Ve Vítkovicích začala fungovat největší baterie v Česku

Skupina ČEZ zahájila v Ostravě-Vítkovicích provoz největšího bateriového systému v České republice. Pojme energii pokrývající denní spotřebu třinácti set domácností, současně přispívá ke stabilizaci sítě i k zajištění požadovaných parametrů elektřiny. Vybudování systému stálo více než dvě stě milionů korun.

Zařízení tvoří třináct set šedesát bateriových modulů a obsahuje devadesát tun lithia. Má výkon deset megawattů a díky unikátní konstrukci bez vnitřní chodbičky má oproti standardním akumulátorům o dvacet procent vyšší kapacitu. Systém pracuje ve vazbě s plynovými energetickými bloky zmodernizovaného Energocentra.

„Primární funkce je ovlivňování frekvence v energetické síti. To znamená, když je vysoká spotřeba elektrické energie, tak baterie umí dodat elektřinu do sítě a stabilizovat tak nárůst frekvence. V opačném případě, kdy jsou velké dodávky z fotovoltaických elektráren, baterie umí energii zase akumulovat,“ vysvětlil generální ředitel ČEZ Energo Martin Václavek.

Baterie se dobíjí z plynových kogeneračních jednotek. „Když se vyrábí teplo, tak se samozřejmě vyrábí elektrická energie a tím se dobíjí baterie. Ale umí i energii naakumulovat v noci, kdy jsou nízké ceny, někdy i záporné, nebo v případě slunečních dní, kdy je přebytek výkonu ve fotovoltaických elektrárnách. Baterie to umí naakumulovat a potom pouštět do sítě, samozřejmě za příznivější ceny, v průběhu dne, kdy je výkon významně vyšší,“ doplnil Václavek.

Je to jen začátek, další systémy přijdou

Generální ředitel společnosti IBG Česko Aleš Zázvorka řekl, že baterie je unikátní hlavně svým řešením. „Kontejnery jsou osazeny zvenku, tím pádem tam nejsou žádné uličky. Aby se ta varianta mohla použít, je tam i speciální kapalinové chlazení. Díky tomu se podařilo vtěsnat do kontejnerů zhruba o dvacet procent kapacity víc,“ popsal.

Generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák řekl, že největší baterie České republiky ve Vítkovicích je jen začátkem, další systémy nyní společnost připravuje. „Cílem je do roku 2030 postavit šest tisíc megawattů v obnovitelných zdrojích a také tři sta megawattů v akumulaci,“ nastínil.