TÉMA

Pavel Karas

Meteorologové varují před silnými bouřkami. Hřensko nejspíše minou

V pátek odpoledne se objevily první bouřky na jihozápadě Čech. V Hřensku je předpověď srážek pořád nejistá, déšť je nejpravděpodobnější v sobotu kolem poledne. V sobotu odpoledne by mělo u místa požáru spadnout dva až pět milimetrů srážek, v extrémním případě do deseti milimetrů. Varování ČHMÚ před silnými bouřkami platí od čtvrté hodiny odpoledne do sobotního rána.
29. 7. 2022Aktualizováno29. 7. 2022, 20:46|

Silné bouře zastavily dálnici D1 či trať do Mnichova a rozvodnily některé toky

Do Česka dorazilo pásmo bouřek, které do středečního rána hrozí krupobitím a silným nárazovým větrem. Nad české území vstoupilo po dvacáté hodině v širokém pruhu od Chebu po Dolní Dvořiště. Následky komplikují dopravu. Po intenzivních deštích se rozvodily některé řeky, krátkodobě mohou vystoupat na druhý, případně i třetí povodňový stupeň.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 23:59|
Doporučujeme

Proč je nebe modré? Jde o zdánlivou samozřejmost, pravý důvod ale řada lidí nezná

Každé dítě se dřív nebo později zeptá, proč je nebe modré. Pro dospělého se jedná o skutečnost, nad kterou se mnohdy ani nepozastaví, a když přijde zvídavá dětská otázka, často musí přiznat, že přesné vysvětlení tohoto jevu nezná. Odpověď přitom není příliš složitá. Vědcům ale rozluštění příčiny, proč je nebe modré, trvalo hodně dlouho, píše meteorolog Pavel Karas.
10. 9. 2020|

O víkendu se vrátí zima. Chumelit bude hlavně na Šumavě

Do Česka dorazí o víkendu výrazné ochlazení, které přinese sněžení i do níže položených míst. V sobotu dopoledne se teplota dostane maximálně na pět stupňů Celsia, odpoledne se ještě více ochladí a může se tvořit i náledí. Nejvíce by mělo v sobotu sněžit na Šumavě, v polohách nad 800 metrů nad mořem může za dvanáct hodin napadnout až patnáct centimetrů sněhu. První déšť nebo přeháňky se na severu země objeví už v pátek večer.
20. 3. 2020|

Meteorolog Karas: Zima je letos výrazně teplá. Na vině jsou tlakové výše nad jihovýchodní Evropou

Letošní zima je výjimečně teplá a současně suchá. Po prosinci zůstávají vyšší teploty i v lednu. Příčinou jsou tlakové výše nad jihovýchodní Evropou, vysvětluje meteorolog Pavel Karas.
20. 1. 2020|

Zima je letos nadprůměrně teplá. Změní se to možná až koncem ledna

Letošní zimu zatím provázejí teploty, které připomínají spíš jiné roční období. Sníh ještě většinou v nížinách nenapadl a na horách je ho velmi málo, po posledních deštivých dnech navíc není dost kvalitní.
9. 1. 2020|