V Německu našli výjimečně zachovalý bronzový meč, „blýská se jako nový“

V Německu se povedlo najít bronzový meč vyrobený před více než třemi tisíci lety. Je ale tak zachovalý, že se „leskne jako nový“, tvrdí úředníci.

Meč pravděpodobně pochází z konce 14. století před naším letopočtem, tedy z poloviny doby bronzové. Našli ho archeologové minulý týden při vykopávkách v Nördlingenu mezi Norimberkem a Stuttgartem na jihu Německa. Nález oznámil Bavorský zemský úřad pro ochranu historických památek.

Zbraň má bronzovou osmihrannou rukojeť a pochází z hrobu, v němž byli postupně pohřbeni tři lidé – muž, žena a chlapec, všichni s bronzovými předměty. Zatím není jasné, jestli byli příbuzní, a pokud ano, jakým způsobem, uvedli archeologové. S vysokou pravděpodobností se dá předpokládat, že meč patřil dospělému muži.

„Meč a pohřeb je třeba ještě prozkoumat, aby naši archeologové mohli tento nález přesněji kategorizovat,“ konstatoval vedoucí úřadu Mathias Pfeil. „Už teď ale můžeme říct, že se dochoval v mimořádně dobrém stavu. Takový nález je velmi vzácný.“

Nález mečů z tohoto období je neobvyklý, ale objevily se například v pohřebních mohylách otevřených v 19. století nebo i jednotlivě, popsal úřad. Tento meč patří k těm starším, které byly ve střední Evropě nalezené.

Meče z doby bronzové se poprvé objevily kolem 17. století před naším letopočtem v oblasti Černého moře a Egejského moře, šlo o další stupeň vývoje dýk. Tyto zbraně byly typické pro „trojskou válku“, respektive její historický předobraz, jímž byly boje Achajů v mykénském období asi kolem roku dvanáct set před Kristem.