V Česku začne od pondělí opět platit nouzový stav, vláda zavedla nová opatření

Události: V Česku začne od pondělí opět platit nouzový stav (zdroj: ČT24)

V Česku začne v pondělí 5. října opět platit nouzový stav, má zabránit šíření pandemie  koronaviru. Návrh ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) schválila vláda. Prymula důvody zavedení zvláštního režimu vysvětlil dopoledne ve sněmovně snahou zbrzdit tempo růstu počtu nemocných. Nouzový stav doprovodí opatření avizovaná zatím na dva týdny, například uzavření středních škol v rizikových oblastech. Omezeny budou také vnitřní i vnější hromadné akce, v divadlech budou zakázány přestávky na občerstvení.

Hygienici od pondělí na dva týdny uzavřou střední školy v regionech označených na semaforu rizika nákazy covidem červenou nebo oranžovou, řekl ministr Prymula. Praktická výuka v uzavřených SŠ se v příštích dvou týdnech může konat. ZUŠ a VOŠ v červených a oranžových okresech budou vyučovat na dálku, oznámil ministr školství Robert Plaga (ANO).

Hudební výchova na základních školách bude od pondělí čtrnáct dnů bez zpěvu. Tělocvik bude na 1. stupni bez omezení, na 2. stupni je doporučen venku, dodal Plaga.

Školní družiny budou podle Prymuly fungovat dál normálně. Zájmové kroužky by se měly omezit jen pro skupiny nanejvýš deseti účastníků uvnitř a dvaceti venku. „Já bych se ale přimlouval, aby se lidé těchto aktivit moc neúčastnili,“ řekl.

Opatření se podle něj budou dál upravovat podle vývoje epidemie. Předpokládá jejich zmírnění. Připustil, že by ve školách mohla být delší dobu omezená hudební výchova. Je ale pravděpodobné, že distanční vzdělávání ve středních školách nebude dlouhodobé, řekl.

Vláda podle Plagy také schválila poskytnutí 2,5 milionu respirátorů typu FFP2 pedagogickým a nepedagogickým pracovníkům ve školství. Každý by měl dostat deset kusů. Vyzval zároveň kraje a obce, aby pro školy, které zřizují, pomohly zajistit dost ochranných prostředků.

Uvnitř nejvýše deset lidí

Od pondělí budou zakázány hromadné akce uvnitř nad 10 lidí, venku nad 20 lidí. Výjimku budou mít domácnosti, práce v zaměstnání, zastupitelstva, profesionální a registrovaný sport. Soutěže ale budou od pondělka bez diváků.

Tisková konference Romana Prymuly (za ANO) a Roberta Plagy (ANO) k vyhlášení nouzového stavu (zdroj: ČT24)

Prymula řekl, že o opatřeních v případě sportu úřady diskutovaly se zástupci sportovních svazů. Za nejrizikovější z hlediska šíření covidu-19 nepovažuje chování fanoušků na stadionu, ale shlukování vyššího počtu osob po zápasech. „Přistoupili jsme k tomu tak, že veškeré oficiální sporty, které jsou registrované, ať už vrcholové, nebo výkonnostní, hrají, ale bez diváků,“ řekl Prymula.

Na utkáních profesionálů, ale i u nižších soutěží, platí limit 130 osob. „Celé realizační týmy včetně obou týmů, zabezpečovací personál, personál televizí tam může být přítomen do tohoto počtu,“ uvedl Prymula. V případě zájmové činnosti, kdy se sejdou například lidé po práci a chtějí si zahrát fotbal, je jejich počet omezen maximálně na dvacet. „Málokdy se hraje 11 na 11, spíš se hraje v menších počtech a věřím, že po dobu čtrnácti dnů to vydržíme,“ dodal.

Omezeny budou svatby, mše i divadla

Na svatbách a pohřbech bude podle Prymuly počet účastníků omezen od 19. října. Přítomno bude moci být nejvýše třicet lidí.

V restauracích bude moci být od pondělí maximálně šest lidí u jednoho stolu. Obchodů se podle ministra Prymuly nová opatření nedotknou. V minulých dnech avizoval, že by se mohlo omezit shromažďování v obchodních centrech, aby se tam nepřesunuly děti ze škol.

„Nakonec jsme nešli do vyhlášení nějakých specifických nařízení (pro obchodní centra). I ve food courtech tam jsou stoly od sebe dva metry, což považujeme za dostatečné, aby bylo zabráněno šíření nákazy,“ řekl ministr.

Počet lidí na církevních shromážděních vláda omezí maximálně na sto. Při církevních obřadech nemají zaznívat zpěvy, dodal ministr.

Divadla a kina budou moci dál hrát až pro pět set lidí, budou ale zakázány přestávky na občerstvení. Omezení se bude týkat představení se zpěvem, jako je opera nebo muzikály. „Jsou to produkce, kde je převážně zpěv. Neznamená to, když je představení, kde někdo na dvě minuty zazpívá,“ uvedl ministr. „Zpěv je velmi rizikovou aktivitou. Máme o tom důkazy ze světa i z tuzemska,“ dodal.

Už dříve ministr deklaroval, že nově přijímaná opatření nebudou mít zásadní ekonomické dopady. „Je nám jasné, že v oblasti kultury ekonomické dopady jsou, a budeme o nich nepochybně diskutovat,“ řekl Prymula. Podle něj jsou ale opatření mírnější než na jaře.

Za dva týdny budou podle něj vydána další opatření, předpokládá, že budou mírnější.

Maximálně na měsíc

„Nouzový stav skončí za měsíc a já věřím, že ho skutečně nebude nutné prodlužovat, protože pokud bychom to během jednoho měsíce nesrazili dolů, tak by to rozhodně neúspěch byl,“ prohlásil ministr zdravotnictví Prymula před jednáním vlády v Poslanecké sněmovně. Nouzový stav může vyhlásit vláda nejdéle na měsíc. Případné prodloužení nouzového stavu by musela schválit sněmovna. 

„Nejde o to, jaké jsou denní přírůstky, ale o to, že generují vyšší počet pacientů vyžadujících hospitalizaci. Není cílem úplně minimalizovat počty pozitivních jedinců, ale dostat tu epidemii pod kontrolu,“ řekl Prymula České televizi. Nová opatření by podle ministra měla pomoci zpomalit šíření nákazy.

„V souladu s článkem 5 a 6 ústavního zákona o bezpečnosti České republiky vláda vyhlašuje pro území ČR z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru SARS CoV-2 nouzový stav od 00:00 hodin dne 5. října 2020 na dobu 30 dnů,“ informovala Strakova akademie na Twitteru.

Cílem je podle Prymuly dosáhnout toho, aby jeden nemocný nemohl nakazit více než jednu osobu. Reprodukční číslo by se tak mělo snížit ze současné hodnoty 1,24 na méně než jedna.