Ostrava ruší stavební úřady v menších městských obvodech

Události v regionech Ostrava: Méně stavebních úřadů (zdroj: ČT24)

Ostrava bude mít od 1. července méně stavebních úřadů než teď. Zastupitelé se rozhodli zrušit úřady v malých obvodech, jako je například Stará a Nová Bělá nebo Proskovice. Centralizace úřadů by měla stavební řízení urychlit. Ostravský magistrát se ke kroku rozhodl i kvůli novému stavebnímu zákonu. Celkem bude mít krajské město šest stavebních úřadů – pět ve velkých městských obvodech a jeden na magistrátu.

Někteří obyvatelé menších městských částí s rušením stavebních úřadů nesouhlasí. Například Josef Mlynář ze Staré Bělé si myslí, že menší úřady jsou lidem blíž a jsou také účinnější v řešení místních problémů. „Tady se to řešilo pružně, konkrétně, s připomínkami,“ řekl.

Řízení stavebního úřadu ve Staré Bělé nově převezme úřad v městském obvodu Ostrava-Jih. „Všechny spisy, které jsou živé, čili je to zpracované, tak přejdou na Jih. Všechno se to bude vyřizovat na Jihu. My jako městský obvod budeme účastníky stavebního řízení v případě stavby rodinných domků, takže o tom, že se bude stavět ve Staré Bělé, vědět budeme,“ uvedl starosta Staré Bělé Mojmír Krejčíček (nestr.).

Jenže i přesun do městského obvodu Jih bude něco stát. „Musíme bohužel rekonstruovat část našeho úřadu tak, abychom získali nové kanceláře, a najmout si samozřejmě odpovídající pracovníky nové. Myslím si ale, že to zvládneme k termínu 1. července 2024,“ konstatoval starosta Ostravy-Jihu Martin Bednář (ANO).

„Jenom“ šest stavebních úřadů

Změny se dotknou všech malých obvodů, konkrétně Ostrava-Jih převezme ještě projekty z Nové Bělé, Proskovic a Hrabové. Od letních prázdnin tak bude mít stavební úřad jen pět městských obvodů Ostravy, jeden centrální pak bude na magistrátu.

Všichni obyvatelé Ostravy tak budou muset stavební povolení vyřizovat buď v Ostravě-Jihu, Porubě, Vítkovicích, Moravské Ostravě a Přívoze, Slezské Ostravě, nebo právě přímo na Prokešově náměstí, kde sídlí magistrát.

„Hlavním důvodem byla nezastupitelnost. Na mnohých menších úřadech byla třeba jedna osoba, a když byla nemocná, tak potom ten proces vlastně neprobíhal. Na druhou stranu při tom přebírání zjišťujeme, že některé obvody samotný proces nemají úplně v pořádku,“ uvedl Bednář.

Úředníci mohou přejít na jiné pobočky

Náměstkyně ostravského primátora Hana Tichánková (ANO) ale slibuje, že všechny úřady budou personálně posíleny tak, aby k žádným zpožděním nedocházelo. „Úředníci, kteří pracovali na příslušném pracovním úřadě, tak mohou přejít na jiný stavební úřad, ať už na obvod, nebo na magistrát,“ dodala.

Ke kroku se zastupitelé rozhodli také kvůli novému stavebnímu zákonu, který začne platit stejně jako nové rozdělení stavebních úřadů od začátku července. Zákon zahrnuje i částečnou digitalizaci stavebního řízení. Žádost o povolení stavby budou lidé moci podávat on-line a právě i to by mělo úřadům ulevit.