V Česku padaly teplotní rekordy, na Velikonoce se ochladí

Na přibližně polovině stanic, které měří více než 30 let, meteorologové ve středu zaznamenali teplotní rekord pro poslední březnový den. Letní teploty pětadvacet stupňů dosáhla dvě místa – Neumětely na Berounsku a Dobřichovice. Také v úterý zaznamenala nejvyšší teplotu více než třetina stanic měřících aspoň třicet let. Nejtepleji bylo na Mostecku v Kopistech. Na Velikonoce se ale ochladí. Od pátku do pondělí by se teploměr neměl dostat přes patnáct stupňů.

V Jihomoravském kraji meteorologové zaznamenali teplotní rekordy na čtyřech místech. Řekl to Ondřej Brambus z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku, a to 24,8 °C. Padl tam 53 let starý teplotní rekord, tehdy meteorologové naměřili 24,2 °C.

V Moravskoslezském kraji padly teplotní rekordy pro 31. březen na většině stanic, které měří teplotu déle než 20 let. Nejtepleji v kraji bylo v Ostravě-Porubě, kde teplota dosáhla 24,3 stupně Celsia, uvedla Marie Glofáková z ostravské pobočky ČHMÚ. Údaj překonal dosavadní maximum z roku 1968 o 1,8 stupně. Středeční hodnota tam vytvořila i nové měsíční maximum pro březen. Dosavadní z roku 1974 mělo hodnotu 23,4 stupně Celsia.

Také na šesti stanicích ve Zlínském kraji, které měří nejméně 30 let, ve středu padly teplotní rekordy pro poslední březnový den. Nejtepleji v regionu bylo v Kroměříži, kde meteorologové naměřili 23,6 °C. Dosavadní rekord z roku 1968 činil 23,3 °C, informoval Brambus.

Teploty překonaly dosud platné 53 let staré rekordní údaje také ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, ve Zlíně a ve Strání na Uherskohradišťsku. Na všech třech místech ve středu meteorologové naměřili 22,3 °C. V případě Valašského Meziříčí padla rekordní hodnota z roku 1968 o 0,4 stupně, ve Zlíně o 0,3 stupně a ve Strání o 0,1 °C.

Na Vysočině některé měřicí stanice zaznamenaly nejvyšší teplotu pro poslední březnový den od roku 1968. Nejtepleji bylo v Havlíčkově Brodě, kde se teplota dostala na 23,8 °C a dosavadní nejvyšší hodnotu z roku 1968 překonala o 1,8 stupně, uvedl Brambus.

Rekordy díky přílivu teplého vzduchu zaznamenali meteorologové na většině území Olomouckého kraje, zaznamenány byly na všech meteorologických stanicích, které měří aspoň 20 let. Nejtepleji bylo v Dubicku na Šumpersku, kde se rtuť teploměru zastavila na hodnotě 23,8 °C. Byl tak překonán rekord pro tento den z roku 1978, který obnášel 20 stupňů. Na mnoha stanicích byly překonány také měsíční teplotní rekordy, řekla pracovnice ostravské pobočky ČHMÚ.

Na mnoha meteorologických stanicích byly ve středu překonány i dlouhodobé měsíční teplotní rekordy. Například v Javorníku byl pokořen dosavadní teplotní rekord pro březen 23,2 stupně. Zaznamenán tam byl v roce 2012.

Počasí překonalo na západě Čech dosavadní teplotní rekordy na polovině měřicích stanic. Nejtepleji bylo odpoledne na dvou plzeňských stanicích v Bolevci a na Mikulce. V Bolevci teploměr ukázal 24,7 °C, což bylo o čtyři desetiny stupně více než byl dosavadní teplotní rekord stanice pro poslední březnový den z roku 1989, řekl Ivo Bohmann z plzeňské pobočky ČHMÚ.

Na východě Čech padly teplotní rekordy pro 31. březen na většině meteorologických stanic, kde se měří déle než 20 let. V Královéhradeckém kraji je těchto stanic 13, z nich na dvanácti padl rekord. V Pardubickém kraji je jich šest, přičemž rekordy pro poslední březnový den byly překonány na všech. Ve východních Čechách bylo odpoledne nejtepleji v Pardubicích, kde přístroje naměřily 23,3 °C, dosavadní rekord z roku 2017 měl hodnotu 21,4 stupně, řekl Jaroslav Tuček z ČHMÚ v Hradci Králové.

Pět let staré maximum pro 31. březen, které činilo 23,7 °C, překonala naměřená hodnota v Českých Budějovicích. Meteorologové ve středu naměřili 24,7 °C. Teplotní rekordy překonalo v Jihočeském kraji devět stanic, řekl Daniel Maňhal z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu.

Ve středních Čechách byly pokořeny teplotní rekordy na většině stanic, které měří 30 a více let. Nejtepleji bylo v Neumětelích na Berounsku, kde teploměr ukázal 25,1 °C. Byl tak překonán dosavadní rekord z roku 1974, řekla Tereza Matušková z ČHMÚ.

Nejtepleji na severu Čech bylo v Kopistech na Mostecku a v Žatci na Lounsku, kde bylo 24,5 °C. Rekord byl překonán na všech meteorologických stanicích, které měří alespoň 30 let. Téměř na všech stanicích naměřili meteorologové i nejvyšší březnovou teplotu v historii měření, uvedl Pavel Jůza z ústecké pobočky ČHMÚ. V Libereckém kraji bylo nejtepleji v České Lípě a v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Nejvyšší březnovou teplotu tam zaznamenaly kromě jedné všechny stanice, v Ústeckém kraji nebyl rekord překonán pouze na dvou stanicích.

Nejnižší teploty přijdou v sobotu

Podobně teplo bude ještě ve čtvrtek. Zprvu bude jasno až polojasno. Během dne by ale mělo postupně oblaků od severozápadu až severu přibývat, později se objeví místy přeháňky. Vyloučené nejsou ani bouřky. Teploty vystoupí na 20 až 24 °C.

V pátek Česko čeká až desetistupňové ochlazení. Na území republiky se totiž dostane od severozápadu chladný vzduch. Maxima se budou pohybovat mezi 10 a 14 °C, noční minima klesnou na 7 až 3 °C. Obloha bude oblačná, přechodně polojasná. Během odpoledne a večera ale začne mraků od severu a severozápadu přibývat, přeháňky se objeví jenom výjimečně.

Nejstudenějším dnem týdne bude sobota. Denní maxima se budou pohybovat mezi 6 a 10 °C, minima klesnou až k nule. Převládat bude oblačno, přechodně až zataženo. Místy přijdou i přeháňky, které budou sněhové, v nadmořských výškách pod 500 metrů nad mořem pak během dne i smíšené nebo dešťové.

Nedělní ráno bude mrazivé, teploty klesnou na 0 až -4 °C. V neděli už bude častěji svítit slunce, mělo by být jasno až polojasno, odpolední teploty se pak dostanou na 9 až 13 °C.

Podobné teploty meteorologové očekávají i na velikonoční pondělí, kdy bude také zprvu převládat jasno až polojasno. Během dne se Česko dočká od západu až severozápadu dalšího přibývání oblačnosti. Přeháňky budou ale jen výjimečné.