Vnitřní aktivity chceme omezit na deset a vnější na dvacet osob, avizuje Prymula

Prymula: Vnější akce omezíme na 20 osob, sport bude bez diváků (zdroj: ČT24)

V rámci nouzového stavu by mělo dojít k omezení shromažďování na maximálně deset osob ve vnitřních prostorách a dvacet v exteriérech. V Událostech, komentářích to oznámil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Vláda bude o nouzovém stavu rozhodovat ve středu, nová vlna opatření má začít platit od pondělí.

„Byli jsme opakovaně napadáni, že opatření o omezení shromažďování nejsme schopni udělat podle zákona o veřejném zdraví a že potřebujeme silnější důvod, což je nouzový stav,“ vysvětluje ministr Prymula důvod, proč se vláda ve středu chystá o nouzovém stavu znovu jednat, třebaže jeho návrat na kraji léta odmítala.

Součástí nových opatření má být uzavření středních, vyšších odborných a vysokých škol pro prezenční výuku a přechod na výuku distanční ve všech regionech, které mají žlutou nebo červenou barvu na republikovém semaforu. Stejně tak má dojít k regulaci volnočasových aktivit.

Omezit shromažďování na deset a dvacet osob

Podle Prymulova vyjádření ale nejsou školy důvod, proč je nouzový stav – k nevůli velké části parlamentní opozice – znovu potřeba. Republika ho prý potřebuje kvůli chystanému omezení shromažďování. „Chceme vnitřní aktivity na deset osob a vnější aktivity na dvacet osob,“ ohlásil ministr a jedním hlasem dodal, že režim doplní řada výjimek.

Běžná divadelní představení, jako jsou vystoupení baletu či činohry, by podle ministerského záměru měly dál fungovat bez omezení – jen s podmínkou, že se o přestávkách neotevřou divadelní bufety. Passé by se ale na čas měly stát velké koncerty, ve kterých ministerstvo spatřuje riziko po šíření nákazy.

Sportovní soutěže bez diváků

Opatření o shromažďování dopadne také na sport. „Profesionální sport bude moci probíhat za vyššího počtu osob, tam je limit 130 lidí, aby se mohla hrát první liga ve fotbale, ale bude bez diváků. Veškeré soutěže organizované svazem se budou hrát v normálním složení,“ oznámil Prymula s tím, že potíž bude amatérský, neorganizovaný sport – i fotbal bude třeba hrát deset na deset.

Argumentem ve prospěch nouzového stavu je podle něj i personální stav v českém zdravotnictví. „Ukazuje se, že nejenom kapacita lůžek může být velkým problémem, ale i nedostatek personálu,“ upozornil ministr. „Je to jeden z kardinálních důvodů, proč zavést nouzový stav, protože jinak pracovní povinnost medikům nařídit nemůžeme.“

Na čtrnáct dní. Pak se uvidí

Chystaná obnova sociálního útlumu se už podle ministrova dopoledního vyjádření má týkat nadcházejících čtrnácti dní (od pondělního zavedení). Záměrem je snížit takzvané reprodukční číslo, které udává rychlost šíření nákazy, pod hodnotu 1; v neděli se pohybovalo mezi 1,26 a 1,29.

„Bohužel jsem dostal úlohu, abychom byli schopni epidemii zpomalit. To je nevděčná záležitost, spílá mi polovina národa. Nedělám to kvůli oblibě, ale nic jiného nám nezbývá,“ doplnil Prymula v Událostech, komentářích. „Nechali jsme to dojít do podoby, kdy jsme se dostali do exponenciálních čísel. Udělat to musíme. Uzávěr by měl být pouze na čtrnáct dnů, pak se to pokusíme znovu uvolnit.“