USA jsou připraveny spolupracovat s Čínou, řekl Biden. Pozastaví stahování americké armády z Německa

Administrativa nového amerického prezidenta Joea Bidena pozastaví stahování amerických vojáků z Německa. O něm během loňského roku rozhodla vláda minulého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Oznámil to Bidenův bezpečnostní poradce Jake Sullivan. Podle prezidenta se Spojené státy už nebudou podrobovat Rusku a jsou připraveny spolupracovat s Čínou, bude-li to v jejich zájmu.

Uvedl rovněž, že exekutivním příkazem obnoví program přijímání uprchlíků a zvýší jejich roční kvótu na 125 tisíc. Minulá administrativa počítala s přijetím pouze 15 tisíc lidí. Čínu Biden označil za nejvážnějšího soupeře USA, ale dodal, že pokud to bude v americkém zájmu, budou s ní USA spolupracovat.

„Postavíme se ekonomickým výpadům, budeme se snažit bránit Číně v útocích na lidská práva a intelektuální vlastnictví. Jsme ale ochotni s Pekingem spolupracovat, když to bude v zájmu USA,“ řekl Biden.

Zmínil se také o svém telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Řekl mu, že dny, kdy se USA Rusku podrobovaly, skončily. Hovořil s ním o několika dalších tématech včetně ovlivňování voleb, o údajné ruské platbě bojovníkům Talibanu za zabíjení Američanů a také o Ukrajině.

„Diplomacie je zpět“

Zmínil se rovněž o Jemenu a řekl, že USA chtějí přispět k ukončení tamní války a nebudou už podporovat vojenské operace Saúdské Arábie v tomto konfliktu. Tato válka podle něj „musí skončit“. Saúdská Arábie je spojencem USA a Biden dodal, že USA ji hodlají i nadále podporovat a pomáhat jí zajistit obranu jejího území a svrchovanosti.

„Budeme konkurovat z pozice síly, budovat lepší domov, spolupracovat se spojenci a partnery, obnovíme svou účast v mezinárodních institucích a znovu se přihlásíme ke své morální autoritě a důvěryhodnosti,“ řekl Biden.

Svůj projev na ministerstvu zahraničí zahájil Biden slovy „diplomacie je zpět“. Na ministerstvo s ním přišla viceprezidentka Kamala Harrisová a byl přítomen ministr zahraničí Antony Blinken. „Velmi vás potřebujeme, já vám důvěřuji a plně vás podpořím,“ řekl Biden na adresu zaměstnanců úřadu.