Na horských svazích přibývá úrazů. Lyžaři zapomínají na jednoduchá pravidla

Události ČT: Na horských svazích přibývá úrazů (zdroj: ČT24)

Lyžaři o víkendu znovu zaplnili hory po celém Česku. Už několikátý týden v řadě jsou dobré sněhové podmínky, navíc pokračují jarní prázdniny. Na horách ale návštěvníky čekají i rizika. V některých místech by měli kvůli silnému větru vynechat hřebenové túry. V Krkonoších a Jeseníkách dál platí druhý stupeň lavinového nebezpečí – turisté by proto měli být opatrní na strmých svazích ve volné přírodě. Na sjezdovkách by zase měli více dbát na pravidla – narůstá totiž počet úrazů.

Horská služba eviduje v aktuální sezoně přes tři a půl tisíce zásahů. Přestože jde o průběžnou statistiku, už teď je jasné, že znovu přibylo případů, kdy lidé v horách potřebují pomoc. Tak jako v posledních třech letech. Před rokem to bylo bezmála 7600 zásahů.

Nejvíc výjezdů v této sezoně zatím měli horští záchranáři v Krkonoších – skoro čtrnáct set. Bezmála pět set případů zaznamenali v Jeseníkách. Zbylé hory jich evidují 300 až 400.

Jako největší problém vidí záchranáři a instruktoři bezohlednost lyžařů a snowboardistů. Často také přeceňují své schopnosti a nerespektují pravidla. Upravené svahy a čím dál lepší výstroj jsou kombinace, která svádí k přeceňování sil. O to nebezpečnější jsou pak pády. A ještě horší následky mají srážky.

Naprostou většinu nehod podle horské služby přitom způsobí sami lyžaři – ať už tím, že nejsou ohleduplní, nebo tím, že nerespektují pravidla.

„Je důležité přemýšlet, že na té sjezdovce nejsem sám, a je potřeba, abych se přizpůsobil tomu, co se na té sjezdovce děje,“ uvedl záchranář krkonošské horské služby Jiří Brožek.

  • 2016                                     5866
    2017                                     7082
    2018                                     7588
    1. 12. 2018 – 6. 2. 2019  3678
  • Zdroj: Horská služba

Problémové je předjíždění i zastavování

Podle prezidenta Asociace profesionálních učitelů lyžování a lyžařských škol Libora Knota je základem i bezpečné předjíždění. „Předjíždět můžeme z kterékoliv strany, ale musíme dávat dostatečný rozestup od lyžaře před sebou. Když jedu zezadu, jsem zodpovědný za to, že se v bezpečné vzdálenosti vyhnu,“ řekl Knot.

Ten, kdo se rozjíždí, se zase musí vždy rozhlédnout, aby nikoho neohrozil. Mnoho úrazů se taky stává při zastavování. „Zastavovat by se mělo tak, aby se rytmus jízdy zásadním způsobem nezměnil, to znamená ne určitě přes celou sjezdovku a vždycky při okraji, mělo by to být místo, které je přehledné,“ dodal Knot.

Také je třeba dávat pozor na terénní nerovnosti. „Pokud je na sjezdovce nějaká nerovnost, nějaký val, tak se lyžař za ním nemůže zastavit a sednout si tam, protože když přijede další, tak ho neuvidí,“ dodal krkonošský záchranář Brožek.

Navzdory vcelku jednoduchým pravidlům mají záchranáři stále víc práce. Vážná nehoda se stala i minulý týden na Benecku v Krkonoších, kde se srazila osmiletá dívka s lyžařkou. „Dívku jsme transportovali dolů, kde následně přistál vrtulník,“ dodal Brožek.

S vážným poraněním pánve dívka dál zůstává v nemocnici. Jak k nehodě došlo, vyšetřuje policie, která hledá přímé svědky. Právě ti by podle pravidel měli u nehody zastavit, a pokud je to nutné, poskytnout i první pomoc.