Sníh v Evropě stále komplikuje dopravu. V Rakousku pod lavinou zahynul český lyžař

Jednapadesátiletý český lyžař v neděli odpoledne zahynul pod lavinou v rakouském lyžařském středisku Mölltaler Gletscher. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na policii ve spolkové zemi Korutany. Kromě této tragické události sníh komplikuje i dopravu. Cestující z mnichovského hlavního nádraží musí až do pondělí počítat s rozsáhlými omezeními, upozornila mluvčí Deutsche Bahn (DB). Mnichovské mezinárodní letiště v neděli již obnovilo provoz, nadále však budou trvat omezení. Například spoje mezi Mnichovem a Prahou jsou zrušené i v neděli. Nelétá se ani mezi Prahou a Amsterdamem. Tamní letiště Schiphol zrušilo desítky příletů a odletů.

Neštěstí, při kterém přišel o život český lyžař, se odehrálo kolem 13:15 poté, co muž vyvolal pád laviny, která ho následně strhla a zcela zasypala. Podle policie se přihlížejícím lidem podařilo muže vyhrabat, následné oživovací pokusy však byly neúspěšné. Pomoci nedokázali ani přivolaní lékaři horské služby.

Jelikož se nedalo vyloučit, že lavina strhla i někoho dalšího, zahájili záchranáři v laviništi a jeho okolí pátrací akci, do které zapojili 36 lidí a tři vrtulníky. Nikoho však nenašli a hledání ukončili. Podle korutanské policie se Čech v době neštěstí pohyboval „ve volném lyžařském terénu“ v nadmořské výšce kolem 2700 metrů. Jím utržená lavina byla široká 150 metrů a dlouhá tři sta metrů.

Zprávu o úmrtí českého lyžaře potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. „Náš zastupitelský úřad je v kontaktu s tamními orgány,“ dodal.

Rakousko se v posledních dnech potýká s velkými přívaly sněhu. Laviny byly během neděle hlášeny z dalších oblastí Rakouska. V Tyrolsku strhla lavina dva lyžaře, z nichž jeden se vyprostil sám a druhý s pomocí svědků.

Zrušené spoje

Zimní počasí působí potíže i jinde. Silné sněžení v noci na sobotu ochromilo rozsáhlé části zejména jižního Německa. Zasažena byla i železniční doprava a na silnicích se tvořily kolony. V neděli se situace uklidnila, uvedla agentura DPA. Podle německé meteorologické služby DWD se v neděli už neočekává téměř žádný nový sníh.

Vlaky podle webu DB nejezdí například mezi Mnichovem a Salcburkem, Innsbruckem, Norimberkem, Stuttgartem a Lindau. Dráhy v Mnichově chtějí provoz obnovit co nejdříve, ale předtím bude nutné provést kontrolní lety vrtulníkem nad tratěmi. V noci na sobotu mnoho z nich zablokovaly stromy, které spadly pod tíhou sněhu.

Na webových stránkách mnichovského letiště se mezi přílety často objevuje poznámka „zrušen“ nebo „opožděn“. Letiště vyzvalo cestující, aby se před cestou informovali o statusu jejich letu.

Nedělní spoje mezi Mnichovem a Prahou jsou podle webu pražského letiště zrušené, což platí i o pondělním letu Praha–Mnichov, plánovaném původně na 7:05 SEČ. Některé lety směřující do Mnichova převzala letiště ve Frankfurtu nad Mohanem a Norimberku.

Problémy jsou i na silnicích. Český řidič ztratil v obci Annaberg nedaleko rakouského Salcburku ve sněhu orientaci a netrefil na most. Skončil i s vozem v potoce, informovala agentura APA. Záhy se ukázalo, že čtyřicetiletý muž byl pod vlivem alkoholu. Automobil z vody vyprostili s pomocí jeřábu místní dobrovolní hasiči.

Omezení na letišti Schiphol

Kvůli avizovanému sněžení v Nizozemsku amsterdamské letiště Schiphol zrušilo desítky příletů a odletů, včetně spojení s Prahou. Podle informací na webu Letiště Václava Havla v Praze se ruší nedělní let z Amsterdamu do české metropole ve 22.15 a odlet z Prahy do Amsterdamu v 18:25 SEČ. Přílet z Amsterdamu ve 13:40 byl opožděn.

Na internetových stránkách Schipholu se kolem poledne objevila zpráva, že bylo zrušeno téměř 150 příletů a odletů. Nizozemská letecká společnost KLM, která je hlavním uživatelem letiště, sdělila nizozemské tiskové agentuře ANP, že odpoledne a večer zrušila 65 letů po Evropě.