Nastal čas lyžařů, teď už doopravdy. Podmínky na horách se díky ochlazení výrazně zlepšily

Díky velkému ochlazení v uplynulých dnech se na českých horách výrazně zlepšily lyžařské podmínky a provozovatelé areálů začínají postupně zprovozňovat jednotlivé sjezdovky. Třeba v Krkonoších je v provozu už většina vleků. Zastněžovat mohli vlekaři i na Moravě, lyžaři tak mohou vyrazit i do většiny areálu v Beskydech a Jeseníkách. O víkendu by měl sjezdovky pokrýt i přírodní sníh.

Na sjezdovkách v Krkonoších je aktuálně kolem šedesáti centimetrů sněhu. Jde však hlavně o technický sníh, který mohli začít provozovatelé areálů vyrábět díky výraznému ochlazení. Například SkiResort Černá hora - Pec má otevřeno více než dvacet kilometrů sjezdovek v areálech Černá hora, Pec pod Sněžkou, Černý Důl a Velká Úpa.

Špindlerův Mlýn má momentálně otevřenou zhruba polovinu z celkových 25 kilometrů sjezdovek. Lyžuje se i v Harrachově, Benecku, Vítkovicích, Pasekách nebo Jablonci nad Jizerou. Krkonoše aktuálně nabízí i desítky kilometrů upravených běžeckých tras. 

Sněhová děla zatím není možné spustit v Rokytnici nad Jizerou, kde se kvůli inverzi drží teploty nad nulou. V provozu je tak jen třetina areálu a na sjezdovkách je kolem dvaceti centimetrů sněhu. V Krkonoších zůstává v platnosti první stupeň lavinového nebezpečí.

Sněhu přibylo na Šumavě, v Jizerských horách, Beskydech i Jeseníkách

Nabídka lyžařských areálů se už několik dní postupně rozšiřuje například na Šumavě. Skiareál Lipno už zahájil večerní lyžování a další sjezdovky se otevírají v Zadově nebo na Hochfichtu. Na Lipně je asi šedesát centimetrů sněhu, v dalších areálech kolem půl metru. Lyžuje se také v Železné Rudě. Běžkaři však mají zatím smůlu, podmínky nejsou příznivé. 

Podmínky k lyžování jsou v současné době naprosto ideální. V noci mrzne a můžeme zasněžovat, přes den svítí sluníčko a je azurová obloha. Lyžování je perfektní.
Jiří Falout
marketingový a obchodní ředitel Skiareálu Lipno

V Krušných horách je už delší dobu otevřený Klínovec nebo Skiareál Novako. Nově se začalo lyžovat i v níže položených střediscích, jako je Bublava, Boží Dar nebo Potůčky. Na Klínovci je zhruba šedesát centimetrů sněhu a v provozu patnáct kilometrů sjezdovek. Novako má asi o deset centimetrů méně, ale zahájilo už i večerní lyžování. 

Dobré podmínky jsou i ve Skiaréně Jizerky v Jizerských horách, která zahrnuje střediska na Tanvaldském Špičáku, Severáku a v Bedřichově, kde je kolem půl metru sněhu. Lyžuje se také třeba v Josefově Dole, Desné, Kořenově nebo na Ještědu. Jizerskou magistrálu zatím kvůli malému množství sněhu stále upravuje pro běžkaře jen skútr.

V Orlických horách jsou aktuálně v provozu areály v Deštném, v Říčkách a také menší, jako jsou Zdobnice nebo Olešnice. Od předvánočního víkendu se lyžuje i na Bukové hoře.

 V Beskydech se ještě nedávno lyžovalo jenom ve Ski areálu Bílá, kde je aktuálně čtyřicet centimetrů sněhu. Provozovatel areálu i nadále zasněžuje, zatím má v provozu jenom část sjezdovek. „Uvidíme, jak se bude vyvíjet situace, jak půjde zasněžování, podle toho se budou otevírat další sjezdovky,“ řekl Václav Vrzgula ze Ski Bílá.

Mezi svátky zahájilo provoz Ski centrum Kohútka a lyžuje se i na Stupavě, kde je v průměru 35 centimetrů sněhu. Po týdenní odstávce kvůli nedostatku sněhu obnovilo provoz i středisko Troják na Kroměřížsku.

V provozu je už i většina jesenických středisek. Například Ski Aréna Karlov zprovoznil asi šest z celkových dvanácti kilometrů sjezdovek, na kterých je až sedmdesát centimetrů sněhu. V Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem je v provozu 3,1 kilometru z celkových asi deseti kilometrů sjezdovek. Ideální jsou už i podmínky pro běžkaře, například z Ovčárny na Praděd.

Sněhu je letos v Jeseníkách výrazně méně než loni ve stejném období. Na vrcholcích hor leží aktuálně kolem 35 centimetrů přírodní pokrývky. „Oproti minulým letům se to výrazně liší, toho sněhu bylo v tuto chvíli tehdy už o čtyřicet až padesát centimetrů více,“ uvedl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

O víkendu se podmínky ještě zlepší

Nejen, že díky nízkým teplotám mohou provozovatelé lyžařských areálů zasněžovat, o víkendu jim v práci pomůže i počasí. V Česku se totiž v následujících dnech očekává sněžení a nejvyšší polohy by měl zasypat čerstvý sníh. 

V sobotu během dne se očekává sněžení v polohách nad 500 metrů, k večeru pak i v níže položených oblastech. Na horách by se mohly tvořit i sněhové jazyky. V pozdějších večerních hodinách by měly srážky postupně ustávat.