Volební stanoviště drive-in se uzavřela. V Česku v úterý přibylo dalších téměř dva tisíce nakažených

V Česku se v 15:00 zavřela volební stanoviště drive-in, která byla určena pro voliče v karanténě. Zájem o hlasování z auta však byl nízký. Kvůli opatřením proti koronaviru začne opět platit nouzový stav, vláda návrh ve středu schválila. V platnost vstoupí v pondělí. Věcí se zabývá i Poslanecká sněmovna. V Česku v úterý přibylo 1965 zjištěných případů koronaviru, méně než ve většině všedních dnů minulého týdne.

On-line přenos

Šíření koronaviru - září

  • 21:38
    Česko

    V Jihočeském kraji zemřeli za posledních 24 hodin tři lidé s covidem-19. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové byli všichni ve věku nad 70 let.

  • 20:35
    Česko

    Možnost nadále pokračovat v soutěžních zápasech, i když na příští dva týdny bez diváků v hledištích, přivítali v současné těžké době koronavirové pandemie zástupci basketbalu, volejbalu i florbalu. Upozornili však, že propad příjmů ze vstupného zhorší ekonomickou situaci klubů.

  • 20:00
    Česko

    Počet žáků a učitelů s covidem je teď třikrát vyšší než 11. září. Nákaza se k 25. září potvrdila u 1962 z nich, dotkla se 435 škol, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Vláda ANO a ČSSD ve středu odpoledne rozhodla, že kvůli epidemii nového typu koronaviru v Česku letos podruhé vyhlásí nouzový stav. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) by měl platit od pondělí spolu s dalšími opatřeními proti šíření nemoci.

Zavřít by se měly na 14 dní střední školy v regionech s vyšším rizikem nákazy, vnitřní aktivity by měly být omezeny na deset lidí, venkovní na 20, sportovní ligy se budou hrát bez diváků, uvedl ministr. Z opatření bude podle Prymuly řada výjimek, hrát budou moci například divadla.

Od pondělí se omezí také hudební výchova na školách, která bude muset být bez zpěvu. Tělocvik bude na prvním stupni bez omezení, na druhém bude doporučeno, aby probíhal venku. Zpěv bude zakázán také v kostelech, kam bude moci přijít maximálně 100 lidí. Vláda také oznámila, že od 19. října bude na svatbách a pohřbech povolen maximální počet 30 lidí. 

Hlasování ve volbách

Lidé se podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nemusí bát jít ke krajským a senátním volbám. Díky opatřením budou volby bezpečnější než nakupování v obchodech, uvedl.

I přesto, že krajské a senátní volby začnou až v pátek, lidé v karanténě kvůli koronaviru mohli hlasovat už od středy, prostřednictvím takzvaných drive-in stanovišť, která byla zřízena v každém z okresů. V Praze byla na Letné a na Proseku. Stanoviště byla otevřena od 7 do 15 hodin. Kdo hlasování z auta využít nemohl a musel zůstat doma, může si vyžádat speciální volební komisi.

Zvláštními způsoby hlasování bude moci podle ministerstva vnitra odvolit zhruba 16 tisíc českých voličů, kteří jsou kvůli nemoci covid-19 v karanténě nebo izolaci. „Zdvojnásobili jsme kapacitu, na drive-inech budou moci projíždět dvě auta zároveň. Odvolí i ti, kteří by to například kvůli koloně vozidel nestíhali do 15 hodin,“ uvedl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Speciálních komisí, které budou za voliči chodit domů, bude místo plánovaných 78 nakonec 156, dodal Mlsna.

Nejvíce v Praze, nejméně na Karlovarsku

Například ve Zlínském kraji je 1803 voličů, kteří mohli využít drive-in stanoviště. Přes 1200 případů uvádí také KHS v Ústeckém kraji, stejně na tom je i Jihočeský kraj. Okolo tisíce lidí v karanténě a v izolaci uvádí také KHS Pardubického kraje. Stejný odhad má i kraj Vysočina. Nižší číslo 625 pak hlásí Moravskoslezský kraj. Nejvyšší počet má Praha, kde by mělo být v karanténě nebo izolaci přes 5800 lidí, nejnižší Karlovarský kraj.

Počet těchto voličů však může být vyšší, vedle krajských hygienických stanic totiž může karanténu udělovat rovněž pediatr či praktický lékař. Ne všechny hygienické stanice pak také mají kapacitu na rozeznání lidí starších 18 let – tedy oprávněných voličů.

„KHS disponuje pouze počty osob, kterým je aktuálně nařízena izolace, jsou tedy pozitivně testováni na COVID-19, a počty osob, kterým byla karanténa nařízena přímo z rozhodnutí KHS. Celkový počet lidí v karanténě ale neznáme,“ sdělil ředitel KHS Královéhradeckého kraje Ivan Kučera.

Další možnosti hlasování

O hlasování do speciální volební schránky mohou lidé v karanténě požádat svůj krajský úřad na speciální telefonní lince. Její číslo a termín, do kdy se nahlásit, naleznou na webových stránkách svého kraje. Čas na to voliči podle ministerstva vnitra mají do čtvrtečních 20 hodin.

Lidi v sociálních zařízeních, která byla kvůli koronaviru uzavřena, navštíví speciální volební komise ve čtvrtek nebo v pátek. Pro ostatní voliče včetně těch v karanténě, kteří budou hlasovat do běžných i speciálních přenosných schránek, bude připraveno hlasování standardně v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Přibylo skoro dva tisíce nově nakažených

Od březnového začátku šíření nemoci v Česku hygienici zaznamenali 67 843 nakažených, dosud se vyléčila necelá polovina. Počet hospitalizovaných s covidem-19 i pacientů v těžkém stavu od začátku září vzrostl více než pětinásobně.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v úterý řekl, že bez opatření proti šíření nemoci by epidemiologická situace mohla na konci října ohrožovat kapacity nemocnic omezené nákazou mezi zdravotníky nebo počtem jejich karantén.

Úmrtí s koronavirem je celkem 636, z toho 211 lidí zemřelo v září. Zářijový počet tak už převýšil 206 zemřelých za duben.

Úterý bylo prvním pracovním dnem po třídenním prodlouženém víkendu. V minulém týdnu byl denní přírůstek případů nákazy v pracovních dnech oproti aktuálnímu nižší jen v pondělí. V úterý a ve středu bylo nově nakažených přes 2300 a ve dvou zbylých pracovních dnech víc než 2900.

Více testů, více potvrzených nákaz

Denní přírůstky souvisí s tím, jak intenzivně se testuje. Ve všedních dnech minulého týdne počet testů s výjimkou pondělí převyšoval 22 tisíc. Úterní množství testů ministerstvo zdravotnictví zveřejní ve středu večer.

Nejvýrazněji je nyní nemocí zasažené Uherskohradišťsko s 251 případy na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. Na Pelhřimovsku je nyní zhruba 223 a na Benešovsku 217 nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. V dalších okresech je tento údaj pod 200, nejméně zasažené Českolipsko hlásí 25 nemocných na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.