TÉMA

Republikánská levice Katalánska

Volby v Katalánsku vyhráli socialisté blízcí vládě v Madridu

Volby do regionálního parlamentu v Katalánsku vyhráli socialisté blízcí vládě v Madridu, separatisté skončili druzí. Žádná strana však nemá většinu potřebnou k sestavení jednobarevné vlády. Strana katalánských socialistů (PSC), kterou vede někdejší španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa a která je sesterskou stranou socialistů španělského premiéra Pedra Sáncheze, získala ve 135členném parlamentu 42 křesel.
12. 5. 2024Aktualizováno12. 5. 2024, 22:30|

Katalánské volby vyhráli socialisté. Většinu v parlamentu ale drží separatisté

Volby do katalánského parlamentu vyhráli socialisté vedení bývalým ministrem zdravotnictví Salvadorem Illou. Ten prohlásil, že se hodlá ucházet o post katalánského premiéra, napsal španělský tisk. V parlamentu nicméně drží většinu strany žádající nezávislost Katalánska, které velice pravděpodobně socialistického kandidáta nepodpoří. Agentura Reuters uvedla, že hlasování bylo ukazatelem toho, jak si separatisté stojí v době, kdy je hlavním tématem pandemie covidu-19 spíše než snahy o odštěpení Katalánska od zbytku Španělska.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 11:29|

Konec politického patu ve Španělsku se odkládá. První kolo hlasování o důvěře nová vláda prohrála

Nové vládě úřadujícího španělského premiéra Pedra Sáncheze se při nedělním hlasování v parlamentu nepodařilo podle očekávání získat důvěru. V úterý se ale bude konat druhé kolo, ve kterém by již Sánchez mohl uspět, napsala agentura Reuters.
5. 1. 2020|