TÉMA

Vítkovice

ČEZ plánuje v Dětmarovicích nízkoemisní teplárnu za dvě miliardy

Společnost ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026, řekli zástupci skupiny. Do roku 2040 chce ČEZ v Moravskoslezském kraji investovat desítky miliard korun, hodlá rozvíjet i malé modulární reaktory, obnovitelné zdroje a baterie.
včera|

Ostrava ruší stavební úřady v menších městských obvodech

Ostrava bude mít od 1. července méně stavebních úřadů než teď. Zastupitelé se rozhodli zrušit úřady v malých obvodech, jako je například Stará a Nová Bělá nebo Proskovice. Centralizace úřadů by měla stavební řízení urychlit. Ostravský magistrát se ke kroku rozhodl i kvůli novému stavebnímu zákonu. Celkem bude mít krajské město šest stavebních úřadů – pět ve velkých městských obvodech a jeden na magistrátu.
11. 4. 2024|

Policie obvinila podnikatele Světlíka z krácení daní. Absurdní, vzkázal

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili podnikatele Jana Světlíka, zjistili Reportéři ČT. Dopustit se měl trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej potvrdil ve zprávě na webu policie, že jsou stíháni tři lidé pro zkrácení daně v souvislosti s hospodařením strojírenského podniku v Moravskoslezském kraji. Nikoho konkrétního ale nejmenoval. Světlík ve vyjádření pro Českou televizi označil obvinění za absurdní.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 21:15|

Ve Vítkovicích začala fungovat největší baterie v Česku

Skupina ČEZ zahájila v Ostravě-Vítkovicích provoz největšího bateriového systému v České republice. Pojme energii pokrývající denní spotřebu třinácti set domácností, současně přispívá ke stabilizaci sítě i k zajištění požadovaných parametrů elektřiny. Vybudování systému stálo více než dvě stě milionů korun.
1. 2. 2024|

Sto let od vzniku Velké Ostravy připomenou obecní slavnosti, kabaret či tančírna

Moravskoslezské krajské město si letos sérií akcí připomene sto let od vzniku takzvané Velké Ostravy. Oslavy výročí vyvrcholí v červnu u příležitosti Muzejní noci. V plánu je kromě výstav a komentovaných prohlídek také dobový kabaret či výtvarné dílny. Náklady na připomínku jubilea budou kolem dvou milionů korun, oznámil ve čtvrtek primátor Jan Dohnal (SPOLU).
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 13:29|

Vítkovické slévárny na sebe podaly insolvenční návrh, chtějí reorganizaci

Ostravská společnost Vítkovické slévárny na sebe podala insolvenční návrh. Úpadek chce řešit reorganizací, se kterou souhlasí většina věřitelů. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Mediální zástupkyně firmy Jana Dronská řekla, že reorganizační plán, který připravilo vedení ve spolupráci se specializovanými poradci a krizovým manažerem, předpokládá zachování výroby válců. Firma uvedla, že u ní věřitelé mají pohledávky za téměř 732 milionů korun, přičemž největšími věřiteli jsou banky.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 15:33|

V areálu Dolních Vítkovic finišují přípravy na Colours of Ostrava

Ostrava se chystá na největší hudební festival v zemi. Na Colours of Ostrava se připravují hoteliéři, restauratéři i dopravci. Brány areálu Dolních Vítkovic se otevřou ve středu v poledne. Novinkou budou výhradně bezhotovostní platby. Organizátoři radí návštěvníkům výměnu vstupenek za pásky už před zahájením festivalu.
18. 7. 2023|

Trosky průmyslové haly zasypaly v Ostravě dva muže. Jeden na místě zemřel

Trosky demolované průmyslové haly zasypaly ve středu odpoledne v Ostravě-Vítkovicích dva muže, kteří se na demolici podíleli. Jeden z mužů na místě podlehl zraněním, druhý je těžce zraněný. Informovala o tom mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková. Budovu průmyslové haly, která se už nějakou dobu nevyužívala, demoloval bagr.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 17:56|

Reportéři ČT: Nefunkční elektrárna v Turecku a ztracené miliardy. Příběh se po letech uzavřel

Po třinácti letech se v minulých měsících uzavřel příběh, kvůli kterému Česko přišlo v Turecku o miliardy korun. Vítkovická firma tam stavěla uhelnou elektrárnu, projekt zaplatila Česká exportní banka. Elektrárna však nikdy nebyla plně zprovozněna a Česko získalo zpět jen zlomek peněz, které do země poslalo. Celková ztráta dle odhadů činí zhruba deset miliard korun. České státní instituce na klíčové otázky neodpovídají a hlavní postavy celé finanční blamáže přehazují odpovědnost jedna na druhou. Tématu se věnovali Michael Fiala a Václav Černohorský.
28. 3. 2023|

Ostravský výrobce převodovek Gearworks je v insolvenci kvůli válce a drahým energiím

Ostravská strojírenská společnost Gearworks ze skupiny Witkowitz na sebe podala insolvenční návrh. Uvedla v něm, že má více než 200 věřitelů, nedokáže závazkům vůči nim dostát ani pokrýt náklady na provoz závodu. Do problémů se dostala kvůli dopadům války na Ukrajině a zdražování energií. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Na situaci upozornil server Seznam Zprávy.
3. 1. 2023|

Výstavy zkoumají dílo architekta Pleskota. Ani po sedmdesátce končit nehodlá

Autor nové podoby Dolních Vítkovic, sto dvaceti realizací, plánů a studií v Praze nebo renovátor historického centra Litomyšli. Za prací architekta Josefa Pleskota se ohlíží Museum Kampa. Pleskot v prosinci oslavil sedmdesátiny, s prací ale rozhodně nekončí.
29. 12. 2022|

Vítkovické nádraží, kde se „zastavil čas“, projde opravou. Nastěhují se tam i úředníci

Správa železnic opraví památkově chráněné nádraží v Ostravě-Vítkovicích. Část objektu po rekonstrukci obsadí i zaměstnanci úřadu práce. Léta chátrající budova by se mohla začít opravovat už příští rok, práce by měly stát zhruba čtyři sta milionů korun. Vítkovické nádraží, které je postavené v bruselském stylu, se dochovalo v původní podobě.
26. 7. 2022|

Po covidové pauze začínají Colours of Ostrava a slibují nejlepší ročník v historii. Ve středu vystoupí Twenty One Pilots

Po covidové odmlce se pod vysoké pece v Dolních Vítkovicích vrací festival Colours of Ostrava, největší hudební akce v zemi. Čtyřdenní kulturní program se letos odehraje na devatenácti venkovních i vnitřních scénách. Areál se otevřel ve středu v pravé poledne. Středa bude na ostravských pódiích vrcholit vystoupením americké elektronické skupiny Twenty One Pilots.
13. 7. 2022|

Přípravy na Colours of Ostrava vrcholí. Podnikatelé doufají, že smažou ztráty z covidových let

V Dolních Vítkovicích vrcholí přípravy festivalového areálu pro Colours of Ostrava. Jedna z největších hudebních akcí roku začíná ve středu. Poslední dva ročníky musely být kvůli pandemii koronaviru zrušeny, podnikatelé proto doufají, že letošní ročník jim pomůže smazat ztráty. Podle odhadů ekonomů je přínos festivalu pro město v řádech desítek milionů korun.
11. 7. 2022|

V Ostravě mají první veřejnou vodíkovou plnicí stanici. Do osmi let by jich mělo být v Česku 80

V Ostravě byla uvedena do provozu první veřejná vodíková plnicí stanice v České republice. Její vybudování trvalo dva měsíce a přišlo zhruba na čtrnáct milionů korun. Plnička určená pro osobní vozidla se nachází ve Vítkovicích u vjezdu do výrobního areálu.
28. 6. 2022|

V Ostravě se částečně uzavře frekventovaná Rudná. Budou se bourat mosty ve Vítkovicích

V Rudné ulici v Ostravě, která je jednou z nejvytíženějších silnic v krajském městě, začne v pondělí kvůli opravě mostů ve Vítkovicích částečná uzávěra. Jeden z mostů se uzavře a osobní auta tak pojedou v obou směrech po souběžném mostě. Auta nad 3,5 tuny však budou muset po objízdných trasách. Práce na mostech, které obnášejí zbourání a vybudování nových konstrukcí, potrvají dva roky a přijdou bez DPH zhruba na 239 milionů korun.
10. 1. 2022|

Elektrické tramvaje jezdí ostravskými ulicemi už 120 let

Před 120 lety Ostravou projela první elektrická tramvaj. Nový dopravní prostředek se v roce 1901 objevil v ulicích tehdy ještě samostatných obcí Moravské Ostravy, Přívozu, Vítkovic a Mariánských Hor. Elektrické tramvaje nahradily v osobní dopravě předchozí vozy parní.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 18:47|

Ostravský Pentagon čeká proměna, bydlet by se v něm mohlo už za tři roky

Z bývalého centra jaderné energetiky v Ostravě budou byty. Takzvaný ostravský Pentagon čeká nákladná rekonstrukce. Už za tři roky by se do něj mohli stěhovat první obyvatelé. Výdaje na přestavbu dosahují několika set milionů korun.
17. 6. 2021|

Dvanáct hodin bojovali hasiči s požárem autovrakoviště v Ostravě. Pomáhaly i vrtulníky s bambivakem

Po dvanácti hodinách se hasičům v pondělí večer podařilo uhasit rozsáhlý požár vrakoviště automobilů v Ostravě-Vítkovicích. Na místě zůstává několik jednotek, které místo požáru monitorují. Příčina požáru a způsobená škoda podle mluvčího moravskoslezských hasičů Lukáše Poppa zatím nejsou jasné. Policie případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti, uvedla mluvčí policie Eva Michalíková.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 21:37|

Část ostravských Vítkovic dostane novou tvář, vyroste tam obchodně-průmyslová zóna

V části průmyslových Vítkovic v Ostravě buduje soukromý investor nový areál, který by měl stát až dvě miliardy korun. Lokalita známá jako Aglomerace navazuje na Dolní Vítkovice a širší centrum krajského města. Lokalita byla kdysi silně znečištěná, dnes už se tam nachází zelená proluka. Investor, který plánuje novou obchodně-průmyslovou zónu postavit, ji v letošním roce napojí na dopravní tepny města.
4. 5. 2021|

O vítkovické vysoké pece se bude starat Museum+, první státní kulturní organizace v kraji

Ministerstvo kultury zřídilo svoji novou příspěvkovou organizaci v Ostravě, první v Moravskoslezském kraji. Jmenuje se Museum+ a jejím účelem je obnova vysokých pecí v Dolních Vítkovicích, které jsou národní kulturní památkou, informovala mluvčí resortu Michaela Lagronová. Náklady na provoz organizace v několika příštích letech mají být přibližně čtyři miliony korun ročně včetně dočasného pronájmu prostor v Dolních Vítkovicích a personálních nákladů na zaměstnance.
8. 4. 2021|

Festival Colours of Ostrava nebude ani letos. Pořadatelé ho přesouvají na příští rok

Pořadatelé Colours of Ostrava oznámili, že nadcházející ročník přesouvají na červenec 2022 kvůli epidemii koronaviru a nejistotě ohledně pořádání velkých kulturních akcí. Je to už podruhé, co se festival odkládá, nekonal se ani loni. Příští ročník se má konat 13. až 16. července 2022 v industriálním areálu Dolních Vítkovic. Už zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.
31. 3. 2021|

Starosta Vítkovic nechce v obvodu kontaktní centrum pro drogově závislé. Sepsal petici

Starosta Ostravy-Vítkovic zorganizoval petiční akci za přemístění kontaktního centra neziskové organizace, které pomáhá drogově závislým. Podle starosty jsou kvůli Renarkonu problémy, na které si stěžují místní obyvatelé. Ředitel organizace tvrdí, že problémy s centrem nesouvisí a že v místě byly vždycky.
21. 1. 2021|

Sport v Ostravě přijde kvůli covidu o desítky milionů korun. Kluby budou škrtat

Kvůli dopadům covidu a úpravám daňového balíčku přijdou sportovní kluby v Ostravě o 25 milionů korun. Vedení krajského města omezí dotace do sportu a tělovýchovy až o dvacet procent. Kluby nyní zvažují, kde budou škrtat. V některých případech se dokonce loučí s klíčovými hráči. Šetřit budou i velké kluby jako fotbalový Baník nebo hokejové Vítkovice.
8. 1. 2021|