Volby v Katalánsku vyhráli socialisté blízcí vládě v Madridu

Volby do regionálního parlamentu v Katalánsku vyhráli socialisté blízcí vládě v Madridu, separatisté skončili druzí. Žádná strana však nemá většinu potřebnou k sestavení jednobarevné vlády. Strana katalánských socialistů (PSC), kterou vede někdejší španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa a která je sesterskou stranou socialistů španělského premiéra Pedra Sáncheze, získala ve 135členném parlamentu 42 křesel.

Výsledky podle agentury AP naznačují, že by mohla skončit více než desetiletá vláda separatistů v tomto autonomním regionu na severovýchodě Španělska. Čtyři separatistické strany získaly 61 křesel, což nedosahuje na potřebnou většinu 68.

Separatistická strana Společně pro Katalánsko (Junts) bývalého regionálního premiéra Carlese Puigdemonta, jenž v roce 2017 uspořádal neústavní referendum o nezávislosti Katalánska a pak utekl před španělskou justicí do Belgie, skončila druhá se 35 křesly.

Republikánská levice Katalánska (ERC), jež vládne v Katalánsku od předchozích voleb z února 2021, si zajistila dvacet křesel. ERC byla nejprve v koalici se stranou Junts, pak sama. Junts prosazuje radikálnější postup v separatistických snahách.

Socialisté byli považováni za favority letošních voleb a podle dílčích výsledků si nakonec vedli lépe, než předpovídaly odhady. Pořadí, v němž strany podle dílčích výsledků skončily, však odhadům po uzavření volebních místností odpovídá. Zároveň si socialisté značně polepšili od minulých voleb, kdy získali 33 křesel.

Vzhledem k tomu, že žádná strana nezískala většinu potřebnou k sestavení jednobarevné vlády, lze očekávat, že socialisté budou v následujících dnech a možná týdnech jednat o sestavení koalice. Vyloučeno podle AP není ani konání nových voleb v případě neúspěšných jednání.