Opozice kritizovala vládu za nákupy pomůcek. Hamáček i Vojtěch odmítají vyšetřovací komisi

Události: Opozice kritizovala vládu za nákupy pomůcek (zdroj: ČT24)

Poslanci se ve čtvrtek sešli k debatě o postupu vlády při pandemii. Svolání mimořádné schůze podnítili opoziční Piráti a ODS, podle kterých by se měla například zřídit vyšetřovací komise kvůli nákupům zdravotnického materiálu. Na hlasování nakonec nedošlo, schůze bude pokračovat příští týden.

Podle šéfa ODS Petra Fialy se první fázi koronavirové krize podařilo Česku navzdory různým problémům a chaosu zvládnout. Uvedl, že je potřeba se nyní zaměřit na další vývoj a pomoc tuzemské ekonomice. Pokud by na případnou druhou krizi Česko reagovalo podobně, jako při té první, bylo by to podle Fialy selhání.

Předseda ODS poukázal na to, že podnikání nezastavil virus ani pandemie, ale stát svými restrikcemi, které Fiala nezpochybňuje. „Ale musíme říci, že lidé, které to zasáhlo, mají na pomoc nárok,“ zdůraznil. Zatím je podle něj spíš symbolická a nefunguje, jak by měla. 

Svolavatelé schůze ODS a Piráti chtěli také projednat způsob pořizování ochranných pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) už oznámil, že nákupy ministerstev vnitra a zdravotnictví prověří.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že nebude hlasovat pro vytvoření kontrolní komise k nákupům ochranných pomůcek. „Já jsem přesvědčen, že moji lidé odvedli dobrou práci a nikdo se na krizi neobohatil. Krizové štáby si zaslouží respekt a poděkování,“ řekl vicepremiér. 

Návrh na vznik komise naopak hájila například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Uvedla, že kontrola nákupu zdravotnických pomůcek je ve veřejném zájmu.

Podle Vojtěcha to levněji nešlo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že kontrola nákupu zdravotnických pomůcek sněmovní komisí by byla nesmyslná. Stát podle něj při nákupech postupoval tak, jak jen bylo možné. Řekl také, že za svůj největší úspěch považuje to, že byli ochráněni zdravotníci.

Adam Vojtěch a Petr Fiala v pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Podle ministra Vojtěcha ministerstvo zdravotnictví při pořizování zdravotnického materiálu nijak nepochybilo a NKÚ nic špatného nenajde. „My jsme postupovali podle nejlepšího vědomí a svědomí,“ doplnil debatu ve sněmovně v pořadu Události, komentáře. 

Předseda ODS Fiala upozornil, že cílem vyšetřovací komise nemá být někoho za chyby při řešení situace ohledně koronaviru potrestat. Jde podle něj o to, „abychom se z toho poučili, věděli jsme, kde došlo k chybám, a ty chyby se neopakovaly,“ uvedl v Událostech, komentářích.

Podle Vojtěcha si resort nechal udělat analýzu cen, ze které vyplynulo, že ministerstvo zdravotnictví bylo při nákupech pod průměrnou nákupní cenou na tehdejším trhu. Například respirátory kupovalo levněji než jiné instituce. Podle Vojtěcha ministerstvo koupilo celkem 70 milionů protiepidemických prostředků.

Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že si jeho strana počká na prošetření NKÚ, který má podle něj lepší kompetence než vyšetřovací komise. Stejně se vyjádřil i šéf komunistů Vojtěch Filip. „Jsem přesvědčen, že politickou odpovědnost tak jako tak vláda nese,“ dodal.

Okamura vyzval také k lepší připravenosti státu. „Stát nemá žádný systém, který by spustil v případě epidemie. Úředníci nemají žádné instrukce a plány, jak postupovat během epidemie,“ řekl.

Hamáček: Bez Číny bychom žádné ochranné pomůcky neměli

Podle ministra vnitra dorazilo do Česka 57 letadel s více než dvěma tisíci tunami zdravotnického materiálu za téměř čtyři a půl miliardy korun. Další ochranné pomůcky by údajně měly dorazit i vlakem. 

Hamáček zdůraznil, že Česko by bez nákupu ochranných pomůcek z Číny žádné nemělo. „Zvolili jsme jediný možný způsob, nebyla jiná alternativa,“ prohlásil. Podle něj nabídku v odpovídajícím množství neposkytli ani čeští dodavatelé, ani dodavatelé z jiných zemí Evropské unie a NATO.

Podle pirátského předsedy Ivana Bartoše by se Česko mělo připravit na případnou druhou vlnu, která by mohla dorazit na podzim. „Zásoby nejsou nekonečné, proto je důležité už nejít tímto Divokým západem, kterým se šlo v březnu,“ uvedl. 

Ani po čtyřhodinové rozpravě poslanci žádné usnesení nepřijali, opět se proto nad tématem sejdou ve čtvrtek 4. června.