Lyžařské školy zdražují. Cena jedné soukromé lekce s instruktorem stoupne až o 70 korun

Zájemci o lyžování s instruktorem si v následující sezoně připlatí. Lyžařské školy oproti loňskému roku zdražují své služby. Cena za soukromou lekci se zvýší v průměru o padesát korun. Výrazně stoupne cena individuální výuky na Ještědu, ale například Klínovec ponechá ceny na loňské úrovni. Rozdíl je také mezi službou objednanou předem přes internet a poptanou až v resortu.

Největší změnu připravil resort Ještěd, individuální výuku v hlavní sezoně zdražil o sedmdesát korun. Cena se na Ještědu dostala na 760 korun za lekci. V areálu Kouty nad Desnou v Jeseníkách si zájemci oproti loňskému roku připlatí za soukromého instruktora šedesát korun, částka za výuku tak tedy činí 660 korun.

Beskydský areál Bílá zdraží o padesát korun, zákazník tak zaplatí za padesátiminutovou lekci 740 korun. Jako hlavní důvod zdražení uvádí areály především zkvalitnění výuky a s tím související lepší ohodnocení pro školené instruktory.

Právě o soukromé hodiny mají lyžaři největší zájem. „Stále větší zájem mají zákazníci o privátní výuku, při které se instruktor věnuje výhradně jim. Tato služba je sice o něco dražší, ale zákazníci jsou čím dál více ochotni si za tento individuální přístup připlatit,“ uvedl manažer lyžařské školy ve Špindlerově Mlýně Martin Knot.

Největší krkonošské středisko Špindlerův Mlýn mění ceny u skupinové lekce. Cena pro prvního lyžaře bude dál 1090 korun, druhá osoba ve skupince ale zaplatí 900 korun, což je o 400 korun víc než loni. Návštěvníci resortu Klínovec v Krušných horách mohou počítat naopak se stejnými cenami jako minulý rok.

Pec pod Sněžkou uvádí ceny různé. „Privátní lekci Malý lyžař ve SkiResort Live je možné pořídit od 540 korun, a to pro držitele registrované SkiResort Card, která slouží jako online skipas. Cena privátní lekce pro všechny ostatní věkové kategorie se pohybuje od 600 do 710 v závislosti na areálu,“ uvedla mluvčí resortu Zina Plchová.

Některé areály mají v ceně výuky také skipas. Například šumavský areál Železná Ruda, který letos cenu navýšil na 950 korun, tuto službu nabízí především začátečníkům. Ski resort Lipno pak má v ceně skipasy pro všechny zákazníky privátní výuky. Zejména pro dětské lyžaře bývá ve většině resortů v ceně zahrnutý vstup a využití areálu lyžařské školky. Jiné školy nabízejí slevu na vybavení nebo je poskytují v rámci výuky bezplatně.

Kromě individuálních lekcí je v posledních letech hlavně u lyžařů ze zahraničí oblíbená rodinná výuka. „Probíhá v uzavřené skupince rodičů s dětmi s privátním instruktorem,“ dodala Plchová.

Cena lekce se může lišit i podle způsobu objednání. Například v areálu Lipno stojí dvě hodiny s instruktorem objednané přes internet 1360 korun, na přepážce pak zaplatí zákazník 1600 korun.