Řada silnic je kvůli sněhu zavřena, v Krkonoších hrozí laviny

UDÁLOSTI: Počasí komplikovalo situaci na horách i v dopravě (zdroj: ČT24)

V Božím Daru na Krušnohorsku trvá kalamitní stav a horská služba v Krkonoších vyhlásila čtvrtý z pěti stupňů lavinového nebezpečí. Rizikový je i pohyb po Jizerské magistrále. Před túrami v zalesněných oblastech varuje i Horská služba Beskydy. Platí stále výstraha před silným větrem, živel se však už uklidňuje. Na Boží Dar by mohly ve středu opět vyjet linkové autobusy. Česko v příštích dnech čeká oteplování.

Sněhová kalamita ukazuje svou další tvář. Horská služba v Krkonoších vyhlásila čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. Ten znamená vysoké nebezpečí lavin a možnosti túr jsou velmi omezené. Je to nejvyšší stupeň vyhlašovaný v nejvyšších českých horách. Uvolnění lavin tam aktuálně hrozí i při malém zatížení a většina cest je ohrožena i samovolnými lavinami. 

Na ohrožených cestách hrozí sesuvy samovolných lavin středního i velkého rozsahu, možnosti túr jsou omezené. Nejsou ale ohrožena lidská sídla ani sjezdovky.

Lavinové nebezpečí
Zdroj: Horská služba ČR/ČT24

„Nedoporučujeme návštěvníkům hor, aby navštěvovali turistické cesty nebo skialpinistické trasy, které procházejí lavinovými katastry, a nedoporučujeme pohyb na svazích o sklonu větším než 25 stupňů. Hrozí samovolné uvolnění lavin, a tím pádem je možnost dojezdu lavin i na tyto turistické cesty,“ řekl náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa. Podle něj nelze vyloučit sesuvy sněhu ani mimo lavinové katastry. 

Sněhová pokrývka
Zdroj: ČT24

Již o víkendu museli v Krkonoších narychlo opustit zaměstnanci Českou poštovnu na Sněžce, která je nejvýše položenou stavbou v Česku. „V sobotu jsme se málem nedostali ven. Utekli jsme na poslední chvíli. Za jediný den nafoukaly až dva metry sněhu a předpověď byla nepříznivá. Měli jsme co dělat, abychom za sebou vůbec zavřeli dveře,“ řekl v úterý správce poštovny Dalibor Blaha. 

Provozovatelé Jizerské magistrály důrazně varují běžkaře před vstupem do stop. Kvůli mokrému a těžkému sněhu a také silnému větru tam padají stromy nebo jejich ulomené špičky. Ty už také mnohde leží ve stopách. Nejhorší situace je podle ředitelky společnosti Jizerská Radky Davidové na nástupních místech běžeckých tras, například v bedřichovském areálu.

Před túrami v zalesněných oblastech varuje i Horská služba v Beskydech. Také tam kvůli těžkému sněhu hrozí pády stromů a větví. Záchranáři navíc mají ztíženou možnost dostávat se na místa zásahu. V Jeseníkách pak platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Do lesů by se kvůli hrozícímu pádu stromů nadále neměli lidé vydávat ani v Krušných horách. „Na větvích a stromech leží vysoká vrstva mokrého a těžkého sněhu, k tomu silný vítr, mlha a neustávající sněžení, jsou zaváté cesty i ukazatele,“ popsala tamní situaci mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. 

Problémy s elektřinou a na silnicích

Kvůli sněhu a větru byly v pondělí večer bez elektřiny asi tři tisíce odběratelů ČEZu. Přes noc se však vedení dařilo opravovat a v úterý ráno se bez proudu musely obejít už jen desítky domácností hlavně na Svitavsku.

Počasí  v úterý leckde komplikovalo dopravu – nejvíce na horách. V Karlovarském kraji byla v úterý ráno ještě řada silnic uzavřená. Odpoledne se situace mírně zlepšila. Projet už se dalo po odstranění nehody mezi Teplou a Horním Kramolínem na Chebsku, sjízdná byla silnice od abertamské zatáčky nad Jáchymovem na Abertamy a Plešivec, řekla policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Události v regionech: Počasí sužuje Česko (zdroj: ČT24)

Kvůli uvíznutému kamionu museli cestáři nově uzavřít silnici mezi Podstráním a Rovnou na Sokolovsku, uvedla v úterý večer mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Dopoledne silničáři zprůjezdnili i úsek Oldřichov–Lužec na Karlovarsku a o otevření dalších silnic se pokouší na Božím Daru, kde byl v pátek vyhlášen kalamitní stav. Ve středu ráno by tak už do města mohly opět vyrazit linkové autobusy, které kvůli kalamitě dosud zajížděly pouze k jáchymovské radnici.

 „Jestli se v noci nějak zásadně nezhorší povětrnostní podmínky, vyjede během středy všech sedm autobusových spojů na Boží Dar. Informaci o tom lidé dostanou od řidiče autobusu. Opatření vzniklo na základě dohody silničářů, policie, starosty Božího Daru a zástupců kraje,“ náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis.

První autobus do Božího Daru by tak měl vyjet ve 4:52 z karlovarského dolního nádraží, do cíle by měl dorazit kolem 6:00. Do Božího Daru autobusy nezajížděly od pondělního večera. Ve městě zatím stále trvá kalamita, ve středu ráno se nicméně předpokládá zprůjezdnění silnice k hraničnímu přechodu Oberwiesenthal.

 Kvůli silnému větru byly mimo provoz skiareály na Klínovci, Božím Daru a Plešivci, lyžovat se mohlo v Bublavě na Sokolovsku.

V Ústeckém kraji byla od pondělí do úterního odpoledne uzavřena silnice I/7 z Chomutova do Německa a policisté stále varují před jízdami do Krušných  hor. Podle meteorologů tam mohl v úterý mít vítr rychlost kolem 90 kilometrů za hodinu.

Také v Libereckém kraji sněžení s větrem komplikovaly dopravu. Všechny silnice v kraji jsou ale s opatrností sjízdné.  

V Pardubickém kraji v úterý odpoledne silničáři zakázali vjezd nákladním autům na silnici z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch do Červené Vody. Osobní auta projedou s řetězy. Silnice byla kvůli silnému sněžení uzavřena asi tři hodiny už dopoledne. Silnici I/34 mezi Květnou a Poličkou blokovala několik hodin dopravní nehoda.

Na Vysočině u Dlouhé Brtnice na Jihlavsku zastavily nehody a ledovka provoz na I/38 z Jihlavy na Znojmo. V místě se staly dvě dopravní nehody. Při jedné z nich se zranili tři lidé. 

V Beskydech i Jeseníkách snižuje viditelnost sněžení. Pro kamiony je stále uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Havarovaný kamion komplikoval dopravu také na silnici I/57 u Lidečka. Místo bylo dopoledne průjezdné pouze kyvadlově. Omezení skončilo krátce po 13. hodině. Silné sněžení může komplikovat dopravu na Frýdecko-Místecku a na Třinecku i v úterý večer. 

Na jižní Moravě v úterý zhoršovalo sjízdnost náledí, silný vítr a místy i sněžení. Na Blanensku havaroval kamion, který skončil mimo silnici. Problémy měly v částech Jihomoravského kraje také linkové autobusy. 

Vítr pomalu slábne

V úterý sněžilo hlavně ve středních a východních Čechách, na Vysočině a severní Moravě. V nižších polohách byly přitom srážky dešťové.

Největší závěje leží v Beskydech, Jeseníkách a na Šumavě, kde je přes dva metry sněhu. Bez něj je naopak Praha, Polabská nížina nebo jižní Morava.

Podle předpovědi bude na Frýdecko-Místecku do středečního rána sněžit. Napadnout může až 15 centimetrů sněhu a na hřebenech Beskyd až 20 centimetrů. Na většině území Česka také platí do noci na středu výstraha před silným větrem. Ve středu by měl padat sníh už pouze na horách. 

Vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů za hodinu a na horách až 110 kilometrů za hodinu. Slábnout bude v úterý večer a v noci. 

Na většině území bylo v úterý zataženo a teploty se pohybovaly od minus tří do jednoho stupně Celsia, na horách až minus 9. Pocitová teplota byla však kvůli větru nižší.

Předpověď na úterý
Zdroj: ČT24

V následujících dnech se bude oteplovat a ve středu teploměry ukážou tři až sedm stupňů Celsia. Ve čtvrtek bude stále tepleji, pak se však zase zatáhne a začne znovu sněžit, v nižších polohách pršet. V pátek se znovu ochladí a sníh začne přibývat od soboty.

Předpověď na týden
Zdroj: ČT24