Úhlava v Tajanově klesla ze třetího stupně na druhý

Události: Déšť zvedal hladiny řek (zdroj: ČT24)

Deště v sobotu zvedly hladiny řek na několika místech v Česku. Pro Úhlavu v Tajanově platil třetí povodňový stupeň, pozdě večer ale hladina klesla a půl hodiny před půlnocí už byla na druhém stupni. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zmírnil páteční výstrahu před povodněmi na západě Čech. Odvolal extrémní stupeň nebezpečí v Plzeňském kraji a výstrahu omezil na Plzeňský kraj a část Jihočeského kraje. Původně platila i pro Karlovarský kraj a západ středních Čech. V platnosti zůstává varování před vydatným deštěm pro západ a jihozápad Čech, a to až do půlnoci na neděli.

Řeka Úhlava v Tajanově na Klatovsku stoupla večer na třetí povodňový stupeň (ohrožení), později ale klesla na druhý. Na druhém povodňovém stupni byly půl hodiny před půlnocí také Radbuza ve Staňkově na Domažlicku a Úslava v Prádle na Plzeňsku. Ostružná v Kolinci na Klatovsku měla první stupeň. 

Na odtoku z nádrže České údolí v Plzni a ve Lhotce měla Radbuza první stupeň. Ten platil také na Berounce v Plzni na Bílé Hoře a na Otavě v jihočeském Písku.

Varování před možným vzestupem hladin platí v celém Plzeňském kraji s výjimkou jeho nejsevernější části do nedělního večera. Nasycená půda už na některých místech nestačí srážky pobírat. Například louky u Dobřan na jižním Plzeňsku jsou zaplavené už několik dní.

V Jihočeském kraji platí varování před povodněmi pro jeho západní část, konkrétně Vimpersko, Prachaticko, Strakonicko a Písecko.

„Během soboty očekáváme kulminace s dosažením prvního a druhého stupně povodňové aktivity na tocích odvodňujících zejména Šumavu a Český les,“ uvedli meteorologové. V důsledku dotoku podle nich budou stoupat i střední a dolní úseky Berounky a Otavy, také s dosažením prvního i druhého stupně.

Situace na řekách v Česku (zdroj: ČT24)

Kalný potok v Kolinci nedaleko Sušice se už dopoledne vylil z břehů. A zaplavil několik zahrad i domů. Voda sahala až k silnici. V Kolinci pak, stejně jako na řadě jiných míst, museli kvůli dešti zrušit i oslavy Dne dětí.

Ze břehů se dostal i Drnový potok v Běšinech u Klatov. Na rozlitý potok v kritickém místě uprostřed obce jsou už místní zvyklí. Připravili se ale i na vodu, která stéká z kopců do propustí v blízkosti domů. V Klatovech dělala problémy i voda z polí. Třeba ve směru na Domažlice zaplavila část cyklostezky.

Na případné problémy s dešťovou vodou se chystaly i města a obce na Tachovsku. Například v Konstantinových Lázních preventivně zahradili přístup do skladů potravin a prádla pytli s pískem.

Profesionální hasiči v Kolinci museli podle redaktora Filipa Šusty během rána zasahovat u dvou případů, nejdříve museli pomáhat transportovat zraněnou osobu, poté zasahovat u spadlého stromu. „Nejvážnější je situace u místního potoka, který se začal pomalu vylévat z břehů,“ uvedl. Dodal, že komplikace způsobil déšť také na železnici na trase u Domažlic. „Na trati do Německa do obce Furth im Wald zastavil expres kvůli spadlému stromu přes železniční trať. Strom byl odstraněn a trať by v tuto chvíli už měla být průjezdná,“ informoval také krátce po 11. hodině mluvčí hasičů Martin Kavka.

„Za posledních 24 hodin pršelo na celém území Česka, nejvíce na Šumavě a v Pošumaví. Na Železnorudsku a Prášilsku to bylo i kolem 70 mm srážek, na což reagují zejména toky odvodňující Šumavu a Pošumaví. Právě zde a lokálně v Krušných horách je zároveň půda v největší míře na maximálním nasycení,“ uvedli meteorologové na síti X. V Hojsově Stráži spadlo 70,2 mm, v Prášilech 67 mm, na Špičáku 62,3 mm.

Přes tři stovky výjezdů

V souvislosti s výstrahou meteorologů před silným deštěm a rizikem povodní vyjížděli hasiči v Česku do sobotních 18:00 k celkem 320 událostem. Jednalo se především o čerpání vody ze zatopených sklepů, odklízení popadaných stromů a čištění ucpaných propustků a kanálů. Údaje zveřejnil Hasičský záchranný sbor ČR na síti X.

V Plzeňském kraji evidovali hasiči do podvečera 76 případů takzvané technické pomoci souvisejících s počasím. Následoval Středočeský kraj se čtyřiceti případy, Jihočeský s 34 a Ústecký s 32 případy.

Jen od pátečních 15 hodin do sobotní šesté hodiny ranní středočeští hasiči zasahovali u 29 mimořádných událostí v souvislosti s počasím. „Nejvíce zasaženým okresem bylo Kladno, dále Beroun a Praha-západ. Nejvíce jsme vyjížděli na čerpání vody, popadané stromy a jiná nebezpečí,“ uvedli hasiči. V deseti případech čerpali vodu, v osmi případech odstraňovali popadané stromy a sedmkrát vyjížděli k nebezpečným stavům.

Například v kladenské části Tuchoraz hasiči několik hodin odstraňovali pomocí velkokapacitního čerpadla lagunu, která se vytvořila po přívalovém dešti. V některých místech byla hluboká až 1,5 metru. Do Brandýsku vyjížděli stabilizovat narušenou obvodovou zeď garáže, pomocí výdřevy ji provizorně zajistili. V Hostivici u Prahy zasahovali u rozvodněného potoka, kam bylo nutné navézt pytle s pískem.

Klidná byla situace v Ústeckém kraji. Hasiči během noci evidovali deset výjezdů. „Většinou šlo o popadané stromy a odčerpávali vodu,“ uvedla redaktorka ČT Barbora Lancová.