Svahy přilákaly první lyžaře, ale i inspekci životního prostředí. Za nepovolený odběr vody padají statisícové pokuty

UDÁLOSTI: Horské areály v Česku zahájily sezonu (zdroj: ČT24)

Začala lyžařská sezona. Pokud jde o to, kdo první pustil lyžaře na sjezdovky, „zvítězily“ letos jesenická Branná a Karlov, kde vleky jezdí již od pátku. V sobotu se připojila i některá střediska v Krkonoších, na Šumavě a také v Beskydech. Již předtím, než se první lyžaři postavili na sníh, ale vyrazili na hory také inspektoři životního prostředí. A udělovali pokuty kvůli nelegálnímu čerpání vody pro sněhová děla.

Nepočítáme-li středočeský Monínec, kde vyrábějí umělý sníh zvláštní metodou, díky které vydrží i v teplotách nad nulou, a sezona zde začala již v listopadu, si letošní lyžařské prvenství připsala dvě jesenická střediska. V Branné a Karlově pustili vleky v pátek 6. prosince, o den dříve než většina konkurentů.

Pozornost ale vzbudil na začátku sezony ještě jeden jesenický areál, v Koutech nad Desnou. To ale proto, že zde ještě před začátkem lyžařské sezony dostali pokutu od České inspekce životního prostředí kvůli umělému zasněžování.

Konkrétně jde o dvě 300tisícové sankce za nelegální odběr vody. Podle inspektorů koutské středisko odebralo vodu z řeky Desná k výrobě technického sněhu v období, kdy platil zákaz. Podle zástupce Petra Marka ze společnosti K3 SPORT, která areál provozuje, šlo o administrativní chybu. „Přijali jsme opatření, aby se pochybení neopakovalo,“ ujistil.

Kvůli loňskému pochybení platili půlmilionovou pokutu také v beskydské Bílé. Podle vedoucího skiareálu Jaroslava Vrzguly to bylo proto, že jim propadlo povolení k odběru vody z nedaleké řeky. „Vodoprávní povolení se vydává na dobu deseti let a bohužel jsme si nevšimli, že propadlo,“ připustil.

Česká inspekce životního prostředí klade na kontroly lyžařských středisek velký důraz. Inspektoři přicházejí každý měsíc, někdy i bez ohlášení. „Kontrolujeme, zda příslušný provozovatel má platné vodoprávní oprávnění – zda smí odebírat vodu, většinou povrchovou – a jestli to dodržuje,“ shrnul ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Stovky lidí na svazích

Pokutovaná Bílá je jedním ze středisek, kde se od soboty již lyžuje, v Beskydech zatím jediným. Kromě ní a dvou jesenických oblastí mohli v sobotu lyžaři vyrazit také do krkonošských Janských Lázní, na šumavskou Kvildu a v provozu byla také sjezdovka na Stupavě v Chřibech.

Ve větších střediscích je ale zatím otevřený jen zlomek celkové délky sjezdovek. Například v Janských Lázních, kde mají v součtu s Pecí pod Sněžkou a Černým Dolem přes 40 kilometrů tratí, je zatím v provozu jen jedna sjezdovka na Černé hoře.

Přesto za sněhem vyrazily stovky lidí. Neodradil je ani silný vítr a husté sněžení. „Je to tradice. Vždycky jezdíme, když je začátek lyžování,“ podotkl jeden z letošních prvolyžařů.