Policie o Velikonocích neplánuje zvláštní akce, Blatný však pohrozil jen týdenním otevřením škol

Události: Policejní kontroly o Velikonocích (zdroj: ČT24)

Středeční počasí s teplotami nad dvacet stupňů Celsia lákalo lidi po celém Česku ven. Zvlášť tam, kde je občerstvení, se tvořily hloučky lidí, které policejní hlídky upozorňovaly, že nedodržují rozestupy a nemají respirátory. O Velikonocích by měly být kontroly namátkové. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu večer uvedl, že pokud se lidé o Velikonocích „utrhnou ze řetězu“ a nebudou dodržovat opatření, školy se mohou otevřít jen na týden.

Ministr Blatný na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví pohrozil tím, že v případě nedodržování protiepidemických opatření se školy otevřou 12. dubna jen na týden, než se epidemie zase zhorší. Byla to reakce na porušování opatření s příchodem slunečného počasí, kdy se lidé vydali do parků a část z nich neměla ochranu úst a nosu.

Poslanec Marek Benda (ODS) to spojoval se zákazem cestování mezi okresy, protože lidé nemohou opustit Prahu. „Když s tím nic neuděláme, tak tito lidé, kteří se neumějí chovat ve svém vlastním městě, pojedou do celé země a tam se budou chovat úplně stejně,“ řekl ministr. Přirovnal to k zimní situaci v Krkonoších.

O umožnění cest Pražanů alespoň do středočeských okresů Praha-západ a Praha-východ žádali ministerstvo vnitra v minulých dnech zástupci hlavního města. To odmítlo - s odvoláním na stanovisko právě ministra zdravotnictví.

Pozornost budila opět hlavně pražská podskalská náplavka, kde lidi musela vyhánět i policie. Podobně zasahovali policisté i v Riegrových sadech nebo u pivních zahrádek na Ohradě v Praze 3. Ve středu policie deklarovala, že na náplavce bude hlídka za hezkého počasí přítomná trvale.

Akce zaměřené na alkohol za volantem policie nechystá

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) k tomu uvedl, že problém není, že lidé vyrazili ven, ale že nedodržovali rozestupy a nenosili povinné respirátory. Podle mluvčí pražských strážníků Ireny Seifertové je mezi lidmi patrna frustrace z dlouhotrvajících omezení. „S tím je spojena i nálada ve společnosti, která je rozdělena na ty, co jsou vystrašeni a bojí se, a ty, kteří s opatřeními nesouhlasí, bojkotují je či jsou vůči nim již apatičtí. Strážníci v ulicích se nyní stávají jakýmisi hromosvody,“ uvedla. Nejčastějším prohřeškem bylo nezakrytí dýchacích cest a lidé porušovali rovněž zákaz vycházení po 21:00.

Na porušení vládních nařízení často policejní hlídky upozorňují sami lidé. Jen pardubičtí strážníci v úterý dostali dvě stovky hlášení jako třeba v Bubeníkových sadech. „Ve chvíli, kdy tam strážníci přijeli a upozornili je, tak většina lidí reagovala vstřícně nasazením roušek nebo zvětšením rozestupů,“ uvedl mluvčí pardubické městské policie Jiří Sejkora.

Během Velikonoc bude policie kontrolovat dodržování opatření namátkově. Na začátku uzávěry se v celé republice provádělo na 110 tisíc kontrol denně. V těchto dnech je to okolo 80 tisíc. Akce cíleně zaměřené třeba na alkohol za volantem policie nechystá.

Policie ale vidět v terénu prý bude dál, nasazen je maximální počet lidí. Ani podle Hamáčka nelze předpokládat, že se na Velikonoce objeví „dvakrát tolik policistů“, policie má podle něj kapacity, které nejde překročit.

Hamáček také ve středu apeloval na to, aby lidé zůstali o Velikonocích doma. Pokud bude příznivý trend pokračovat, bude podle něj možné situaci po Velikonocích znovu přehodnotit a uvažovat o uvolnění restrikcí. Také chce navrhnout vládě, aby policisté, hasiči, vojáci a celníci, kteří pomáhají se zvládnutím epidemie, dostali jednorázovou odměnu průměrně ve výši 20 tisíc korun.

Obchody se připravují na nápor zákazníků

Na velikonoční nápor zákazníků se ale připravují prodejny. Očekávají ho ve čtvrtek a o víkendu kvůli na poslední chvíli oznámenému uzavření na Velký pátek. Svaz obchodu chce, aby vláda zákaz zrušila. Otevřeno budou moci mít jen čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, autobusových a železničních nádražích a také prodejny ve zdravotnických zařízeních.

Prodejci letos registrují menší zájem například o cukrovinky. Naopak vzrostl počet prodaného alkoholu. Vedoucí velkoobchodů si to zdůvodňují tím, že jsou zavřené hospody a restaurace. A lidé proto konzumují doma.

Podle Pavla Březiny, šéfa skupiny obchodů COOP, nedává zavření v pátek příliš smysl. Na Velký pátek jsou prý největší tržby, tudíž se teď lidé budou kumulovat v obchodech o víkendu a ve čtvrtek. „Pokud je důvod uzavření obchodů v pátek, aby se minimalizovalo množství nákazy, tak to příliš logiku nedává,“ uvedl v pořadu 90' ČT24. O Velikonočním pondělí, na které budou obchody také zavřeny, prý standardně většina obchodníků neotevírá.