TÉMA

Norimberk

Němečtí strojvedoucí znovu stávkují, podle odborů letos naposled

V Německu začala jednodenní stávka strojvedoucích společnosti Deutsche Bahn. Protest má trvat od čtvrtečního večera do pátečních dvaadvaceti hodin. Nevyjedou tisíce spojů, omezeno má být také mezinárodní spojení s Českem. Vlaky do Berlína a Hamburku budou tak končit v Drážďanech nebo už v Děčíně, regionální dopravy se dotkne omezení na trati mezi Chebem a Norimberkem. Vedení odborů slíbilo, že stávka bude letos poslední.
8. 12. 2023|

Sníh v Evropě stále komplikuje dopravu. V Rakousku pod lavinou zahynul český lyžař

Jednapadesátiletý český lyžař v neděli odpoledne zahynul pod lavinou v rakouském lyžařském středisku Mölltaler Gletscher. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na policii ve spolkové zemi Korutany. Kromě této tragické události sníh komplikuje i dopravu. Cestující z mnichovského hlavního nádraží musí až do pondělí počítat s rozsáhlými omezeními, upozornila mluvčí Deutsche Bahn (DB). Mnichovské mezinárodní letiště v neděli již obnovilo provoz, nadále však budou trvat omezení. Například spoje mezi Mnichovem a Prahou jsou zrušené i v neděli. Nelétá se ani mezi Prahou a Amsterdamem. Tamní letiště Schiphol zrušilo desítky příletů a odletů.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 21:29|

Strojvedoucí DB stávkují, protest ve čtvrtek omezí i vlaky z Prahy do Berlína

Začala stávka německých strojvedoucích sdružených v odborech GDL. Ovlivní i železniční dopravu v Česku. Omezen bude provoz dálkových spojů mezi Prahou a Berlínem a nepojedou vlaky z Chebu do Norimberku. Výstražná stávka za vyšší mzdy začala ve 22 hodin, skončit má ve čtvrtek v 18 hodin. Deutsche Bahn (DB) očekávají rozsáhlé dopady na provoz. Dopravce už kvůli stávkám odřekl čtvrteční a páteční jednání o mzdách s odbory strojvedoucích GDL.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 22:43|

Ze superbolidu, který byl vidět i z Česka, asi žádné meteority na zem nespadly

Mimořádně jasný meteor, takzvaný superbolid, který byl v pondělí pozdě večer vidět i z České republiky, vážil zhruba 260 kilogramů. Po explozi z něj ale žádné meteority na zem zřejmě nedopadly. Letěl nad Bavorskem, v atmosféře urazil bezmála 134 kilometrů, a to za 6,4 sekundy. Zjistili to odborníci Astronomického ústavu Akademie věd ČR z Ondřejova na základě dat ze stanic Evropské bolidové sítě, z nichž většina leží na českém území.
28. 6. 2023|

V Německu našli výjimečně zachovalý bronzový meč, „blýská se jako nový“

V Německu se povedlo najít bronzový meč vyrobený před více než třemi tisíci lety. Je ale tak zachovalý, že se „leskne jako nový“, tvrdí úředníci.
19. 6. 2023|

Stavbaři ve Frankfurtu poškodili optický kabel, tisíce cestujících Lufthansy měly problémy

Největší německá letecká společnost Lufthansa se od rána potýkala s výpadkem svého počítačového systému. Fungovat přestaly mimo jiné systémy pro odbavení a nástup do letadel. Výpadek způsobily stavební práce ve Frankfurtu nad Mohanem, při kterých byly poškozeny optické kabely. Frankfurtské letiště kolem poledne zrušilo všechny přílety a letadla odklánělo na jiná letiště. Přistávání se podařilo obnovit odpoledne, odlety později během dne.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 20:35|

30 let zpět: Slavnostní otevření kanálu Rýn–Mohan–Dunaj

V Norimberku političtí představitelé slavnostně otevřeli poslední úsek vodní cesty mezi Severním a Černým mořem, kanálu Rýn–Mohan–Dunaj. Slavnostní atmosféru narušil maďarský premiér József Antall, který ostře napadl postoj Československa k výstavbě vodního díla Gabčíkovo–Nagymaros.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 9. 2022|

Česká západní dráha je tratí snů o Západu, pohádek, ale i nenaplněných vizí. Z Plzně do Prahy jezdí vlaky 160 let

Velká sláva byla v Praze 14. července 1862. Vlastně to nebylo přímo v Praze, ale na jejím předměstí Smíchově. Nebylo to poprvé, kdy přijel do Prahy (nebo těsně k ní) parní vlak, ale stále to byla novinka. Česká západní dráha, která na Smíchově nově končila, vedla z Plzně a zároveň nabízela spojení do Bavorska. Západní dráha je i přes mnoho proměn dodnes jednou z nejkrásnějších tratí – od údolí Berounky po svahy Českého lesa – a před rokem 1989 to byla pro mnohé také vysněná trať. „Její“ expresy do Paříže a do Mnichova byly jedněmi z mála vlaků na Západ.
14. 7. 2022|

Vystrčil: Nacisty zavražděná senátorka Plamínková byla hrdinkou

Prvorepubliková senátorka Františka Plamínková, kterou před 80 lety popravili nacisté, byla podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) hrdinkou. Zasloužila se nejen o práva žen, ale obětovala svůj život, když odmítla odvolat svou kritiku nacismu. Vystrčil to uvedl při pietním aktu k uctění památky ženy, kterou připomíná pamětní deska na sídle horní komory parlamentu.
30. 6. 2022|

Jedinečné budapešťské metro slaví 125 let. Bylo jedním z prvních, inspirovalo svět

Když je někdo druhý na světě, často se na něj poněkud zapomíná. Snad každý ví, že první metro na světě měl Londýn. Kdo byl po něm, nejenže není už tak dobře známé, navíc je to trochu sporné. Když ale zúžíme vymezení metra na čistě podzemní dráhu s vlaky s vlastním pohonem, narazíme na Budapešť. Dnes jezdí pod maďarskou metropolí čtyři podzemní linky, ta nejstarší se od zbylých výrazně odlišuje. V provozu je od roku 1896, zcela specifické jsou její vozy i podoba stanic.
2. 5. 2021|

Jak se loupal perníček. Chuťová stopa českých Vánoc vede až do středověkého Jeruzaléma

Zdobené perníčky jsou tradiční součástí českého vánočního stolu, a i když to v soudobé konkurenci průmyslově vyráběných cukrovinek nemusí být patrné, právě perník kvůli použitému exotickému koření po staletí představoval prémiovou pochoutku. Ve střední Evropě má navíc nebývalou tradici sahající až do středověku.
24. 12. 2020|

Před 75 lety stanuli nacističtí představitelé před spravedlností

Přesně před 75 lety přepsala justice v Norimberku základy mezinárodního práva. Vůbec poprvé stanuli před tribunálem jako obžalovaní představitelé vlády poraženého státu – nacistické třetí říše. Zodpovídali se z toho nejhoršího – zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.
20. 11. 2020|

Německo i Belgie zpřísňují karanténní opatření, v Itálii a ve Španělsku se lidé bouří

Německé spolkové země kvůli prudkému nárůstu případů nemoci covid-19 zpřísňují hygienická opatření. Ve středu bude kancléřka Angela Merkelová jednat s premiéry spolkových zemí o tom, jak dále postupovat. Belgie omezila volný pohyb osob po desáté večer a zavřela kulturní zařízení. Na několika místech Itálie lidé demonstrovali proti vládním opatřením, která se v zemi rovněž zpřísňují. Ve Španělsku stávkují lékaři, kteří požadují, aby byla jejich práce náležitě oceněna. Slovensko se chystá na celoplošné testování obyvatelstva.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 20:03|

Německé úřady udělily pokutu švédské firmě H&M za sledování zaměstnanců

Německé úřady ve čtvrtek uvedly, že švédskému prodejci oděvů Hennes & Mauritz (H&M) vyměřily pokutu 35,3 milionu eur (zhruba 950 milionů korun) za špehování zaměstnanců. Firma působí i v Česku.
1. 10. 2020|

Exministr kultury Herman převzal německé státní vyznamenání

Bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) obdržel německé státní vyznamenání. Velvyslanec SRN v České republice Christoph Israng mu předal Velký spolkový kříž za zásluhy s hvězdou. Na Twitteru to oznámil sám německý diplomat.
7. 9. 2020|

Bavorský premiér Markus Söder byl opět zvolen předsedou CSU

Kongres německé vládní strany, bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), v pátek zvolil do čela uskupení opět Markuse Södera. Dvaapadesátiletý politik, který je od loňska také bavorským premiérem, dostal 91,3 procenta hlasů delegátů, tedy ještě více než při lednovém prvním zvolení do čela strany.
18. 10. 2019|

Byli jsme jako přátelé, říká předsedkyně Gottova německého fanklubu

Karel Gott měl tisíce fanoušků v zahraničí, oblibu si získal hlavně v Německu. Několikrát tam zaplnil koncertní halu v Norimberku, města, odkud zamířily na rozloučení se zpěvákem celé rodiny.
11. 10. 2019|

Oprava Slovenské strely je v polovině. Restaurátoři začínají rozebraný vlak znovu skládat dohromady

Renovace legendárního vlaku Slovenská strela v Hranicích na Přerovsku pokračuje. Restaurátoři mají za sebou zhruba polovinu náročné práce. Generální oprava unikátní technické památky má stát 35 milionů korun. Hotová by měla být příští rok 31. srpna, kdy se má přesunout do nového muzea Tatry v Kopřivnici.
31. 8. 2019|
Dunaj-Odra-Labe

Na průplavu Rýn–Mohan–Dunaj klesá přeprava zboží. Počet výletních lodí s turisty naopak roste

Za dvacet sedm let od otevření průplavu Rýn–Mohan–Dunaj, který často bývá dáván jako příklad v souvislosti s plánovaným kanálem Dunaj–Odra–Labe, klesá množství přepraveného zboží. Výletních a turistických lodí naopak přibývá. Kontejnery se v poslední době téměř nevozí. Navíc se vodní cesta potýká se suchem. Německá vláda rejdaře podpořila zrušením poplatku a provoz tak dotuje. To by mohlo být motivací pro firmy a počet lodí se tak do budoucna může zase zvýšit.
1. 6. 2019|