Podle Duška je epidemická situace rozporuplná. Počty nakažených ale klesají

Nových případů covidu-19 ubývá z denního průměru asi o 2000 až 2500 týdně. Jen velmi pozvolna ale ubývá hospitalizovaných. Epidemická situace je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška proto rozporuplná, řekl na středečním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. V úterý v Česku přibylo 8568 potvrzených případů, v mezitýdenním srovnání je to o 2400 nakažených méně.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Situace napříč republikou zatím není stejná. „Na Moravě to vrcholí v Moravskoslezském a Olomouckém kraji bohužel ještě i v nemocnicích. Myslím si, že do týdne začnou synchronně klesat všechny kraje a zažijeme rychlejší pokles,“ uvedl Dušek. Klesá podle něj také počet nově nakažených seniorů a rizikových pacientů.

V prvním březnovém týdnu přibývalo průměrně 12 129 pozitivních denně, další týden hodnota klesla o necelých deset procent, o týden později o téměř 16 procent a v tomto týdnu téměř o čtvrtinu. Modely ÚZIS zahrnující současná přísná opatření předpokládaly za březen 320 tisíc pozitivně testovaných, reálně bylo do čtvrtka 292 054 případů. V dubnu pak počítají celkem se 192 tisíci případy.

Za pozitivní indikátor Dušek označil to, že klesá podíl pozitivních testů z diagnostických důvodů, jsou asi na 30 procentech. Na zhruba deset procent klesl podíl testů prováděných z epidemiologických důvodů. Z Duškovy prezentace na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví vyplývá, že klesá i reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených na jednoho pozitivně testovaného. Osciluje mezi 0,8 a 0,85.

Nemocnice jsou podle Duška stále na hranici svých kapacit. Za poslední týden ubylo o 9,7 procenta hospitalizovaných celkově a na jednotkách intenzivní péče o 7,3 procenta. Podle Duška se může projevovat už i efekt vakcinace, jisté to bude zhruba za dva týdny.

Alespoň jednu dávku očkování proti covidu má 40 procent lidí nad 70 let a 65 procent nad 80 let. Registrováno je 1,3 milionu, 476 tisíc u lékařů. Od loňského začátku epidemie se v Česku novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo 1 532 332 lidí. Více než 1 366 000 z nich se z nemoci vyléčilo.

Hamáček označuje za úspěch testování ve firmách

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu podotkl, že přestože je denní přírůstek stále vysoký, má sestupnou tendenci. „Situace v Čechách se uklidňuje, situace na Moravě je ještě stále složitá. I tak se dá říct, že to celé jde správným směrem,“ uvedl. Jako absolutní prioritu označil snížení zátěže v nemocnicích. Stále je v nich hospitalizováno mnoho pacientů, a to i na jednotkách intenzivní péče.

Jako „jednoznačný úspěch“ označil Hamáček testování ve firmách. Odhalilo podle něj ohniska, která do té doby byla skrytá. „Ministerstvo průmyslu (…) vykazuje poklesy v pozitivních záchytech o dvacet třicet procent,“ řekl vicepremiér.

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 31. března (zdroj: ČT24)

Ve středu však Radiožurnál upozornil na problém s dodávkou testů do škol z Číny. Čínská společnost Singclean odmítá podle serveru firmě Masanta, která má dodat pět milionů testů do škol, poslat část dodávky. Masanta patří do stejné skupiny jako firma Good Mask, která vyrábí respirátory na linkách dodaných Tchaj-wanem. Podle majitele obou firem Martina Ladyra čelí čínský výrobce nátlaku mocenských skupin.

Masanta z tendru kvůli problémům odstupovat nechce, testy shání na evropském trhu. Prvních 1,5 milionu testů předá firma správě ve čtvrtek, z Číny je totiž získala v předstihu.