Němečtí strojvedoucí znovu stávkují, podle odborů letos naposled

V Německu začala jednodenní stávka strojvedoucích společnosti Deutsche Bahn. Protest má trvat od čtvrtečního večera do pátečních dvaadvaceti hodin. Nevyjedou tisíce spojů, omezeno má být také mezinárodní spojení s Českem. Vlaky do Berlína a Hamburku budou tak končit v Drážďanech nebo už v Děčíně, regionální dopravy se dotkne omezení na trati mezi Chebem a Norimberkem. Vedení odborů slíbilo, že stávka bude letos poslední.

Dráhy pro pátek počítají s tím, že se podaří vypravit asi pětinu původně plánovaných dálkových vlaků. Podobně rozsáhlý je dopad i na regionální spoje. Z velké části se zastaví také městská železnice S-Bahn. Situace se liší podle regionů, výrazně horší je zejména v Bavorsku, kde se železnice stále ještě potýká s následky hustého sněžení v posledních dnech.

Aktuální stávka – stejně jako ta listopadová – narušila mimo jiné železniční spojení s Českem. Vlaky EuroCity z Prahy do Berlína končí v Děčíně, případně v Drážďanech, odkud také do české metropole vyjíždějí. Odřeknut je noční vlak z Prahy do Curychu a zrušeny byly spěšné vlaky mezi Chebem a Norimberkem.

Další protest avizovali zástupci zaměstnanců na leden, doplnil zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.

Odbory GDL požadují zvýšení mezd o 555 eur (13 600 Kč) měsíčně, vyplacení jednorázové protiinflační prémie tři tisíce eur (73 400 Kč) a zkrácení pracovní doby z 38 na 35 hodin týdně. Dráhy takové požadavky odmítají, protože by to podle nich zvedlo náklady na personál o padesát procent. Jako kompromis navrhují zvýšení mezd o 11 procent a jednorázový bonus 2850 eur (69 700 Kč). Podle DB si strojvedoucí ročně vydělají včetně příplatků a bonusů 45 až 56 tisíc eur (až 1,36 milionu Kč).