O víkendu se vrátí zima. Chumelit bude hlavně na Šumavě

Do Česka dorazí o víkendu výrazné ochlazení, které přinese sněžení i do níže položených míst. V sobotu dopoledne se teplota dostane maximálně na pět stupňů Celsia, odpoledne se ještě více ochladí a může se tvořit i náledí. Nejvíce by mělo v sobotu sněžit na Šumavě, v polohách nad 800 metrů nad mořem může za dvanáct hodin napadnout až patnáct centimetrů sněhu. První déšť nebo přeháňky se na severu země objeví už v pátek večer.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by se měl nový sníh objevit i ve středních a nižších polohách. Nejvíce však bude sněžit na horách, kde by mělo napadnout 10 až 15 centimetrů těžkého mokrého sněhu. 

V noci ze soboty na neděli by mělo mraků výrazně ubývat a v přílivu studeného vzduchu od severu klesne teplota hluboko pod bod mrazu. Nedělní minima by se mohla pohybovat kolem minus pěti stupňů Celsia. 

Ochlazení až o patnáct stupňů

Zatímco páteční maxima se mohou během dne dostat až na devatenáct stupňů, nejvyšší nedělní teplota se očekává jenom kolem čtyř stupňů nad nulou. Počátkem příštího týdne však bude ještě chladněji. 

Podle meteorologa ČT Pavla Karase budou rána mrazivá, při dalším nočním vyjasnění klesne teplota až pod minus deset stupňů. Odpolední teplota bude na začátku příštího týdne jenom slabě nad nulou, kolem jednoho stupně, od poloviny týdne se začne pomalu zvyšovat. 
 

Počasí v Česku (23.–29. března)
Zdroj: ČT24

Sněhu výrazně ubylo

Kvůli velkému oteplení na českých horách sněhu výrazně ubylo. V Krkonoších jsou už některá níže položená lyžařská středisla prakticky beze sněhu. Lepší situace je ve Špindlerově Mlýně a Peci pod Sněžkou. Nad tisíc metrů nad mořem je 100 až 160 centimetrů sněhu.  

Na Šumavě kolem Černé hory je sněhu dostatek, většinou také kolem jednoho metru. Nejvíce postihla obleva Krušné hory, kde ve formě deště spadlo kolem padesáti milimetrů srážek.  

V Orlických horách je přírodní sníh už jenom na hlavním hřebeni, nejčastěji kolem 25 centimetrů. V Jeseníkách je situace různá, v nižších polohách téměř žádný sníh není, naopak v těch vyšších může být až metr sněhu. Téměř beze sněhu jsou i Beskydy. Bílo je pouze na Lysé hoře, kde je kolem metru sněhu.