Rusko udeřilo na Kyjevskou oblast drony a tvrdí, že na Krymu odrazilo útok Ukrajiiny

Rusko v noci na na neděli vyslalo proti Ukrajině 33 dronů Šáhed-136/131, většina z nich zaútočila v Kyjevské oblasti. Silám obránců se podařilo 26 z nich sestřelit, napsala agentura AFP s odvoláním na ukrajinskou armádu. Podle vojenské správy Kyjevské oblasti byli zraněni čtyři lidé. Ruské ministerstvo obrany podle Reuters informovalo, že protivzdušná obrana na okupovaném Krymu v neděli velmi brzy ráno zničila osm dronů vyslaných z Ukrajiny. Podle Moskvy se také podařilo potopit tři čluny údajně vezoucí ukrajinské vojáky.

Šéf kyjevského regionu Ruslan Kravčenko vyjmenoval, že noční útok poškodil školu, školku, obecní úřad a rehabilitační středisko. Poničena byla také okna, fasády a střechy osmi dalších budov. Nálety dronů trvaly více než tři hodiny a po celou dobu pracovala ukrajinská protivzdušná obrana, uvedl Kravčenko na Facebooku.

„Drony stále míří na Kyjev,“ sdělil v neděli brzy ráno na síti Telegram starosta Kyjeva Vitalij Klyčko. Části bezpilotních strojů podle něj dopadly ve třech okresech, způsobily požár v blízkosti parku a zasáhly silnice. Trosky poškodily také auta a elektrické vedení trolejbusů. Zničen byl jeden byt ve výškové budově, uvedl náčelník kyjevské vojenské správy Serhij Popko na Telegramu. Ta později informovala, že jeden člověk skončil v nemocnici s poraněním hlavy a končetin, další tři utrpěli lehká zranění.

Agentura Ukrinform s odkazem na náčelníka kyjevské vojenské správy Serhije Popka v neděli brzy ráno informovala, že protivzdušná obrana během nočního útoku na metropoli zničila přes dvě desítky dronů. Stroje přilétaly ve skupinách a z různých směrů, jejich trosky podle Popka napáchaly pouze malé škody, většina dopadla do nezastavěných oblastí.

Deník Ukrajinska pravda na sociální síti X, někdejším Twitteru, zveřejnil video zachycující noční útok. Na záběrech pořízených z okna bytu byly vidět záblesky a ozývaly se exploze. Video bylo po několika minutách z kanálu patrně odstraněno. List The Kyiv Independent na X krátce poté vyvěsil fotografie kamionu a osobního auta, které poškodily trosky z dronů.

Desítky útoků napříč zemí

Za posledních 24 hodin Ukrajina čelila dvěma raketovým a čtyřiceti vzdušným útokům a také více než třiceti úderům z raketometů, uvedlo v pravidelném ranním hlášení velení ukrajinské armády. Pod nepřátelskou palbu se dostalo nejméně 45 obcí v Černihivské, Sumské, Charkovské, Luhanské, Doněcké, Záporožské a Chersonské oblasti, dodala armáda.

Jižní velitelství ozbrojených sil informovalo, že ruské letectvo v noci na neděli bombardovalo strategicky položený Hadí ostrov v Černém moři. Ukrajinští vojáci podle velitelství znovudobyli část vesnice Opytne, která leží asi tři kilometry od letiště v Rusy okupovaném Doněcku.

Nedaleko fronty u města Časiv Jar v Doněcké oblasti v sobotu zemřel kanadský dobrovolník, který pomáhal ukrajinské nevládní organizaci Road to Relief. Jeho  auto se dostalo pod palbu, německý zdravotník a švédský dobrovolník s popáleninami a zásahy od šrapnelů skončili v nemocnici, napsala na Instagramu organizace.

Španělský ministr zahraničí José Manuel Albares v neděli na summitu G20 v Indii popsal, že „raketa zasáhla auto, v němž cestovala španělská dobrovolnice“ pracující pro ukrajinskou nevládní organizaci. Neuvedl ale jméno ani podrobnosti, uvedl ale, že při útoku zahynula. Road to Relief dříve informovala, že osud španělské ředitelky organizace je nejasný.

Drony mířily i na okupovaný Krym

O náletu dronů vyslaných z Ukrajiny na Rusy okupovaný Krym informovalo v neděli brzy ráno ruské ministerstvo obrany, píše Reuters. Podle Moskvy systémy protivzdušné obrany instalované na anektovaném území osm bezpilotních strojů sestřelily ještě nad mořem. Severovýchodně od Hadího ostrova měly být zničeny rovněž tři motorové čluny převážející k pobřeží poloostrova ukrajinské vojáky.

Moskva v prohlášení zveřejněném na Telegramu neupřesnila, zda útok způsobil nějaké škody či zda došlo ke zraněním. Reuters zároveň upozornil, že tvrzení ruského ministerstva nelze nezávisle ověřit.

Nelegální hlasování

V Rusy okupovaných částech Ukrajiny se v neděli konají regionální volby, které Kyjev a jeho spojenci označují za nelegální a podle analytiků je jejich účelem upevnit pozice Moskvy na územích, jež loni v rozporu s mezinárodním právem Ukrajině zabrala.

Ruské úřady bez podrobnějšího uvedení místa řekly, že v jimi ovládané části Záporožské oblasti bezpilotní letoun v noci na neděli zničil jednu z volebních místností, informuje ruskojazyčný servis BBC. Žádní lidé v ní nebyli. Podobné případy byly z Rusy okupované části regionu hlášeny už v minulých dnech.

Šedivý: Síly jsou víceméně vyrovnané

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý v rozhovoru pro ČT24 řekl, že co se týče dronů a dalších bezpilotních prostředků, jsou v tomto ohledu ukrajinské a ruské síly víceméně vyrovnané. Podle něj se nyní Ukrajincům více než v minulosti daří napadat objekty v ruském týlu. „Na druhou stranu je vidět, že Rusové našli určitou protizbraň proti vodním dronům i proti bezpilotním prostředkům,“ poznamenal.

Vysvětlil, že Rusové často likvidují ukrajinské bezpilotní prostředky tím, že převezmou jejich řízení nebo naruší navádění tak, že dopadnou jinam, než měly. Likvidují je i raketami nebo používají protiletadlové dělostřelectvo.

Ruské drony v těchto dnech zaměstnávají i rumunské úřady. Tamní ministerstvo zahraničí si totiž v sobotu předvolalo ruského chargé d'affaires kvůli nálezu úlomků dronu podobného těm, které používá ruská armáda, na rumunském území. Rumunský činitel odsoudil systematické, neopodstatněné a brutální útoky ruských sil proti ukrajinskému obyvatelstvu a civilní infrastruktuře, včetně cílů na Dunaji, poblíž hranic s Rumunskem, napsala v neděli rumunská agentura Agerpres.

„Nařízením byl v sobotu naléhavě předvolán chargé d'affaires velvyslanectví Ruské federace v Bukurešti na ministerstvo zahraničních věcí. Státní tajemník pro strategické záležitosti Iulian Fota tlumočil protest rumunské strany proti narušení vzdušného prostoru Rumunska poté, co byly na území naší země, poblíž hranic s Ukrajinou, identifikovány některé úlomky dronů, podobných těm, které ruské síly použily při agresi proti Ukrajině,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Rumunský prezident Klaus Iohannis přitom rovněž v sobotu v souvislosti s nálezem trosek bezpilotního letounu prohlásil, že jde o nepřijatelné narušení vzdušného prostoru Rumunska, a o události informoval šéfa NATO Jense Stoltenberga.

Nejde o první takový incident. Ve středu Bukurešť uvedla, že z noci na pondělí na rumunské území zřejmě dopadly části ruského dronu útočícího na ukrajinský přístav v dunajské deltě. Tvrzení Kyjeva, že na rumunské území dopadly trosky ruského dronu, původně Bukurešť kategoricky popírala, později ale tuto možnost připustila.