Na české dálnice v úterý večer vyjeli američtí vojáci. Za tři dny se chtějí dostat od Rozvadova k Břeclavi

Po dálnicích mezi Rozvadovem, Prahou a Starou Boleslaví od úterního večera až do středečního odpoledne projíždějí americké vojenské kolony. Celkově konvoj čítá více než 350 vozidel. Vojáci zahájí přesun ze základny v Bavorsku na cvičení do Maďarska, pokračovat budou v noci na čtvrtek, kdy se chtějí dostat na Slovensko.

Američtí vojáci se na cvičení přes Česko přesouvají ve dvou směrech. Již o víkendu projely od severu k jihu desítky vozidel, hlavní část konvoje ale republikou projíždí až od úterý do čtvrtka. Nepojede ale všech 350 vozidel naráz, rozdělí se do menších skupin, mezi kterými budou hodinové rozestupy.

První skupina překročila německo-české hranice u Rozvadova ve 20 hodin, následuje třináct dalších. Pojedou po dálnici D5 k Praze, kterou objedou a po dálnici D10 se dostanou do Staré Boleslavi. Ministerstvo obrany sice avizovalo, že přesun proběhne převážně ve večerních a nočních hodinách, zároveň ale upozornilo, že „poslední skupina konvoje dorazí do Staré Boleslavi ve středu v odpoledních hodinách“.

Vojenské kolony pojedou také v noci na čtvrtek a ve čtvrtek přes den, kdy budou vojáci pokračovat v cestě na slovenské hranice. Ze Staré Boleslavi se vrátí k Praze, po dálnici D1 dojedou do Brna a po D2 na hraniční přechod u Břeclavi.

První část konvoje odjede ze Staré Boleslavi v 19 hodin a po českých dálnicích se budou vojenské transportéry a doprovodná vozidla pohybovat téměř celý další den. „Poslední skupina by měla opustit území České republiky ve čtvrtek 30. května v 17 hodin,“ uvedlo ministerstvo.

Omezení jsou na všech dálnicích, po kterých vojáci pojedou

Ředitelství silnic a dálnic oznámilo, že jeho pracovníci jsou v případě dopravních komplikací připraveni zasáhnout, a kdyby se některé vojenské vozidlo porouchalo, odtáhnou je. Výraznější komplikace ale silničáři neočekávají, přestože vojáci pojedou i několika rozkopanými dálničními úseky.

Na trase konvoje jsou v současnosti omezení mezi 20. a 14. kilometrem dálnice D5, kde se opravuje vozovka a jezdí se ve zúžených jízdních pruzích, na Pražském okruhu u Ořechu, kde je levý pruh převeden do protisměru, a stejné omezení je i na dálnici D10 mezi 6. a 11. kilometrem.

Druhý den se budou muset vojáci i řidiči, kteří konvoj dojedou, vypořádat hlavně s modernizací dálnice D1, která probíhá v pěti úsecích o celkové délce 52 kilometrů, navíc se opravuje modletická křižovatka s Pražským okruhem. Všude se jezdí omezenou rychlostí ve zúžených jízdních pruzích. Pracuje se také u Brna mezi 189. a 194. kilometrem, kde je opět převeden levý pruh do protisměru. Na dálnici D2 je pak uzavřen jeden pruh ve třech kratších úsecích.