Kirk zastavil vlaky v Německu, ve Francii voda vyplavila parlament

Bouře Kirk řádila ve Francii (zdroj: Reuters)

Německo se potýká s dozvuky hurikánu Kirk, který v zemi způsobil problémy v železniční dopravě. Francie eviduje jednu oběť, desítky tisíc lidí bouře připravila o elektřinu a vyplavila také dvě budovy parlamentu v Paříži, informují agentury DPA a AFP.

S následky bouře Kirk se v Německu potýkají především ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Na mnoha místech popadaly na železniční tratě stromy. Řada příměstských vlaků v okolí Stuttgartu ve čtvrtek nevyjela nebo má výrazné zpoždění.

Podle policie spadly v noci stromy také na některé silnice. Hasiči museli zasahovat například v okolí Freiburgu u francouzských a švýcarských hranic či kolem Offenburgu.

Kirk řádil také v sousední Francii. V přístavu Sete na jihu země se kvůli silným nárazům větru převrátily tři lodě, což způsobilo smrt jednoho člověka a kritické zranění dalšího.

Celkem 67 tisíc lidí zejména na jihu Francie se během středy ocitlo bez elektrického proudu. V pěti různých francouzských regionech včetně okolí Paříže jsou kvůli silným dešťům a popadaným stromům přerušena některá vlaková spojení.

Přívalový déšť ve francouzské metropoli přetížil místní kanalizaci a nakrátko částečně zatopil dva domy patřící francouzskému parlamentu. Z budov, sloužících k ubytování poslanců, byla ve středu večer evakuována stovka poslanců, kteří strávili noc v hotelu.

Německá meteorologická služba předpovídá na čtvrtek silné poryvy větru ve Stuttgartu a ve výše položených oblastech pohoří Schwarzwald. Zbytky hurikánu Kirk se přes Německo přesouvají od jihozápadu na severovýchod. Postupně bude ale bouře slábnout.