Policie obvinila podnikatele Světlíka z krácení daní. Absurdní, vzkázal

Redaktor ČT Bártek hovořil o obvinění šefa Vítkovice Holding Světlíka (zdroj: ČT24)

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili podnikatele Jana Světlíka, zjistili Reportéři ČT. Dopustit se měl trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej potvrdil ve zprávě na webu policie, že jsou stíháni tři lidé pro zkrácení daně v souvislosti s hospodařením strojírenského podniku v Moravskoslezském kraji. Nikoho konkrétního ale nejmenoval. Světlík ve vyjádření pro Českou televizi označil obvinění za absurdní.

„Trestní stíhání všech osob probíhá na svobodě,“ sdělil mluvčí detektivů s tím, že více informací zatím poskytovat nebude.

„Informace jsou úplně čerstvé, takže nemusí být ve všech ohledech přesné. Trestná činnost ale měla spočívat v krácení daně, a to kvůli tomu, že v letech 2008 až 2013 Jan Světlík z pozice předsedy představenstva Vítkovice Heavy Machinery umožnil vyvést bezmála 200 milionů korun za zprostředkovatelské služby na účet švýcarské společnosti a tím měl zkrátit daň zhruba o padesát milionů,“ popsal Dalibor Bártek z Reportérů ČT.

Světlík ve vyjádření uvedl, že jde o absurdní obvinění. „Nejprve jsem byl opakovaně a dlouhodobě atakován menšinovými akcionáři, že jsme ve Vítkovicích údajně poskytli nevýhodnou půjčku Towitu. Zodpověděli jsme za dvanáct let určitě stovky, možná tisíce dotazů na toto téma. Když byla půjčka splacena, přichází obvinění, že mělo dojít k daňovému úniku. To, že se nepotvrdila nevýhodnost transakce, zřejmě někomu vadí. Je to konstrukce, která u soudu nemůže obstát,“ řekl Světlík.

Policie podle reportéra Bártka na případu pracovala několik let, vyslechla spoustu svědků a manažerů. „Měla vyslechnout i samotného Světlíka i lidi z dané švýcarské společnosti, přes kterou měly peníze unikat. Finanční prostředky, které měly být vyváděny z České republiky, z účtu společnosti Vítkovice do Švýcarska, tak byly vyváděny za fiktivní služby. Společnost inkasující peníze měla Vítkovicím účtovat faktury za to, že měla zprostředkovávat prodej výrobků, které Vítkovice produkovaly, avšak podle zjištění policie tato žádné výrobky neprodávala, nezprostředkovávala,“ podotkl Bártek a dodal, že takto mělo dojít ke krácení daní.

Další lidé v případu

V případu podle Bártka figurují dva manažeři dané švýcarské společnosti. „Ti by měli být stíháni za obdobnou činnost. Jsou to lidé, kteří by měli být českého původu, ale v době, kdy peníze odcházely do zahraničí, tak byli ve statutárních orgánech švýcarské společnosti,“ podotkl Bártek.

Pětašedesátiletý Světlík je známý především jako majitel někdejší strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group. Po roce 2015 se některé firmy ze skupiny dostaly do problémů, holding prodělal zásadní proměnu a některé společnosti získali noví investoři. Ve skupině zůstalo jen několik nevýrobních firem, transformovala se v developera či správce nemovitostí.

Dlouhodobě výdělečnou lahvárenskou část Světlík vyčlenil do samostatného Cylinders Holdingu, který produkuje vysokotlaké ocelové láhve a jejich aplikace, disponuje také speciální technologií na výrobu tlakových nádrží pro vodík a technické plyny.

Vítkovice Heavy Machinery (VHM) byly producentem ocelí a výrobků z nich, byly dodavatelem dílů pro jadernou, vodní a větrnou energetiku, těžební či lodní průmysl. V roce 2020 skončily v úpadku. Během reorganizace podnik převzala společnost zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, firma se ale znovu dostala do insolvence a následně do konkurzu. Ve veřejné dražbě pak VHM získala společnost Skatlop. Výroba tam skončila, a co se dalo zpeněžit, firma prodala.

Bártek připomněl, že Světlík financuje to, aby se z oblasti Vítkovic stala zóna, která bude přitahovat lidi či turisty do Ostravy. „Světlík byl rovněž v minulosti prezidentem Milošem Zemanem oceněn v souvislosti s jeho činností za zásluhy o stát,“ dodal reportér.