Prigožin zastavil postup wagnerovců na Moskvu, dohodl se s Lukašenkem

Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin podle ruských agentur potvrdil, že kolony jeho bojovníků, které dosud mířily do ruské metropole Moskvy, se vrátí zpět na základny. Uvedl to krátce poté, co běloruský lídr Alexandr Lukašenko oznámil dohodu, na jejímž základě se wagnerovci stáhnou. Podle Kremlu Prigožin ani jeho muži nebudou stíháni, šéf wagnerovců se podle dohody přesune do Běloruska. K Moskvě se blížilo asi pět tisíc bojovníků žoldnéřské jednotky, obsadili ruská města Rostov a Voroněž a dle BBC dorazili i do Lipecka. „Tažení“ zemí zahájil Prigožin poté, co obvinil ruskou armádu z útoku na jeho muže.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červen 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. července. Děkujeme za pozornost.

  • 23:39

    Tento týden byly na Ukrajině v důsledku ruské agrese zabity čtyři děti a dalších pět bylo zraněno. Napsala to tisková služba ukrajinské generální prokuratury na Telegramu.

  • 22:54

    Ruská armáda ostřelovala obytný dům v Antonivce – zraněna byla rodina s šestiletým dítětem. Na Telegramu o tom informoval náčelník Chersonské oblastní vojenské správy Oleksandr Prokudin.

    "Šestiletému chlapci bylo diagnostikováno zranění nohy středně těžkého stupně. Také 79letý muž a 42letá žena byli zraněni nepřátelským úderem," uvádí se ve zprávě.

Šéf wagnerovců Prigožin potvrdil, že zastavil postup konvoje směřujícího na Moskvu. „Obrátíme naše jednotky a vyšleme je druhým směrem,“ stojí v prohlášení Prigožinovy firmy Concord. Doplnil, že se jeho jednotky vrátí na frontu, jak bylo v plánu po celou dobu.

Prigožin tak souhlasil s návrhem Lukašenka, aby postup skupiny zastavil. O úspěšném jednání mezi nimi informovalo na Telegramu tiskové oddělení běloruského vůdce. Rozhovory s Lukašenkem podle ruské agentury RIA Novosti vedl na základě své předchozí domluvy s ruským vládcem Vladimirem Putinem. 

Prigožinova tisková služba ve svém vlastním vyjádření uvedla, že za 24 hodin se wagnerovci dokázali dostat až na dvě stě kilometrů od Moskvy. „Za celou dobu nebyla prolita ani kapka krve našich bojovníků. Nyní přišla chvíle, kdy krev prolita být může,“ upozornila tisková služba Wagnerovy skupiny. 

Kreml: Prigožin ani jeho muži nebudou stíháni

Prigožin ani jeho muži, kteří se pochodu na Moskvu účastnili, podle Kremlu nebudou stíháni. „Nikdo nebude pronásledovat (bojovníky) vzhledem k jejich zásluhám na ukrajinské frontě,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Jsme vděčni prezidentovi Běloruska za toto úsilí,“ řekl Peskov a uvítal, že díky dohodě, která je podle něj důležitější než potrestání lidí, nedošlo k prolévání krve. „Večerní rozhovor mezi oběma prezidenty byl velmi dlouhý, upřímně řečeno vřelý,“ dodal mluvčí Kremlu.

Tiskové agentury informovaly, že se šéf wagnerovců podle dohody přesune do Běloruska, kde bude pod ochranou, kterou mu přislíbil Putin. Kreml však dodal, že neví, kde se nyní Prigožin nachází.

Konvoj žoldáků Wagnerovy skupiny v sobotu ovládl dvě klíčová města. Rostov na Donu a Voroněž, kde obsadili vojenská stanoviště. Odtamtud pak postupovali přes Lipeck směrem k Moskvě. Podle agentury Reuters bylo v konvoji mířícím na Moskvu zhruba pět tisíc mužů, které údajně vedl zakladatel wagnerovců Dmitrij Utkin. Uvedla to s odkazem na zdroj blízký vedení okupované části ukrajinské Doněcké oblasti.  

Ruská státem kontrolovaná televizní stanice RT okolo deváté hodině večer hlásila, že wagnerovci se v Rostově balí, videa z místa podle webu deníku The Guardian také ukázaly, že se připravovali k odchodu. Agentura Reuters po jedenácté hodině v noci s odkazem na gubernátora oblasti Vasilije Golubeva informovala, že žoldáci již město opustili a míří zpět do polních táborů. 

Podle agentury AFP desítky obyvatel Rostova na Donu skandovali slovo Wagner u místního sídla vojenského velitelství, které ráno obsadili Prigožinovi vojáci a které se nyní chystají opustit. Mnozí obyvatelé, kteří se shromáždili na hlavní ulici v centru města, vytáhli své telefony, aby natočili záběry bojovníků polovojenské skupiny, a zároveň jim tleskali, píše AFP.

Špatná zpráva pro Prigožina, soudí Šír

„Jestli to tak skutečně je, myslím, že se jedná o mimořádně špatnou zprávu pro samotného Prigožina. Vladimir Putin ho v dopoledním projevu označil za zrádce, a zatím každý, kdo byl Putinem označen za zrádce, byl fyzicky zlikvidován,“ míní Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Pokud je pravda, že byl běloruský prezident Alexandr Lukašenko hlavním vyjednavačem mezi Jevgenijem Prigožinem a Vladimirem Putinem, tak by to bylo velmi překvapivé, soudí také. „Ukazovalo by to, že k řešení domácích problémů potřebuje Putin někoho ze zahraničí, a to rozhodně nezapadá do stylu vládnutí, který Putin poslední čtvrt století razí, jak se snaží prezentovat navenek,“ konstatoval Šír. 

Události: Tažení Wagnerovy skupiny na Moskvu (zdroj: ČT24)

Prigožin říkal, že se vzdát nehodlá

V Moskvě byla v sobotu zavedena protiteroristická opatření, která posléze byla podle ruské agentury TASS rozšířena na celou Moskevskou a také Voroněžskou oblast. Také moskevský starosta Sergej Sobjanin vyzval obyvatele, aby co nejméně vycházeli ven, na pondělí vyhlásil volný den v zájmu minimalizace rizika.

„Na lidech v Moskvě bylo vidět, že určitá nervozita zde je. Na druhou stranu bylo město zcela průjezdné i přes to, že na každém kroku byly policejní hlídky včetně speciálních sil OMON. Byli také vidět muži, kteří měli neprůstřelné vesty, samopaly nebo brokovnice,“ popsal situaci v hlavním městě zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek. Obrněnce či barikády Rožánek nezaznamenal.

„Ti, kdo zorganizovali a provedli ozbrojenou vzpouru a zvedli zbraně proti svým druhům, zradili Rusko. Budou se za to zodpovídat,“ uvedl v dopoledním projevu přenášeném televizí ruský vládce Vladimir Putin. Ruské úřady nabízeli žoldákům mířícím na Moskvu amnestii, pokud složí zbraně. 

Prigožin v reakci na Putinův odsuzující projev podle agentury Reuters původně řekl, že žádný z jeho mužů se nehodlá vzdát, k čemuž šéf Kremlu vyzýval. Wagnerovce Prigožin označil za patrioty, kteří jen nechtějí, aby země nadále žila „v korupci, klamu a byrokracii“. Obvinění ze zrady považuje za chybu. 

Projev Vladimira Putina k aktuální situaci (zdroj: ČT24)

Spekulace o místě Putinova pobytu

Ruským internetem se také začaly šířit spekulace o tom, zda Putin neopustil Moskvu, založené mimo jiné na sledování cest letounů a vrtulníků ruské prezidentské letky. Zpravodajský portál Nexta zaznamenal, že Putinovo speciálně upravené letadlo Il-96-300PU, které je vybavené k řízení ruských ozbrojených sil, odstartovalo z Moskvy ve 14:16 tamního času (13:16 SELČ) směrem na Petrohrad, stroj ale o své poloze přestal informovat v blízkosti města Tver.

„Na to konto se poté začala ozývat i ukrajinská rozvědka (…), která informovala o tom, že se ruský prezident údajně ukryl ve městě Voldaj, což je pod Novgorodem,“ sdělila zpravodajka České televize Darja Stomatová.

Na to reagovala ruská agentura RIA Novosti, která s odkazem na Putinova mluvčího Dmitrije Peskova tvrdí, že ruský vládce je v Kremlu a pracuje tam. Zpravodaj ČT v Rusku Rožánek ale upozornil, že nad kremelským palácem nevlaje ruská vlajka. „Jestliže Vladimir Putin je v Kremlu, tak nad tímto palácem vlajka vlaje,“ podotkl.

Video útoku může být zinscenované

Prigožin svou výzvu zdůvodnil tím, že ruská armáda zaútočila na jeho muže a mnoho jich zabila. Avšak video, které údajně ukazuje následky útoku ruské armády na wagnerovce, je podle Meduzy s největší pravděpodobností zinscenované.

Není na něm vidět žádný kráter ani další typické prvky, které by ukazovaly na explozi rakety. Lidé, které je na záznamu slyšet, navíc prakticky okamžitě dojdou k závěru, že za útokem nemohla být ukrajinská armáda, ale ta ruská. Na záběrech také není vidět velké množství zabitých, o němž se zmiňoval Prigožin.

Ruská tajná služba FSB jeho slova a činy označila za výzvy k občanskému konfliktu. Generální prokuratura proti Prigožinovi zahájila trestní řízení za organizování ozbrojeného povstání, za což hrozí až dvacetileté vězení. Prigožin ruské armádní velení opakovaně kritizoval i v minulosti – obvinil ho například z toho, že jeho mužům útočícím na ukrajinský Bachmut nedodává dostatek munice. Tažení wagnerovců bylo první ozbrojenou vzpourou v Rusku od válek v Čečensku před 20 lety.

Ruská armáda Prigožina obvinila z toho, že jeho „provokace“ využívá Kyjev, který podle ní koncentruje síly pro ofenzivu ve směru na východoukrajinský Bachmut. Někdejší nejbohatší Rus a později vězeň Putinova režimu Michail Chodorkovskij podle BBC naopak vyzval Rusy k podpoře wagnerovců. Sám Prigožin podle Reuters řekl, že jeho akce nijak neohrožují průběh speciální vojenské operace na Ukrajině. Tímto termínem Moskva označuje agresi vůči sousední zemi.