V Německu začal proces se členy teroristické skupiny. Žalobci je viní z přípravy útoků na mešity

Události: Plánované útoky neonacistů (zdroj: ČT24)

Před soudem ve Stuttgartu v úterý stanulo 12 údajných členů a podporovatelů krajně pravicového teroristického uskupení Gruppe S. (Skupina S.). Podle obžaloby chtěli zabíjet muslimy a osnovat občanskou válku, informovala agentura DPA.

Obžalovaní byli propojeni s krajně pravicovou scénou a někteří měli úzké kontakty na dodavatele zbraní, uvedla na úvod procesu u vrchního zemského soudu ve Stuttgartu zástupkyně státního zastupitelství.

Údajně plánovali útoky na vybrané politiky a na pětici mešit, chtěli tak rozpoutat chaos a nastolit podmínky podobné občanské válce, uvedl zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš. Dalším cílem byl i Spolkový sněm a někteří levicoví politici, zejména ze strany Zelených.

Jonáš: Pistole si chtěli opatřit v Česku

Obžalovaní podle žalobců zastávali xenofobní a národněsocialistický světonázor a nenáviděli především muslimy a Židy. Hovořili o nich jako o „lidském odpadu“ a „švábech“. Propojovali se v chatovacích skupinách a chtěli si opatřit zbraně a přepadávat s nimi muslimské modlitebny. V hledáčku však měli i politiky a jinak smýšlející osoby, tvrdí žalobci.

Skupina si chtěla obstarat pistole značky Tokarev v Česku, uvedl Jonáš. Podle něj je Česká republika častým cílem německých pravicových extremistů, jednak jako trh se zbraněmi a někdy i jako cvičiště.

Zpravodaj ČT Jonáš o začátku procesu ve Stuttgartu (zdroj: ČT24)

Údajný vůdce skupiny Werner S. z bavorského Augsburgu se podle obžaloby pokoušel pro svou organizaci získat přední představitele krajně pravicové scény, protože si od nich sliboval velký mobilizační potenciál.

Werner S., přezdívaný Teutonico, verboval své příznivce mezi extremistickými skupinami. Patřili k nim i takzvaní Odinovi vojáci. Skupina, která se odvolávala na germánskou mytologii, uspořádala mimo jiné pochodňový průvod v bývalém dějišti sjezdů NSDAP.

Extremisté však netušili, že jejich rozhovory policie odposlouchává. Jeden z účastníků schůzek se zalekl a informoval policii. V únoru minulého roku přišlo zatčení, tedy několik měsíců před plánovaným okamžikem souběžného útoku na nejméně pět mešit v době pátečních modliteb.

„Kdyby realizovali své plány, rozběhla by se tím brutální, masivní vražedná mašinerie,“ řekl šéf kriminální policie Bádensko-Württemberska Ralf Michelfelder. Podle policejního informátora měli vtrhnout do mešit a rozpoutat masakr, napsal Der Spiegel.

Pokus o likvidaci informátora

Obžalovaní byli zadrženi loni 14. února. Jedenáct z nich je ve vyšetřovací vazbě a jeden na svobodě. Rozsáhlý proces s desítkami účastníků má trvat nejméně do poloviny příštího roku, uvedla agentura ČTK.

Podle žalobců zůstávají obžalovaní nebezpeční i ve vazbě. Jejich šéf se přímo z cely pokusil zorganizovat likvidaci informátora, který policii přivedl na stopu extremistické buňky. Zkontaktoval členy italské zločinecké sítě Camorra. Za vraždu nabízel v přepočtu přes 1, 3 milionu korun.