Počasí dál zkouší Česko. Náledí zmrazilo pardubickou MHD, Boží Dar vzdal boj se sněhem

Události: Sníh dál zkouší české hory (zdroj: ČT24)

Česko se nadále snaží vypořádat s údery zimy. Náledí večer z provozu zcela vyřadilo pardubickou MHD, sníh v kombinaci s větrem připravil o elektřinu tisíce tuzemských domácností zejména na severovýchodě republiky. Kamiony zablokovaly hlavní tah na Slovensko a krušnohorský Boží Dar zůstává odříznutý od světa; místní po sedmidenním úsilí dokonce vzdali snahu sníh odklízet.

Čtrnáctý leden představoval v Česku již několikátý den, kdy se řidiči, energetici i lesníci snažili čelit nástrahám zimy, přičemž počasí trápí hlavně horské a podhorské oblasti Čech. Výjimečná situace nastala ale i v Pardubicích, kde náledí vpodvečer na hodinu zcela zastavilo městskou hromadnou dopravu.

 „V 18:35 byla zastavena kompletně doprava v celých Pardubicích. Všechny vozy v zastávkách, případně tam, kde zůstaly stát, pod kopcem nebo na kopci,“ uvedl dispečer dopravního podniku Petr Mates. Provoz se podařilo obnovit až po hodině, když po hlavních tazích projely sypače.

Zastavení dopravy předcházelo husté sněžení. Když se sněhová vrstva ujezdila, začala namrzat a silně klouzat. Podobný kolaps MHD v Pardubicích zažila naposledy před třinácti lety.

Zasypané cesty, odříznutý Boží Dar

V Karlovarském kraji nadále bojuje se sněhem nejvýše položené město republiky, Boží Dar v Krušných horách. Od pátku je zde vyhlášen kalamitní stav a uzavřeny zůstávají všechny silnice, které do města vedou; po sedmi dnech boje se sněhem se město dokonce vzdalo a nové bílé příbytky už ani neodklízí.

V Krušných horách je uzavřená trasa z abertamské křižovatky na Plešivec rozcestí, mezi Oldřichovem a Lužcem. Úsek mezi Stříbrnou a Bublavou byl krátce zprovozněn, kvůli stromům nebezpečně nakloněným nad vozovku ho ale silničáři opět uzavřeli.

Silničáři vyzývají turisty, aby do horských oblastí Karlovarského kraje nejezdili. Kromě sněhu toto doporučení nově zdůvodňují i silným větrem. Vpodvečer navíc začalo v regionu znovu silně sněžit, nehoda nákladního auta zablokovala mj. dopravu u Mnichova na Chebsku.

Potíže hlásí i horské oblasti Ústeckého kraje, kde silný vítr a sněžení komplikují dopravu celý den. Policie dopoledne uzavřela hlavní tah z Chomutova do Německa přes Horu Sv. Šebestiána, kde kamiony zablokovaly silnici. Zavřená je také cesta u Křímova na Chomutovsku a frézy nasadili cestáři v Krušných horách. Potíže vystoupat na Moldavu na Teplicku mají dokonce i silničáři.

Ani státní podnik Lesy České republiky (LČR) nedoporučuje kvůli hrozbě pádu stromů vstup do lesů v Krušných horách. Velmi opatrní by měli být podle lesníků i lidé vstupující do lesů v Jizerských a Orlických horách, v Jeseníkách, Beskydech, na vrcholcích Šumavy a v Žárských vrších na Vysočině.

Zprávy ve 12: Západ a sever země zasáhla sněhová kalamita s větrem (zdroj: ČT24)

Potíže v Krkonoších, Orlických horách i ve Slezsku

V Královéhradeckém kraji kvůli popadaným stromům od nedělního večera do pondělního dopoledne uzavřeli silnici mezi krkonošskými středisky Černý Důl a Janské Lázně. Na cestu pod tíhou sněhu a větru popadalo asi 15 stromů. V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice a možná vzroste. Podle horské služby je v Krkonoších mnoho turistických stezek kvůli přívalům sněhu neprůchodných a tyčové značení je místy zaváté.

V Plzeňském kraji u České Kubice na Domažlicku najel ráno nedaleko hranic s Německem mezinárodní rychlík do spadlého stromu. Ve vlaku jelo sedm cestujících a strojvedoucí, nikdo se nezranil. Doprava na trati byla na více než dvě hodiny přerušena. Kvůli stromům na trati byl zastaven provoz i mezi Nejdkem a Potůčky na Karlovarsku. Obnovení provozu se podle Správy železniční dopravní cesty předpokládá nejdříve v úterý v poledne.

Problémy měl i Královéhradecký kraj. Kvůli padajícím stromům byla uzavřena silnice I/11 přes Suchý Vrch na Orlickoústecku a silnice na Mnich na Pelhřimovsku. Kvůli náledí a uvízlému kamionu byla přes den neprůjezdná i silnice I/37 u Ostrova nad Oslavou na Žďársku a nehoda tří aut zastavila provoz i na silnici I/38 u Dlouhé Brtnice na Jihlavsku.

Odpoledne silné sněžení a zledovatělé silnice komplikovaly situaci ve Slezsku; na silnici I/11 u obce Mosty u Jablunkova se vzpříčil kamion, a hlavní tah na Slovensko včetně hraničního přechodu tak bylo potřeba na tři hodiny uzavřít. „Vzniklo to tím, že tam zůstal viset kamion, druhý ho chtěl vytáhnout, což se mu nepodařilo a vzpříčil se přes cestu,“ uvedl policejní mluvčí Richard Palát. V místě se vytvářely kolony dalších kamionů.

Nehoda kamionu způsobila dopravní komplikace také v Jihočeském kraji. Silnice I/3 z Prahy do Českých Budějovic u Bošilce nedaleko Budějovic byla večer více než čtyři hodiny neprůjezdná. Zprovoznit se ho podařilo kolem půl jedenácté. Sněžení a silný vítr uzavřely také hraniční přechod s Rakouskem Zadní Zvonková, který však využívají většinou pouze turisté mířící do střediska Hochficht na rakouské straně Šumavy.

Poryvy větru, sníh a zledovatělé silnice komplikovaly dopravu taky na jihu Moravy. Linky nabíraly zpoždění na Blanensku, Tišnovsku a Brněnsku. V Brně se téměř zastavila městská hromadná doprava, kolem desáté některé linky nabíraly i hodinová zpoždění, doprava se rozjela po hodině.

Dvě hodiny byla neprůjezdná i trať mezi Lulčí a Vyškovem, po které projíždějí i rychlíky z Brna na Olomouc a Ostravu. Rychlík na ní narazil do spadlého stromu, nikdo nebyl zraněn. České dráhy zajistily pro cestující čtyř rychlíků, které uzavírka postihla, náhradní autobusovou dopravu.

Kalamitní stav v Jablonci zrušili

V Jablonci nad Nisou zrušili po čtyřech dnech kalamitní stav. Řidiči mohou stále parkovat na městských parkovištích zdarma, přetrvávají i problémy s údržbou sídlišť. Kalamitní stav Jablonec ve čtvrtek vyhlásil, protože se nedařilo odklízet sníh ve lhůtách daných plánem zimní údržby. Problémy byly hlavně s údržbou chodníků a sídlišť.

„Z města bylo k dnešnímu dni odvezeno celkem 8300 tun sněhu. Parkovací automaty zůstávají až do odvolání vypnuté a samozřejmě i v následujících dnech budeme pokračovat v odklízení sněhu,“ uvedla mluvčí radnice Markéta Hozová. Úklid zkomplikovala obleva. „Sníh je teď mokrý, těžký,“ dodala mluvčí.

Pondělí sebralo elektřinu tisícům domácností

Přes noc zejména kvůli silnému větru stoupl počet míst bez elektřiny na 15 tisíc, hlavně na severozápadě Čech. A třebaže ve čtyři odpoledne distribuční společnost ČEZ svedla množství vyřazených domácností snížit na tři tisíce, v sedm večer jich bez proudu už bylo šestnáct tisíc a v půl deváté více než 12 tisíc.

Silný vítr se totiž přesunul na severovýchod republiky a energetici evidovali šest poruch na vysokém napětí jak v Královéhradeckém, tak v Moravskoslezském kraji. „Daří se nám připojovat více odběratelů k distribuční soustavě, nicméně vše záleží na počasí a silném větru,“ sdělila regionální mluvčí ČEZu Soňa Holingerová. „Bohužel zatím neumíme ovládat ani vítr ani déšť, abychom se mohli připravit na to, že taková situace nastane.“

Poruchy kvůli pádům stromů a větví při silném větru během dne zaznamenala také společnost E.ON, která zásobuje elektřinou především zákazníky z jižních Čech a jižní Moravy. Podle mluvčí Boženy Herodesové je situace na jihu republiky klidnější a kolem 17:00 firma už žádná místa bez proudu na svém distribučním území neevidovala.