Navrátilec Puigdemont zmizel katalánské policii před očima

Horizont ČT24: Puigdemont zmizel katalánské policii (zdroj: ČT24)

Katalánský expremiér Carles Puigdemont ve čtvrtek po téměř sedmi letech v exilu dorazil do Barcelony, kde krátce promluvil k několika tisícům svých příznivců, poté podle místních médií zmizel. Očekávalo se, že se zúčastní schůze regionálního parlamentu, který má jednat o novém premiérovi Katalánska. Začalo se ale bez něj. Katalánským policistům se expremiéra nepodařilo zadržet, pátrání po něm ukončili před druhou hodinou odpoledne.

Katalánská policie (Mossos d'Esquadra) hlídkovala u budovy parlamentu v Barceloně od časného rána. Měla Puigdemonta zatknout, protože je na něj vydán zatykač kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Televize RTVE ráno citovala jednoho z katalánských policistů, který řekl, že pokud bude expremiér obklopen davem, nebude snadné ho zadržet.

Podle televize RTVE katalánští policisté prováděli kontroly také na výjezdech z Barcelony. Podle redaktorky ČT Kristiny Marie Kubcové policisté pátrání ukončili chvíli před druhou hodinou odpolední, Puigdemonta se jim nepodařilo chytit.

Během dne katalánská policie zadržela dva své příslušníky, kteří údajně napomáhali Puigdemontovi při útěku po veřejném vystoupení u katalánského parlamentu. Jednomu z nich údajně patří vůz, ve kterém Puigdemont z místa odjel, píše agentura EFE. Policie chce také vyslechnout šéfa Puigdemontovy strany Junts Jordiho Turulla, který byl zřejmě s expremiérem při jeho útěku.

Policie v prohlášení odmítla kritiku, že Puigdemontovi umožnila uprchnout. Prioritou bylo podle ní zaručit bezproblémový průběh zasedání katalánského parlamentu, který diskutuje o nové regionální vládě. „Mossos d’Esquadra popírá, že by byla uzavřena dohoda či bylo předběžně vyjednáváno se spolupracovníky Carlese Puigdemonta,“ sdělila policie.

Kristina Marie Kubcová o pátrání po Carlesovi Puigdemontovi (zdroj: ČT24)

„Najednou zmizel“

Na demonstraci, kde ráno promluvil, bylo podle deníku El País asi čtyři tisíce lidí. Zopakoval, že národy mají právo na sebeurčení. „Před sedmi lety nás začali pronásledovat,“ uvedl za pokřiku davu, který na něj volal „prezident, prezident“.

Spolupracovnice ČT ve Španělsku Kateřina Ferenčíková zmínila, že ve svém projevu narážel i na své případné zatčení. Se svými příznivci se totiž loučil slovy: „Nevím, kdy se zase uvidíme. Ať žije svobodné Katalánsko.“ Následně se vydal směrem ke kilometr vzdálenému parlamentu a pak „najednou zmizel“, uvedla Ferenčíková. Všichni si podle ní kladli otázku, kde je, kam zmizel, ale politici kolem něj na ni médiím neodpovídali.

„Všichni očekávali, že existují dva možné scénáře. Buď že se Puigdemontovi podaří dostat se z místa, kde pronesl projev, do katalánského parlamentu. Tam by totiž nemohl být zadržen, musel by k tomu dát souhlas předseda parlamentu. Druhý možný scénář byl ten, že bude zadržen,“ popsala Ferenčíková. Velmi málo lidí podle ní čekalo, že expremiér zmizí.

Kateřina Ferenčíková o pátrání po katalánském expremiérovi Puigdemontovi (zdroj: ČT24)