Pro lyžaře platí na svahu desatero. Při soudním sporu se na jejich dodržování přihlíží

Pro lyžaře platí na svahu desatero (zdroj: ČT24)

Více jak sedm tisíc – to je počet zásahů horské služby v loňské zimní sezoně. Za dvanáct procent všech nehod na sjezdovkách mohou srážky. Chování na sjezdovkách přitom upravuje desatero pravidel Mezinárodní lyžařské federace. K jejich porušení se přihlíží i při případném soudním sporu.

Pravidla mezinárodní lyžařské federace jsou pro lyžaře doporučením, jak se chovat. Podle vedoucího právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Lukáše Zeleného se k nim přihlíží zejména při případném soudním sporu.

Z hlediska práva neplatí na českých sjezdovkách žádné předpisy. Pokud jsou však součástí místních zákonů, tak za porušení může hrozit i nějaká sankce. „Třeba v Německu či Rakousku jsou pravidla součástí místních zákonů,“ říká Zelený.

Pravidla kombinují užívání zdravého rozumu, principy bezpečnosti a slušnosti. „Je to jako kdybyste byl na silnici, musíte dodržovat nějakou rychlost, jet přiměřeně svým vlastním silám, musíte koukat na ostatní, abyste někoho nesrazil, je-li někdo před vámi, musíte se mu vyhnout, nemůžete dělat unáhlené odbočky vlevo, vpravo, někomu vjet do cesty,“ vysvětluje Zelený.

Soudy nicméně přihlížejí při rozhodování o náhradě újmy také k tomu, zda byl například lyžař dostatečně poučen ze strany obsluhy, zda obsluha byla dostatečně proškolena, jestli lyžař nejezdil příliš rychle nebo nebezpečně, nebo třeba zda měl helmu na hlavě.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Většina lidí dodržuje zásadní pravidla a chová se, jak by měla, ale vždy se najdou jedinci, kteří přeceňují své síly, jsou nezodpovědní vůči ostatním a v těhle důsledcích pak dochází k srážkám,“ míní náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Nejčastěji ve statistice vévodí podle Klimeše poranění kloubů, zlomeniny a pak sečné, tržné rány či bezvědomí. Rozhodně by pak, zvláště u dětí, doporučil kromě helmy i užívání páteřního chrániče.

Pokud se lyžař nechová tak, jak má, protože obvykle podle Zeleného jsou v areálu vyvěšená základní pravidla chování, může být i vykázán z provozu lanovky či ze sjezdovky, aby nedocházelo k ohrožování dalších účastníků nebo poškozování majetku. „Je to i opatrnost ze strany provozovatele. Pokud by třeba adekvátně nezasáhl, mohlo by dojít i ke zranění dalších lyžařů, za což by pak mohl odpovídat,“ dodává Zelený.

Vydáno pod