TÉMA

Zastropování cen

Síkela: 97,5 procenta Čechů platí za energie míň než v ceníku. Podle Havlíčka ze špatných čísel nevybruslí

Celkem 97,5 procenta Čechů platí za energie méně, než je uvedeno v ceníku. V Otázkách Václava Moravce (OVM) to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (nestr. za STAN), který zatím prozkoumal 70 procent trhu. Právě ceníkové ceny přitom dostává Eurostat. Síkela předloží poslancům novelu energetického zákona, který dá pravomoci Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) získávat od dodavatelů reálné ceny. Podle exministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) to však není logický krok, protože se tím změní vzorek.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 14:32|

Česko se ve stínu invaze překvapilo

Česko patří od prvních hodin vypuknutí války na Ukrajině mezi nejhlasitější a nejvěrnější spojence Kyjeva. Jasně o tom svědčí nejenom brzká cesta premiéra Petra Fialy (ODS) do tehdy ostřelované ukrajinské metropole, ale také vojenská i humanitární pomoc v řádu miliard nejen od státu, ale i od jednotlivců a soukromých organizací. Na druhou stranu i na Česko válka negativně dopadla – výrazně zdražily potraviny i energie, podpora napadené země navíc není po chuti zdaleka všem občanům, což ukázala opakovaná protestní shromáždění.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 19:59|

Vláda rozhodla o výdajích na obranu, novém bodovém systému i energetických kompenzacích

Vláda podpořila novou vojenskou legislativu, která uzákoní vydávání dvou procent HDP na obranu nebo shromažďování údajů pro případný odvod občanů. Rovněž schválila systém kompenzací pro obchodníky s energiemi za uplatňování cenových stropů na elektřinu a plyn. Ministři podle premiéra projednali také vyhodnocení českého předsednictví v Radě EU. Všichni členové vlády jsou si vědomi kreditu, který Česko získalo, míní šéf kabinetu. Také bodový systém pro řidiče se podle vlády od příštího roku zjednoduší.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 18:41|

Němce čekají vyšší výdaje za energie. A to navzdory masivní pomoci ze strany spolkové vlády

Německo od nového roku zastropovalo ceny elektřiny i plynu. A to jak pro domácnosti, tak pro průmysl. Spolková vláda chce ochránit firmy i vlastní občany před vysokými cenami záchranným balíčkem ve výši 200 miliard eur. Přesto musejí koncoví zákazníci letos počítat s výrazně vyššími výdaji za energie, uvedl zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.
4. 1. 2023|

Dobře odvedená práce za velmi složitých podmínek, hodnotí komentátoři z Bruselu Čechy

Po půlroce skončilo české předsednictví v Radě Evropské unie, štafetu úderem novoroční půlnoci převzalo Švédsko. Novináři a analytici v Bruselu hodnotí výkon českých politiků, diplomatů a úředníků kladně: V době energetické krize a války na Ukrajině dokázali napříč unijními státy vyjednat shodu ve všech klíčových oblastech včetně sankcí, zastropování cen plynu nebo zdanění energetických firem.
2. 1. 2023|

Uspořit, kde se dá. Lidé i firmy měli kvůli velmi drahým energiím těžký rok

Kvůli vysokým cenám energií se letos řada lidí i firem dostala do finančních potíží. Například řada společností s energeticky náročnou výrobou musela provoz buď omezit, nebo dokonce zcela ukončit. A problémy potrvají. I přes blížící se zastropování cen se v řadě podniků náklady na energie několikanásobně zvednou. Lidem mohou kromě cenového stropu se zvládnutím těžké situace pomoci například příspěvky na bydlení. Jenže hrozí, že úřady budou žádostmi zavalené a vyřízení může trvat měsíce.
28. 12. 2022|

Na rozpočtu pro rok 2023 je podle Schillerové všechno špatně. Stanjura avizuje snižování schodků

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová v Událostech, komentářích uvedla, že schválený rozpočet pro rok 2023 považuje za nereálný. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v debatě prohlásil, že vláda upřednostnila sociální smír před silnější fiskální konsolidací veřejných financí.
1. 12. 2022|

Opozice rozdmýchává nálady obav, míní Pekarová Adamová. My prostě jen nelžeme, oponuje Hrnčíř

Doba není jednoduchá ani pro vládu a my se snažíme v rozpočtu reflektovat několik priorit, uvedla v Událostech, komentářích šéfka sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ke schválení schodku na příští rok ve výši 295 miliard. Podle ní se kabinet snaží lidi uklidňovat, což opozice nedělá, naopak nálady obav rozdmýchává, míní. Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD) to odmítl a vládu zkritizoval, mimo jiné zmínil, že zastropování cen přišlo pozdě.
28. 9. 2022|

Zastropování cen energií u domácností nebude podle Síkely limitováno spotřebou

Na stanovení maximálních cen energií nebude u domácností v Česku mít vliv spotřeba. U malých a středních firem budou v pátek jednat evropští ministři zodpovědní za energetiku o návrhu, který by jim pomohl zavedením cenového stropu do výše 80 procent nejvyšší spotřeby za posledních pět let, uvedl ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN).
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 23:56|

Zastropování mohlo přijít dřív, připustila Seitlová. Podle Švejnara bylo nutné vše řádně připravit

Vládní opatření proti vysokým cenám energií mohla podle místopředsedkyně Senátu Jitky Seitlové (KDU-ČSL) přijít dřív, nemyslí si ale, že by přišla příliš pozdě. Uvedla to v Událostech, komentářích. Ekonom Jan Švejnar řekl, že všechna opatření bylo nutné řádně připravit a projednat. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) podotkl, že přijaté úpravy do jisté míry vychází z návrhů hejtmanů, kteří už dříve kabinet k zastropování cen energií vyzvali.
21. 9. 2022|

Vláda jde s podporou na hranici možností, řekl Kupka v Otázkách Václava Moravce

Nastavení nižšího cenového stropu pro enegie by bylo nezodpovědné, uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Větší plošná podpora by podle něj příliš zasáhla státní rozpočet a přijatá opatření tak jsou podle něj „schůdným kompromisem“. Řekl to v Otázkách Václava Moravce, kde o energetických otázkách diskutovali i europoslanec a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer (TOP 09), předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.
18. 9. 2022|

Poslanci podpořili cenový strop energií i nižší spotřební daň u nafty

Vláda bude zřejmě moci v případě mimořádné tržní situace stanovovat horní hranici cen elektřiny a plynu pro odběratele. Novelu energetického zákona, která jí to umožní, v pátek ve zrychleném režimu jednomyslně schválila sněmovna. Během dne stihli zakonodárci schválit také to, že spotřební daň na naftu zůstane snížená o korunu padesát až do konce příštího roku místo konce letošního září. Obě normy ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 23:25|