Němce čekají vyšší výdaje za energie. A to navzdory masivní pomoci ze strany spolkové vlády

Události: Německá opatření proti drahým energiím (zdroj: ČT)

Německo od nového roku zastropovalo ceny elektřiny i plynu. A to jak pro domácnosti, tak pro průmysl. Spolková vláda chce ochránit firmy i vlastní občany před vysokými cenami záchranným balíčkem ve výši 200 miliard eur. Přesto musejí koncoví zákazníci letos počítat s výrazně vyššími výdaji za energie, uvedl zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.

Martin Seid začal s podnikáním nedaleko Stuttgartu před patnácti lety. Sám a s jedním strojem, dnes má už dva stroje a tři zaměstnance k tomu. Vyrábí díly, které putují hlavně do automobilek. 

V posledních letech zažil několik hospodářských krizí, každá prý byla ve firmě cítit, ta současná energetická není výjimkou. „Zcela jasně to nyní vidíme u elektřiny. Dosud jsme platili měsíční zálohy ve výši 1400 eur. Od ledna už máme vypočtenou novou zálohu –⁠ 3200 eur. To je pro nás ročně více než 20 tisíc eur, které musíme někde najít,“ vypočítává. 

Masivní pomoc od německé vlády

Spolková vláda od jara vymýšlela způsob, jak strmě stoupající ceny energií zastavit. Připravila tři balíčky, které měly občanům i firmám pomoci. Byly to daňové úlevy a příspěvky na bydlení, topení nebo dopravu. Nakonec vláda uvolnila na boj s energetickou krizí ještě dalších 200 miliard eur, to je v přepočtu zhruba necelých 4,9 bilionu korun. Pro srovnání, celkové výdaje českého státního rozpočtu loni činily 1,9 bilionu korun. Masivní německá pomoc byla později schválena i na úrovni Evropské komise.

„Není pochyb o tom, že ceny elektřiny a tepla, plynu, ropy a uhlí musí klesnout. A to na úroveň, která je pro občany a naše podniky snesitelná,“ řekl k podpoře v říjnu německý kancléř Olaf Scholz.  

Zákazníci budou muset platit víc

Domácnosti a menší podniky budou až do dubna příštího roku platit maximálně 40 centů za kilowatthodinu, tedy necelých deset korun. Pro Martina Seida ale zastropování žádnou úlevu nepřinese. Elektřina mu sice zdražila více než o sto procent, ale přes vládní strop se jeho zálohy nedostaly.

„Vyšší náklady musíme přesunout na naše zákazníky. Musíme našim zákazníkům zvýšit ceny. Ale jen dočasně, dokud elektřina zůstane na této vysoké úrovni,“ přibližuje podnikatel další postup. Budoucnosti se však neobává. Podle něj každá krize někdy skončí. A do té doby prý bude s elektřinou šetřit ještě více než dosud.