TÉMA

Wagnerova soukromá armáda

Prigožin zastavil postup wagnerovců na Moskvu, dohodl se s Lukašenkem

Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin podle ruských agentur potvrdil, že kolony jeho bojovníků, které dosud mířily do ruské metropole Moskvy, se vrátí zpět na základny. Uvedl to krátce poté, co běloruský lídr Alexandr Lukašenko oznámil dohodu, na jejímž základě se wagnerovci stáhnou. Podle Kremlu Prigožin ani jeho muži nebudou stíháni, šéf wagnerovců se podle dohody přesune do Běloruska. K Moskvě se blížilo asi pět tisíc bojovníků žoldnéřské jednotky, obsadili ruská města Rostov a Voroněž a dle BBC dorazili i do Lipecka. „Tažení“ zemí zahájil Prigožin poté, co obvinil ruskou armádu z útoku na jeho muže.
24. 6. 2023Aktualizováno24. 6. 2023, 23:50|

Dva wagnerovci vypovídali o vraždění civilistů na Donbasu. Tvrdí, že na příkaz zabíjeli děti

K vraždám stovek ukrajinských civilistů včetně desítek dětí v Bachmutu a Soledaru v Doněcké oblasti se přiznali dva bývalí ruští trestanci, kteří na Donbasu bojovali v řadách žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Učinili tak v rozhovorech s ruskou nevládní organizací Gulagu.net. Žádný ze zpovídaných podle zveřejněného videa neřekl, že svých činů lituje. Jeden z nich prohlásil, že patnáctileté neozbrojené Ukrajince „lze stěží nazvat civilisty,“ a druhý uvedl, že chce dál bojovat.
17. 4. 2023|

Reuters: Do Venezuely dorazili ruští žoldnéři, aby ochránili Madura

Během posledních dvou dnů dorazili do Venezuely bojovníci ruské soukromé armády, aby ochránili prezidenta Nicoláse Madura před bouřlivými protesty obyvatel a možnými úklady jeho vlastní ochranky. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informace z kruhů ruských kozáků. Vlivný ruský senátor v moskevském rozhlasu prohlásil, že ruský stát o této akci nic neví.
26. 1. 2019|