místy jsou až dvoumetrové závěje. Na vrcholcích záchranáři v sobotu vyprostili celkem 29 uvízlých horolezců z několika různých skupin, napsal server Bild.

Trvalý vydatný déšť způsobuje komplikace také v rakouské spolkové zemi Vorarlbersko sousedící s Bavorskem. Agentura APA informovala, že koryto hraniční řeky Leiblach je „naprosto přeplněné“ a v noci na sobotu byla řeka na takovém stavu, na jaký se dostává jednou za sto až 300 let. V sobotu dopoledne ale hladina Leiblachu výrazně klesla.

Hladina Bodamského jezera ležícího mezi Německem, Rakouskem a Švýcarskem pak během jediného dne stoupla o 25 centimetrů na 435 centimetrů.