Na summit NATO pojede pouze Zeman, Babiš bude ve sněmovně hájit rozpočet

Česko bude na summitu NATO v Londýně 3. a 4. prosince zastupovat pouze prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) se zúčastní projednávání rozpočtu ve sněmovně. Dohodli se na tom při středeční pravidelné večeři na zámku v Lánech.

Předseda vlády po jednání novinářům řekl, že na Severoatlantickou alianci má s prezidentem stejný názor, naznačil, že by se její pravidla měla po sedmdesáti letech změnit. Mluvit o tom chce na Evropské radě.

„Je to důležitá aliance, ale je potřeba, aby si evropské členské státy víceméně řekly, že možná nastal čas celkově mluvit o té smlouvě, která byla podepsána před sedmdesáti lety,“ uvedl Babiš.

Nesouhlas s Macronem

Babiš připomenul výrok fracouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že Severoatlantická aliance se v současnosti nachází ve stavu mozkové smrti. „Nazval to ne úplně dobře. NATO je důležitá aliance,“ uvedl Babiš. 

Důvodem oslabení NATO je podle Macrona změna postoje Spojených států a chování Turecka, které před časem podniklo ofenzivu na severu Sýrie. Německá kancléřka Angela Merkelová a šéf NATO Jens Stoltenberg ovšem tento názor jasně odmítli, Aliance je podle nich silná.

Český premiér dodal, že evropské státy ale potřebují rychlejší akci, když je například nutné zasáhnout proti pašerákům lidí ve Středozemním moři. „Určitě nechceme žádnou evropskou armádu, ale je tam prostor pro spolupráci,“ uvedl. Podobný pocit podle něho vládne i v dalších evropských zemích.

Určitě nechceme žádnou evropskou armádu, ale je tam prostor pro spolupráci.
Andrej Babiš
premiér

Prezident pojede do Moskvy na oslavu konce 2. světové války

Na středeční pravidelné večeři probrali Miloš Zeman a Andrej Babiš také zahraniční politiku včetně prezidentova plánu jet na jaře do Moskvy na oslavy výročí konce druhé světové války.

„Pan prezident mne informoval, že chce navštěvovat kraje a že se chystá na oslavy v květnu do Moskvy, kde má být americký prezident a další prezidenti. Takže jsme nějak koordinovali zahraniční aktivity,“ uvedl Babiš po zhruba půldruhahodinové schůzce.

S prezidentem hovořili také o aktuálních otázkách, jako jsou plány v jaderné energetice či schvalování rozpočtu na příští rok.

Na tradičním novoročním obědě se prezident s premiérem sejdou v neděli 5. ledna. Ještě jednou se setkají do Vánoc.